Interview Sabaton: een gesprek met opperhoofd Joakim Brodén

Artiest: Sabaton

Geïnterviewde: Joakim Brodén

Label: Nuclear Blast

Sabaton onder vuur...

Sabaton dropte nog maar pas een muzikale clusterbom in het Antwerps Sportpaleis. De show was opgebouwd rond het album The Great War dat vorig jaar op de nietsvermoedende mensheid werd losgelaten. Net voor die release voelde GigView de frontman Joakim Brodén aan de tand over het nieuwe album, de band en zijn aspiraties. Beducht voor de tegenaanval onthielden we ons van een spervuur aan vragen. Een rustig en oprecht gesprek heeft al vele oorlogen vermeden… Plaats van de confrontatie: Hotel Maritim Düsseldorf.

Welk gevoel heeft momenteel de bovenhand? Een zoveelste vervelend interview? Tevredenheid omdat je eindelijk het nieuwe album kan voorstellen? Of ongeduld om het geheel ook live te brengen?

Nee man, ik zou natuurlijk kunnen zeggen dat interviews bij het leven van een succesvolle band horen maar de waarheid is dat ik telkens andere gesprekken heb waarbij heel vaak een nieuwe en originele invalshoek boven water komt. Ik krijg ook suggesties van journalisten en soms leidt zo’n gesprek naar inspiratie voor een nieuw nummer of een leuke plek om te bezoeken in de buurt van een concertgebouw, een interessant weetje over de stad of het land waar we vertoeven. Uiteraard zijn we ook allemaal uiterst tevreden met het nieuwe album. Het thema ‘the great war’ is natuurlijk het summum voor ons en elke andere liefhebber van oorlogsgeschiedenis. Meer episch dan wat er zich in '14-'18 heeft afgespeeld, kan je moeilijk bedenken. Maar tegelijk was dit een episode met onbeschrijflijk menselijk leed en verschrikkelijke gruwel. Toch staan we te popelen om het geheel ook live te brengen. We gaan ook op plaatsen komen die we nog nooit hebben aangedaan, zoals Malta, dat toch ook een interessant krijgsverleden heeft. Onze tank zal er op het podium opnieuw bij zijn maar met wat andere accenten en kleuren om beter bij Wereldoorlog I te passen.

Vertel eens wat meer over het album en dan meer bepaald de keuze van de onderwerpen die aangesneden worden.

Nu is er dan ‘The Great War’, een conceptalbum over, u raadt het al, de Groote Oorlog 1914-1918. WO I, dat is ongenadig oorlogsgeweld, (te veel) menselijk leed en de wandeling door de krochten van de menselijke ziel. Het is dan ook de mens onder extreme omstandigheden die centraal staat in deze tiendelige muzikale veldslag. Opener The Future of Warfare heeft het over de intrede van de tank als oorlogswapen en hoe soldaten daar met afgrijzen op reageerden. 7 Pillars Of Wisdom herinnert eraan dat WO I ook buiten het Europese continent woedde met het verhaal van Lawrence van Arabië. Ook ‘den Amerikaan’ speelde een hoofdrol. Met 82nd All The Way zoemen we in op Alvin York uit Tennessee de held van Hill 223. De religieuze en pacifistische York slaagde erin het machinegeweervuur van de Duitsers op de heuvel lam te leggen waarbij hij enkel de noodzakelijke slachtoffers maakte en de rest op zijn eentje tot overgave dwong. The Attack of the Dead (Hundred) Men brengt ons naar Osowiec, een Russisch fort in Polen dat maanden belegerd werd door de Duitsers. Een honderdtal Russen doorstond de laatste bestorming. Bloed hoestend van het gas en met talloze verwondingen zagen ze er meer dood dan levend uit waardoor de Duitsers panikeerden en vluchten… Devil Dogs gaat over de US Marines (Teufel Hunden genoemd door de Duitsers). The Red Baron is natuurlijk het tot de verbeelding sprekende epos van de meest succesvolle Duitse gevechtspiloot. A Ghost in the Trenches is een van mijn persoonlijke favorieten omwille van het maar door weinigen gekende verhaal van de Canadse indiaan en sluipschutter Francis Pegahmagabow die met zijn Ross Rifle als een geest door de loopgraven dwaalde, officieel 378 tegenstanders uitschakelde en levend de oorlog doorkwam. De slag om Verdun, bij jullie in België ook genoegzaam bekend, mocht natuurlijk niet ontbreken, net zoals In Flanders Fields, het wereldvermaarde gedicht van John McCrae. Voor geschiedenisfanaten is er zelfs een speciale History Edition met een inleiding tot elk nummer. En we hebben nu ook ons eigen Sabaton History Channel online op Youtube met achtergrondverhalen bij onze nummers in een samenwerking met historici.

Geraakt de inspiratie om telkens nog nieuwe oorlogen en veldslagen in songs te gieten niet stilaan uitgeput?

Nee, absoluut niet. De fans mogen op beide oren slapen. Onze wereld kent nog zoveel zwarte bladzijden. Ik dacht een tijdje dat ik me een kenner mocht noemen tot je je begint te verdiepen in een bepaald land of volk of een bekende slag of oorlog. Dan heb je snel door dat je wel heel wat strijdtaferelen kan opnoemen maar er toch maar een zeer oppervlakkige kennis van hebt. Sommige van onze fans hebben een enorme diepgaande kennis over de onderwerpen die aan bod komen in onze songs. Daar sta ik dan echt van te kijken… Hoe dan ook, we blijven bijleren en stoten telkens opnieuw op interessante verhalen.

Blijven jullie muzikaal de geijkte Sabaton formule trouw of worden een toch wat nieuwe wegen verkend?

Het is zeker opnieuw een grootse schijf die aansluit bij het eerdere werk. Elk nummer ademt dus ons gekende Sabaton DNA uit maar toch is dit onze meest afwisselende en experimentele plaat. Het extra jaar om dat we als band namen om dit epos neer te pennen, werpt zijn vruchten af. Grootsheid gaat hand in hand met stemmige instrumentale uitstapjes geheel in de lijn van het thema van het nummer. Er zit piano in of een Hammond orgel zoals in The Red Baron. Ik heb ook geprobeerd om mijn stem wat meer afwisselend te gebruiken. Check bijvoorbeeld The End Of The War To End All Wars maar eens. Op mijn commentaar dat de uitspraak van Verdun toch wat lachwekkend overkomt voor Belgen en Fransen antwoordt Joakim lachend: “Ik weet het maar internationaal is de Engels sprekende community nu eenmaal niet mee met de correcte Franse uitspraak, remember ‘Waipers’, haha.” We hebben ook een grafic lyric video gemaakt bij elk nummer zoals je gezien hebt bij het beluisteren van de plaat. Die video’s maken alles erg inzichtelijk voor de fans.

Hoe staat het met de band zelf? We zien immers toch regelmatig wissels in de line-up…

We zijn nu toch alweer een paar jaar stabiel en Pär en ik blijven hoe dan ook de drijvende krachten. Met Hannes op drum hebben we er nu ook een goede Nightwish connectie en samenwerking bij (Hannes en Floor Jansen vormen een koppel en hebben samen een dochtertje).

Wat zijn jouw favorieten op het album?

Altijd moeilijk, maar doe maar Devil Dogs vanwege mijn immens respect voor de 101ste divisie.

Toekomstperspectieven?

We zijn best content nu maar in mijn hoofd ben ik al bezig met het halen van een volgend niveau. Nog grootser, meer spektakel, nieuwe fans aanboren en tegelijk de oude blijven verwennen, nieuwe spraakmakende thema’s… misschien duiken we dit keer wel een paar duizend jaar de geschiedenis in. Ook toen ging het er niet bepaald vredelievend aan toe!

Nog een boodschap voor onze Belgische lezers?

België neemt een speciale plaats in ons hart in. Van bij onze start hadden we bij jullie een trouwe fanbase. Ik hoop jullie dus allemaal te zien tijdens onze tour ik garandeer jullie ‘We’ll make war’!

Categorie: