Interview Nemesea: Manda

Festivalblog mag u een nieuw interview presenteren.

Niemand minder dan Manda van de Nederlandse band Nemesea stond ons te woord.

Hallo daar! Ik ben Tim van Festivalblog. Met wie heb ik het genoegen? Ik heb enkele vragen voor u, zou u zo vriendelijk willen zijn om deze te beantwoorden? Alvast bedankt!

Hoi, mijn naam is Manda en ik ben de zangeres van Nemesea.

Laten we meteen van loef steken, de nieuwe plaat The Quiet Resistance is een pareltje! Heeft dit te maken met waarom het zo lang stil is geweest rond Nemesea?

Bedankt, dat is leuk om te horen. Wij hebben inderdaad wel even de tijd genomen voor dit album. Dat had met een aantal dingen te maken. Na ons album In Control (2007) via Sellaband.com zag het er voor ons allemaal erg rooskleurig uit; album uit, o.a. door fans mogelijk gemaakt, goed team rond de band opgebouwd, tours gepland, … Maar op de een of andere onverklaarbare manier stortte alles op een gegeven moment in.

Dat heeft ons wel even aan het denken gezet en het duurde even voor wij er weer zin in hadden, als band. We zijn ontzettend blij dat we de keuze hebben gemaakt om door te zetten en weer een album op te gaan nemen.

Jullie hebben een grote evolutie doorgaan sinds het debuutalbum Mana. Was dit een bewuste keuze?

Ja, in een bepaald opzicht zeker. We zijn erg trots op het album Mana maar merkten al gauw dat het niet helemaal ons ding was. We zijn toen gaan zoeken naar een richting die beter bij de band past en die hebben we gevonden in een combinatie van rock en electro invloeden.

Hoe kijken jullie terug op de eerdere albums? En hoe vergelijkt u ze met het nieuwe?

In Control is voor ons een proces geweest waarin we op zoek zijn gegaan naar wie wij als band eigenlijk zijn en ook graag wilden zijn. Op TQR hebben we dat nog wat beter uit kunnen werken en weten we nu ontzettend goed wat wij als band willen.

De cover art van The Quiet Resistance beeldt een vrouw in een zwart kleed met een samurai zwaard op een vrij sobere achtergrond uit. Hoe bent u daartoe gekomen?

Ons artwork is ontworpen door Stefan Heilemann. Zowel band als ontwerper hadden veel opties voor het artwork en het is uiteindelijk tot een mix van de ideeën gekomen.

De basis gedachte achter de cover is een opstand vanuit stilte.

Waar komt de naam ‘Nemesea’ vandaan?

Nemesea is de naam van de dag die de oude Grieken hebben opgedragen aan de godin Nemesis

Waar halen jullie je inspiratie om muziek te maken?

Overal vandaan; een verhaal dat je hoort of leest, dingen die je meemaakt, films die je ziet of andere muziek.

Meer bepaald voor The Quiet Resistance, vanwaar de inspiratie en hoe is dit album tot stand gekomen?

TQR is vooral geschreven vanuit een gevoel van hoe diep je ook kunt gaan, geef nooit op. Volg je droom en ga daar helemaal voor.

Er lijken heel gevoelige lyrics op dat album te staan. Vloeien deze voort uit gebeurtenissen uit uw persoonlijke leven?

Jazeker. De meeste teksten hebben wel een link met dingen die in mijn leven of de levens van dierbaren zijn gebeurd. Ik vind dat ook prettig, want op die manier verwerk ik bepaalde dingen en is de emotie die ik erin stop ook echt en oprecht.

Welke bands hebben een invloed op jullie? Waar kijken jullie naar op?

Als band hebben we een hele brede smaak als het gaat om muziek. Een band waar we allemaal fan van zijn is Rammstein.

Zelf hou ik daarnaast erg van o.a. Linkin’ Park, Limp Bizkit, 30 Seconds to Mars en Paramore.

Nederland is vrij bekend voor zijn female fronted metal bands. Hoe denken jullie zich van de anderen te onderscheiden, met andere woorden wat maakt Nemesea speciaal?

In ons geval wordt de bombast die zo typerend is voor de female fronted muziek weergegeven door de electro sounds en dat we toch wel een eigen maar herkenbare manier van songs schrijven hebben.

In de muziekwereld hoor je wel eens de vergelijking met Within Temptation. Wat denken jullie daar zelf over?

Dat vinden wij best een groot compliment. Als je het als band zover kunt schoppen als WT, dan ben je goed bezig!

Hoe zouden jullie de band en de muziek zelf omschrijven?

Heavy rockband met electro invloeden.

Wat heeft de nabije toekomst in petto? Een nieuw album, een uitgebreide tour? Noem maar op.

Zeker. We zijn net terug van een tour in Duitsland met In Extremo. In de tussentijd wordt er hard gewerkt aan meerdere tours en shows in eigen land. Ondertussen borrelen er hier en daar alweer ideeën voor het vierde studio album.

Hebben jullie een idee wanneer jullie België komen bezoeken? Mogelijks Metal Female Voices Fest? Uw single Afterlife is daar immers gek gedraaid tussen de bands door…

We hebben in het verleden al een aantal shows mogen doen in België. Altijd weer een groot feest met enthousiast publiek en daarom zou het te gek zijn om er snel weer eens te spelen.

Bedankt voor het interview! Hopelijk tot binnenkort!

Lees een review van The Quiet Resistance! (Klik op de afbeelding)

Categorie: