Interview Sabaton: Hannes Van Dahl over The War To End All Wars

Artiest: Sabaton 

Geïnterviewde(n): Hannes Van Dahl

Label: Nuclear Blast

4 maart 2022 zal Sabaton zijn nieuwe album The War To End All Wars uitbrengen. naar aanleiding van deze release kregen we de kans om drummer Hannes Van Dahl te interviewen. 

Dit album is dus een vervolg op The Great War en is ook gebaseerd op gebeurtenissen uit WO I. Sommige nummers zijn gebaseerd op beroemde veldslagen. Ik vroeg me af of jullie ooit het gebied van Ieper/Passendale hebben bezocht om de slagvelden te bezoeken? Of een ander gebied dat in je liedjes voorkomt?

Als we op tournee zijn, hebben we niet veel tijd. Maar als we tijd hebben, proberen we zeker historische plaatsen te bezoeken. In Ieper ben ik nog niet geweest, maar ben van plan dat wel te doen. We brachten een hele dag door in België om foto's te maken en we waren in de loopgraven van de doden. De pre-listening voor The Great War vond plaats in Verdun. We waren daar 5 dagen en werkten maar een paar uur per dag, dus we hadden genoeg tijd om het gebied te bezoeken.

De meeste van jullie liedjes gaan over zulke historische veldslagen/gebeurtenissen. Ik vind het geweldig dat jullie ook de geschiedenis achter het nummer op de website uitleggen. Sommige gebeurtenissen zijn bekend maar andere zijn vrij onbekend. Doen jullie je eigen onderzoek of krijgen jullie hulp van fans/historici?

Ja inderdaad een goede vraag, ik ben Zweeds en kreeg op school uiteraard voornamelijk Zweedse geschiedenis en slechts een klein beetje over bijvoorbeeld Belgische of Servische geschiedenis. Dus als we meer te weten willen komen over de Belgische geschiedenis, dan moeten we in die geschiedenis graven. De meeste ideeën komen van fans uit verschillende landen. Zoals bijvoorbeeld het liedje Inmate 4859, het is ongelooflijk en ik heb nooit geweten dat zoiets in de Tweede Wereldoorlog gebeurde.

Het is nu ook het tweede album waar er een 'History Edition' van is. Wat is het idee hierachter en gaan jullie dit nu vaker doen bij een album?

Ik denk dat het kwam door de release van The Great War . Het voelde als een traktatie om het aan mensen te geven. Dit kwam voort uit het idee dat sommige mensen gewoon naar de muziek willen luisteren en bier willen drinken, wat oké is. Maar sommige andere fans willen de geschiedenis achter de nummers weten. En het draait allemaal om vallen en opstaan ​​in een band. Dus we probeerden het op The Great War. We vinden het leuk. Het geeft net even wat extra's. Op de History Edition hoor je een vrouwenstem de geschiedenis of de feiten uitleggen waarop het nummer gebaseerd is. Op het gewone album hoor je deze stem dus niet tussen de nummers door, terwijl er op de History Edition voor elk nummer een filmische intro zal klinken die vertelt waarover het nummer gaat.

Je echtgenote Floor janssen, zangeres bij Nightwish, doet guest vocals op dit album. Gaan jullie in de toekomst meer samenwerkingen aan? Bijvoorbeeld een duet tussen Floor en Joakim?

Ja, ze heeft al op aardig wat albums meegewerkt zoals op The Last Stand. Ze is een geweldige zangeres en een grote aanwinst. Als Joakim het aandurft, zouden we een duet kunnen doen, maar natuurlijk enkel als het een goed idee is. Het moet dan ook echt passen in het nummer. Ik zie het niet gebeuren, maar wie weet.

Dit album werd opgenomen en uitgebracht tijdens de covid-pandemie. Heeft het feit dat jullie niet konden touren de beslissing om een ​​nieuw album op te nemen versneld?

het was vrij kort na The Great War gepland; maar natuurlijk moesten we vanwege de pandemie een paar maanden verzetten. Ook vanwege de pandemie moest het opnameproces heroverwogen worden omdat we niet met teveel mensen in de studio aanwezig mochten zijn. We besloten dus voorzichtig te zijn omdat we niet wilden stoppen omdat iemand er middenin ziek werd. We moesten in ploegen werken. Dus Joakim, de producer en ik waren daar om de nummers op te nemen. En dan zouden we facetimen met de rest van de band. Samenwerken was dus moeilijker. Maar voor demo’s en ideeën was Facetime prima te doen. Ook in de studio namen we iets op en stuurden het naar iedereen en luisterden naar elkaars feedback. Deze manier van werken, het had geen enkele negatieve invloed op de opname; maar het zou natuurlijk leuker geweest zijn om met iedereen samen te zijn.

Je kwam bij de band in 2013, precies het moment waarop het album Heroes nummer 1 bereikte en vlak voordat jullie op wereldtournee gingen. Hoe was het om lid te worden van een beroemde band en op enkele grote festivals te spelen?

Geweldig! Ik bedoel, ik zat in een band genaamd Evergrey, een internationale touringband. Dus teuren was niet nieuw voor mij. Evergrey was muzikaal progressiever en gecompliceerder, als je het zo kunt noemen. Dus ik moest wat gas terugnemen maar wel met respect voor wat Daniel deed op de vorige albums. Ik wilde hetgeen hij gedaan had, niet verpesten maar wel mijn stijl blijven spelen. Het werd een uitdaging! Ook was ik niet gewend aan de grote productieshows met de pyro’s. Dus de ene keer speelde je een sneller nummer zoals Screaming Eagles en vlak erna de ballade A Life Long War. Dus ik moest op mijn hoede zijn omdat ik dit niet gewend was, dat had ik aanvankelijk niet verwacht.

In 2010 kreeg Sabaton negatieve reacties en werden ze afgeschilderd als een nazi-band vanwege liedjes als Final Solution en Primo Victoria. Maar toen mensen de tekst hoorden, realiseerden ze zich dat het niet waar was. Heeft dit invloed op de nummers/onderwerpen die jullie aanhalen over die periode?

Nee, als er zo'n kritiek zou zijn, komt dat meestal door mensen die de teksten niet hebben beluisterd/gelezen. Om een ​​mening te vormen, moet je wat dieper graven voordat je een idee vormt over iets of iemand. En als je het niet leuk vindt, vind ik het ook prima. Maar dat verandert niets aan het feit dat het geschiedenis is en het is gebeurd. En we willen geen kant kiezen. Het is geschiedenis, het is gebeurd. Het opent veel deuren naar geweldige muziek. Het leert jonge fans wat er in die oorlogen is gebeurd. Maar je moet je onderzoek doen.

Momenteel schrijven jullie liedjes over veldslagen en historische gebeurtenissen van voor of rond de Tweede Wereldoorlog. Zijn jullie van plan om liedjes te schrijven over recente veldslagen? Zoals de oorlog in Vietnam, het conflict in Rwanda, 2 Golfoorlogen, Afghanistan?

Ik denk dat de meest recente de Sovjet/Afghaanse oorlog is. Het is een luxeprobleem en ook luguber als je erbij nadenkt, dat we nooit zonder inspiratie voor songs zullen zitten. Het moment waarop wij niets meer hebben om over te schrijven, zou de wereld een betere plek zijn. Er zijn nog zoveel ideeën maar het moet even afkoelen. Dus we kiezen bewust geen conflict of oorlog die nog te recent is, want zoals we al zeiden, we willen niet overkomen alsof we partij kiezen. Conflicten moeten eerst een beetje afkoelen.

Jullie hebben jullie tournee, die wederom uitgesteld werd, The Tour To End All Tours genoemd. Natuurlijk is dit een woordspeling op de albumtitel. Wat vonden jullie van de posts op social media van fans die bang waren dat jullie zouden stoppen met de band?

Ja, dat was grappig om te lezen, maar maak je geen zorgen, we gaan nog steeds door. En we hebben veel gepland, dus als alles morgen opengaat, beginnen we te repeteren en zijn we klaar om eropuit te gaan en ervoor te zorgen dat we onze beste shows spelen.

De 2 bands die jullie deze tournee zouden ondersteunen waren The Hu en Lordi als openingsbands. Hoe kiezen jullie welke bands met jullie op tournee gaan?

We kiezen de bands zelf en het is best een leuk proces omdat we nog nooit een band hebben meegenomen die we persoonlijk en muzikaal niet leuk vonden. Dit omdat we een paar weken en maanden zullen samenleven met de andere bands als we op tournee zijn, dus er moet een goede klik zijn. Zowel op muzikaal als op persoonlijk vlak.

Heel erg bedankt voor het interview, maar ik heb nog een laatste vraag, mijn 9-jarige zoon is een grote fan van jullie. Maar hij vroeg zich één ding af, waarom draagt de band de naam van een Middeleeuwse schoen, die onderdeel was van een harnas?

Dat is een goede vraag, maar misschien was dat meer een vraag voor Joakim. ik denk dat ze het gewoon leuk vonden hoe het klonk. En het is van een ridderpantser en ridders zijn altijd cool!

 

Enkele dagen na het interview werd bevestigd dat Sabaton Aerosmith zal vervangen als headliner op Graspop Metal Meeting 2022, dus als jullie de kans krijgen ga ze zeker live aanschouwen met hun nieuwe show!

Categorie: