Interview Nightwish: Tuomas Holopainen over het nieuw album Human. :II: Nature.

Artiest: Nightwish

Geïnterviewde(n):Tuomas Holopainen

Interview afgenomen te: Hilton Brussel

Label: Nuclear Blast

Op vrijdag 21 februari 2020 waren de heren Tuomas Holopainen en Troy Donockley samen met Floor Jansen te gast in België ter promotie van hun nieuw album van Nightwish, genaamd 'Human. ||: Nature.'' dat verschijnt op 10 april 2020.

Oorspronkelijk zou het interview plaatsvinden met Troy Donockley, maar aangekomen in het Hilton hotel in Brussel werden we geïnformeerd dat alles wat vlugger vooruit ging dan voorzien en dat het interview met Tuomas Holopainen zou zijn. Iets waarmee we helemaal geen problemen hadden.

GigView: In de eerste plaats willen we jullie bedanken voor de gelegenheid die we krijgen om over jullie nieuw album te praten. Wij hebben zonet naar het nieuwe album kunnen beluisteren en willen jullie feliciteren omdat het nieuwe album na één luisterbeurt echt fantastisch klinkt. Zeker na jullie laatste mooie uitgave 'Endless Forms Most Beautiful'. Dus vroegen we ons af wat de grootste uitdaging was bij het maken van “Human :||: Nature.”.

Tuomas: Er was niet echt een uitdaging of druk aan verbonden. Eenmaal we aan een nummer begonnen, openden de sluisdeuren in mijn hoofd zich en alles kwam probleemloos en heel natuurlijk. Het heeft wel een tijdje geduurd om alles samen te brengen. Maar er was nergens een moment van frustratie of zwart gat. Het was een inspirerende trip van begin tot het einde.

GigView: Oorspronkelijk hadden we een interview met Troy, dus daar gaat de volgende vraag over. We hebben gemerkt dat zijn aandeel met de jaren groeit, van muzikale bijdrages tot een ruim deel van de zanglijnen. We hebben zojuist het nummer Harvest gehoord die hij bijna volledig (samen met Marko) voor zijn rekening neemt. Een zeer mooi nummer.

Tuomas: Dat nummer gaat trouwens onze volgende single worden (nvdr. deze werd op 6 maart 2020 gelanceerd). Dit album is bewust gemaakt voor vocalisten. Er wordt veel in gezongen, veel tekst, en veel verschillende zanglijnen. En dit was een doelbewuste beslissing omdat de eerste negen nummers van dit album de menselijke (Human) kant zijn. En het laatste nummer is de natuurlijke (Nature) kant, opgedeeld in 8 verschillende delen. Op de eerste negen tracks wilden we een zeer organisch geluid. Zodus, nummers over menselijkheid moesten gezongen worden door menselijke stemmen. Daarom hebben we zo veel mogelijk verschillende stemmen in deze nummers gestoken, namelijk onze drie vocalisten, Floor, Marko en Troy. Iedere harmonie op dit album is een samenklank van deze drie stemmen. Na deze negen nummers met menselijke stem komt er een 30 minuten durende instrumentale lovesong van Nightwish's liefde voor de natuur. Zodoende is het contrast heel groot, eerst de volledige band met veelzang en een georkestreerd instrumentaal nummer op het einde.

GigView: Omdat het laatste nummer All The Works Of Nature Which Adorn The World opgedeeld is in acht verschillende delen vroegen wij ons af of het een beetje vergelijkbaar is met The Greatest Show On Earth van het album Endless Forms Most Beautiful?

Tuomas: Het is vergelijkbaar omdat het ook in verschillende delen is maar daar eindigt het ook. Het is een geweldig lang nummer maar je hoort er geen band in. Ik heb er een klein aandeel, maar Marko, Kai of Emppu hebben er helemaal niets met te maken. Floor heeft twee kleine stukjes om te zingen. Het is een georkestreerd koor.

GigView: Volgende vraag heb je al een beetje beantwoord maar wat extra informatie is nooit weg. 'Human :||: Nature.' heeft wat weg van een concept album met zijn menselijke en natuurlijke kant, was dit het plan?

Tuomas: Ik hoor liever de term 'thema album' omdat een concept album een verhaal vertelt van het eerste tot het laatste nummer en dat is hier niet het geval. Elke track vertelt zijn eigen verhaal. Het eerste deel gaat over de mens en menselijkheid. Zo zijn er nummers over menselijke betrokkenheid zoals How’s The Heart en nummers over de mens en de technologie zoals Noise. Er is bijvoorbeeld ook een nummer over de menselijke verbeelding zoals Pan, enzovoort. Er is een thema, maar geen concept. Je kunt erg ambitieus zijn en dat is het mooie aan muziek. Het is niemand zijn interpretatie, je kunt je perfect op je eigen inleven in wat je hoort. Daarom ga ik ook nooit te diep in op de teksten en hun bedoeling, anders vermoord je het mysterie van de bedoeling van het nummer.

GigView: Nu je toch het schrijven van teksten aanhaalt. Op het laatste album stond vermeld dat jij en Marko al de credits hadden voor het schrijven van de teksten en Floor nam enkel het zingen voor zich. Is dit op het nieuwe album ook zo of heeft Floor ook teksten aangebracht?

Tuomas: Op 'Human :||: Nature.' komt alles van mij, zowel muziek als teksten.

GigView: Nog een vraagje over het schrijven. Sommige bands hebben moeilijkheden om de atmosfeer en energie van hun album over te brengen naar een podium. Heb je daar rekening mee gehouden dat die nummers bij een live optreden ook diezelfde sfeer en energie zullen hebben?

Tuomas: Daar denken wij vooraf nooit over na. Wij proberen de muziek zo perfect mogelijk op het album te brengen en dan denken we erover na hoe we dit kunnen transformeren naar een live situatie. Er wordt nooit geschreven in functie van een optreden.

GigView: Nightwish heeft ook voor dit nieuw album een fotoshoot gedaan met de Belgische fotograaf Tim Tronckoe. Was het jullie of zijn idee om dat te doen in het London Natural Historic Museum?

Tuomas: Dat was onze keuze. Het museum sluit om 18 uur en vanaf dan mochten we beginnen. We kregen vier uur het museum voor ons alleen. Het was een zeer speciale ervaring.

GigView: Jullie zijn wel veel onderweg zo te zien. De laatste toernee Decades, een wereldtournee, en nu in april opnieuw om jullie nieuwe plaat te promoten. Toch zijn er nog leden die de tijd vinden om naast Nightwish andere projecten op te starten of te onderhouden. Bijvoorbeeld, Marko heeft nu ook een soloplaat uitgebracht op die korte tijd dat Nightwish stilligt.

Tuomas: Dat is allemaal een kwestie van planning. Dat is juist de manier van hoe wij functioneren als mens. Wij moesten een album maken met Auri (nvdr. zijproject van Tuomas, Troy en Johanna Kurkela), gewoon omdat het moest. En Marko was zo gepassioneerd over zijn soloproject dat het er ook moest van komen. En iedereen feliciteerde iedereen achteraf. Als we dan op tournee gaan met Nightwish voelt iedereen zich voldaan. Andere leden in de band zijn dan weer getrouwd en hebben kinderen waar ze dan veel tijd met spenderen. Het kan soms hard zijn maar gelukkig bestaat er nog de moderne technologie zoals Skype, enz. Dat maakt het allemaal wat dragelijker.

GigView: Door het vooruitgeschoven interviewschema hebben we niet de tijd gehad om naar het laatste nummer van het Human gedeelte van het album te luisteren. Maar wat we wel kunnen beluisteren hebben is ons opgevallen dat Marko veel minder zanglijnen heeft. We hebben ons daarin wel gefocust op zijn rauwe stem ten tijde van I Wish I Had An Angel.

Tuomas: Zoals je zelf vermeld hebben jullie het album niet volledig kunnen beluisteren en dus het laatste nummer van het 'Human' gedeelte niet gehoord. De vocals in dat nummer zijn geheel van Marko. Maar zoals ik al eerder vernoemde zingt hij bij ieder refrein op dit album samen met Troy en Floor.

GigView: Is er een verschil van interesse vanuit de Nederlandstalige gebieden voor Nightwish na Floor haar succesvolle bijdrage aan 'Beste Zangeres van Nederland' of het nummer Phantom Of The Opera? De video van dat nummer heeft toch 1 miljoen viewers. Momenteel zijn er twee shows gepland in Nederland, maar kan dat nog meer worden inspelend op Floor haar succes?

Tuomas: Ik weet niet of er meer interesse is in het nummer maar voor Nightwish heeft het een grote impact gekregen. Floor is ook op de TV Show geweest, wat super populair is daar. Momenteel zijn er geen verder plannen voor meer shows in Nederland.

GigView: Nu we het toch over jullie tournee hebben, er zijn nog veel openstaande datums in jullie tourschema. Kunnen die nog opgevuld worden met meer shows, of eventueel festivals deze zomer?

Tuomas: Er is inderdaad nog plaats voor meer optredens, maar op dit moment heb ik er geen enkel idee van waar we gaan optreden. Ik heb vernomen dat we naar Zuid Amerika gaan voor een paar optredens. De band beslist niet waar we gaan spelen, dat doet het management. Zij vertellen ons wanneer we waar moeten zijn.

GigView: Is er een verschil in publiek, hou je bijvoorbeeld van het Belgische publiek?

Tuomas: De mensen in het noorden zijn ongeveer overal gelijk. Hoe zuidelijker je gaat, hoe wilder en zotter het publiek wordt. Landen zoals Spanje, Italië, Brazilië, Portugal zijn meer gepassioneerd. In het noorden zijn ze iets meer terughoudend. Maar overal beschouwd is het publiek tamelijk hetzelfde.

GigView: Als we de totale metalscene bekijken, waar plaats je dan Nightwish? Willen jullie nog groeien en het status van bv. Metallica krijgen?

Tuomas: Daar denken wij eigenlijk niet over na, het is al beangstigend genoeg om te denken dat we nog groter gaan worden dan we nu al zijn. Eigenlijk is het een beetje een tegenstrijdigheid. Aan de ene kant zou het leuk zijn om te zien hoe ver we kunnen groeien, maar andere andere kant wil ik niet bekender zijn dan ik nu ben. Ik haat publiciteit en herkend worden, om dan op straat selfie's te moeten nemen. Dat is voor mij een nachtmerrie. Dus het idee dat ik nog bekender zou worden en niet meer naar Disneyland zou kunnen gaan zonder bodyguards beangstigt mij wel. Geloof me, het is niet leuk om constant herkend te worden.

GigView: Het laatste nummer All The Works Of Nature Which Adorn The World is verdeeld in acht verschillende delen. Is er een verschil tussen deze delen of wat is het idee van dit nummer?

Tuomas: Het is één lang nummer opgedeeld in acht hoofdstukken, maar eigenlijk moet je het beluisteren als één nummer. De reden waarom het opgedeeld is, is wanneer je een bepaald stuk graag hoort, je niet iedere keer hoeft door te spoelen. Bovendien heeft ieder deel zijn eigen karakter. Ik vergelijk het graag als water dat traag vloeit en dan weer snel, in een waterval, het beklimmen van een berg, dwalend over de heide en het zien van het noorderlicht. Datzelfde water in verschillende fases.

GigView: Bestaat de kans dat dit nummer ooit live wordt gespeeld?

Tuomas: Ik denk het niet. We hebben eens met de gedachte gespeeld om bijvoorbeeld op Wacken Open Air dit te doen. Geen band op het podium, alleen een orkest. Dat zou interessant zijn bij wijze van experiment.

GigView: Wij kijken alvast uit naar de show van Nightwish op 26 november 2020 in de Lotto Arena in Antwerpen. Na het beluisteren van het nieuwe album zijn we benieuwd welke nummers de setlist gaan halen?

Tuomas: Er gaan zeker nummers van het nieuwe album in de setlist zitten en we kijken er al heel hard naar uit.

Voor Gigview:

 Bram Van Waetermeulen

 Carly Vanpevenaeyge

  

Categorie: