Interview Shifter

Artiest: Shifter

Geïnterviewden: Shifter

Interview afgenomen in: Repetitielokaal in Wondelgem

Label: /

Hoewel de band Shifter pas is ontstaan in juni vorig jaar, bestaat deze band uit muzikanten die ondertussen de klappen van de zweep kennen. Bandleden Mark De Smit,  Gratiën Versijpt, Thomas Vanhaesebroeck, Thomas Hauttekeete en Wouter Keppens hebben ruimschoots hun sporen verdiend binnen het metal tot rock gebeuren. We zagen de heren aan het werk tijdens '6 Jaar ELPEE' te Deinze maar bleven daarbij toch met wat vragen zitten, en besloten op een donderdagavond eens af te zakken naar hun repetitie lokaal te Wondelgem,  om de antwoorden te vinden.

Mijne heren, mijn eerste vraag. Wie zijn Shifter? Hoe is de band ontstaan? Vertel eens wat meer over uzelf. Heeft de bandnaam een bepaalde betekenis? Hoe hebben jullie elkaar gevonden?

Gratien: Ik kende Thomas Vanhaesebroeck en Thomas Hauttekeete al van toen we samen speelden bij Colcothar, een toenmalige death-metal band uit regio Deinze... . We besloten om terug samen iets te doen, en zo is Shifter eigenlijk ontstaan. Op onze zoektocht naar een bassist stootten we op Mark De Smit, die o.a. ook bij MeclassicA het mooie weer maakt. Wouter Keppens vervoegde ons op drums, en zo hadden we een line up van gelijkgestemden. We kijken allemaal in dezelfde richting, ook al komen we niet altijd uit hetzelfde metalgenre. Maar dat kan in ons voordeel zijn.

Op 6 jaar ELPEE was, als ik het niet mis ben, jullie eerste echte optreden voor publiek? Hoe waren de reacties?

De reacties waren heel goed. We kregen veel felicitaties achteraf, buiten een heel klein misverstandje, is alles ook goed verlopen. De zenuwen waren heel hoog gespannen, maar ik denk dat de vuurdoop - als we dat zo mogen noemen - goed is verlopen. Bovendien stonden er een paar heel sterke bands op de affiche, en is ELPEE een heel gezellig en mooie zaal om op te treden. Het publiek was ook geheel mee, dat merkten we ook.

Toen we hoorden dat we op ‘6 jaar Elpee’ konden spelen, zijn we ook heel gericht gaan repeteren en doordat we iets concreet voor ogen hadden (namelijk dat optreden) heeft dit ons ook de nodige drive en aanzet gegeven. We zijn allen ondertussen wat ouder en hebben allen wel wat ervaring binnen het genre maar daarom is het nog niet vanzelfsprekend om op korte tijd beklijvende nummers te schrijven. Een persoonlijke klik moet er ook zijn en dat is er bij Shifter wel, merken we.

Ik kon moeilijk een echte muziekstijl kleven op wat jullie deden. Dat mag gezien worden als een compliment. Maar hoe zouden jullie zelf je muziek omschrijven? Deathmetal?

Nu, er zitten wel degelijk wat invloeden van Deathmetal in onze muziek. Maar we proberen vooral geen label op onze muziek te laten kleven en bieden een uitgebreid pallet van metalgenres aan. Ook omdat we uit uiteenlopende genres komen. Deathmetal is ondertussen natuurlijk een ruim begrip geworden maar we willen in eerste instantie toch een beetje proberen los te breken uit het beperkende keurslijf dat deathmetal dikwijls is. ’t Is eerder een bewuste keuze omdat mensen ons toch met bepaalde verwachtingen tegemoet treden (m.b.t. de andere bands waarin we speelden/spelen). Toch willen we dit opzettelijk niet en proberen we toch ons eigen ding te doen en er onze eigen invulling aan te geven. We hebben allen min of meer een verschillende achtergrond qua muziekstijl en dat is wellicht de reden dat Shifter wat diverser klinkt. Het blijft natuurlijk harde, snelle muziek maar als je zelf een genre (bv. deathmetal) op je muziek kleeft, ga je jezelf daarin té veel beperken op den duur.

Er zou voorlopig nog geen eerste plaat uitkomen, maar er staan nog veel concerten gepland. Waar kunnen we jullie nog live zien binnenkort?

We spelen o.a. op de cd release show van Primal Creation, in Eeklo, samen met Martian. Dit gaat door op10 juni in JH De Route. Meer concerten staan nog niet gepland maar zijn steeds welkom! Platenwerk komt er voorlopig nog niet aan. Wél willen we zo snel mogelijk werken aan de opnames van een demo zodat we zelf onze eigen nummers eens kunnen evalueren en verbeteren/aanpassen waar nodig. Een pre-productie op later plaatwerk, a.h.w. de muziek moet ook nog een beetje groeien en we willen, zeker voor een cd of ep, over voldoende goeie songs beschikken. We willen nog niks overhaasten en willen eerst écht tevreden zijn over de nummers vooraleer we ze op plaat zwieren.

Voorlopig nog geen eerste plaat dus, zijn er echter plannen naar een verre toekomst wat dat betreft?

We willen nu vooral een eigen sound vinden. De songs verder uitwerken, tot we de - laat het ons zo stellen - perfectie hebben bereikt. En pas dan kan er sprake zijn van het uitbrengen van een plaat. Het is belangrijk dat we toch eerst op vele podiums ons tonen aan de fans, en als we een plaat uitbrengen het een perfect product is. Het is belangrijk dat we samen een goede overeenstemming krijgen over hoe we welke nummers precies willen laten klinken, zodat we allemaal tevreden kunnen zijn over het eindresultaat.

Een persoonlijke vraag aan Mark. Je speelt ook bij MeclassicA. Is dat combineerbaar met de activiteiten bij Shifter? Nog zo een vraag in die richting, ik veronderstel dat ieder van jullie een baan en huishoudelijke leven heeft. Is ook dat combineerbaar?

Het gaat hem, in alle gevallen, steeds om de juiste afspraken maken. Onze echtgenotes steunen ons ook 100% in wat we doen, en ook wat betreft MeclassicA, onze agenda's naast elkaar leggen en zien waar we een gaatje vinden. Ook wat repetities betreft repeteer ik (Mark) op een andere dag dan bij MeclassicA dan Shifter. Afspraken maken is de rode draad dus.

Wat is jullie voornaamste ambitie? Buiten 'world domination’?

Uiteraard als je succes kunt hebt met een single, of wat weet ik veel, is dat mooi meegenomen. Onze bedoeling is vooral dat we plezier beleven in wat we doen. Als we in dat toch wel uitgebreid wereldje al onze stempel zouden kunnen zetten. Zouden we al heel blij zijn. Ook dat we volk kunnen trekken op onze concerten en het publiek kunnen tevreden stellen met wat we doen. Meer moet dat echt niet zijn.

Om af te sluiten. Enkele meer keuze vragen:

Sportpaleis of Trix Antwerpen?

Trix, zonder enige discussie.

Graspop Metal Meeting of Alcatraz?

Toch liever Alcatraz.

Metallica of Slayer?

At the Gates! :-)

Commercieel succes of cultstatus binnen het underground metal gebeuren?

Goh, commercieel succes hoeft niet echt, maar dat we een cultstatus - of hoe je dat ook kan noemen - onze weg vinden binnen het underground gebeuren van metal? Dat zou heel leuk zijn. Moesten we toch commercieel succes hebben, zullen we ervoor zorgen dat we blijven doen waar we zelf allemaal achter staan, dat lijkt ons heel belangrijk. Het is voor ons ook belangrijk dat we ons eigen ding kunnen blijven doen, zonder te veel te moeten voldoen aan verwachtingen of verplichtingen. Een luxe die je binnen het commerciële gebeuren dikwijls niet meer hebt. Het is belangrijk dat we nog steeds zelf de controle kunnen hebben over wat we wanneer uitbrengen.

Bedankt voor dit fijne gesprek, hopelijk tot binnenkort ergens op één of ander concert, en veel succes verder.

 

Categorie: