Interview Spoil Engine: Gaze

De Belgische band Spoil Engine speelde al op allerlei grote festivals. Hoog tijd om de Gaze eens aan de tand te voelen.

Spoil Engine (9).jpg

Kunnen jullie zich even voorstellen?

Spoil Engine, 5-koppige Vlaamse metalband met Nederlandse zanger.
“Metal for the Masses and a smile for the asses!” 

Bandleden:

Niek: Chief Womenizer Officer (CWO) - zang
Nick: Chief Human Relations Officer (CHRO) - guitars
Stoffe: Chief Technical Officer (CTO) - bass
Steven: Chief PussyPumpin Officer  (CPPO) – drums
Gaze: Chief Executive Officer (CEO) - guitars

De CD "Antimatter" is nu iets meer dan één jaar uit. Wat waren de verwachtingen voor dat de CD uitkwam? Zijn deze verwachtingen uit gekomen?

Tekenen bij Roadrunner brengt hoge verwachtingen met zich mee. Achteraf gezien kunnen we zeker niet klagen: release op Pukkelpop, Vorst Nationaal support voor Mötorhead, een paar weken in de Afrekening, 2 videoshoots, een reeks festivalletjes en kleine (daarom niet minder heftige) shows ertussen en eindigen op Graspop. 2009/2010 vergeten we nooit, that’s for sure!

Kan u omschrijven wat de titel ‘Antimatter‘ voor jullie betekend?

Letterlijk, anti-materie. In plaats van godganse dagen achter uw PC porn & music te zitten downloaden zou iedereen beter af en toe wat meer buitenkomen om het echte leven op te snuiven. Wat meer menselijk contact in dit virtueel tijdperk zou niet misstaan. Stop reading and get out!

Wat vind u het beste nummer van de CD "Antimatter" en waarom dit nummer?

‘In the line of fire’. Beestige midtempo song, sound staat als een huis, veel dynamiek, Niek goeie vocals, vette drumpartijen, jankende gitaren… kortom, een metalsong volgens het boekje.

Van welke bands halen jullie de inspiratie om muziek te schrijven?

Van CCR tot Carcass, Led Zep tot Black Sabbath, van The Beatles tot Pantera.
If it rocks, it rocks!

Wat waren de reacties toen bleek dat "Roadrunner Records" interesse had in jullie?

Eindelijk, rijk! En groupies! En iedereen een dikke auto met chauffeur! Jammer, echter. Die chauffeur is er nooit van gekomen…

Wat denkt u over de Belgische Metal scene?

Hier en daar wat goeie bands, zeker in de underground. Maar de meeste bands missen het complete plaatje. Het concept, de visuals, de sound, de marketing. Alles moet aanwezig zijn of je kan het vergeten. Voor ons zijn de Belgische toppers bands zoals Aborted of Amen Ra. Na jarenlang touren zijn deze bands voorlopers van hun eigen genre geworden. Respect!

Trouwens, de Europese metalscene is sterk aan het boomen. In de jaren ’90 was alles wat Amerikaans was cool en hip, maar dat tij is aan het keren. Europese topbands zoals Gojira, Volbeat,  Soilwork,… worden met de dag sterker.

Is het in België mogelijk om te leven van het maken van muziek?

Het gebeurt dat we ‘on the road’ nog wel eens van die pipos tegenkomen die claimen dat ze leven van hun muziek. Haha, en wij krom! Muziek is een kunst, een beleving. Wij investeren er massa’s in. Het geeft ons ook totale onafhankelijkheid. Hetgeen je ervan terugkrijgt zijn de onuitwisbare ervaringen op shows, in de studio of ‘on the road’. The memory remains!

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

Gitarist Nick stopt na oktober 2010 wegens tijdsgebrek. Eigen bedrijf, 2 kinderen, whiskyverslaving, …. te weinig tijd dus voor de band. Dus we vallen even terug op 4 bandleden. 2011 wordt voornamelijk ook een studiojaar. Even terugtrekken en herbronnen dus.

Hoe beginnen jullie aan een CD?

Samenkomen in de studio met ideeën, wat gitaartracks recorden, drum en bas erop zetten en dan wat schuiven in de structuur. Ondertussen komt Niek met zanglijnen. Eigenlijk de standaard manier van songwriting waarbij veel ideeën apart groeien bij de bandleden.

Jullie stonden op Graspop 2007 in 2009 op Pukkelpop en dit jaar op Graspop in een overvolle/warme Metaldome. Hadden jullie ooit gedacht dat jullie hier mochten spelen?

Graspop 2007 was voor ons het doorprikken van het metal-maagdenvliesje. Wie Graspop speelt, heeft iets te betekenen in het genre. Zeker nu er minder en minder Vlaamse bands geprogrammeerd worden. In 2009 hebben we, door het wegvallen van Killswitch Engage, als invaller net de mainstage gemist omdat zanger Niek z’n lief op de Nijl lag te wippen. Dat was balen maar het geeft de band ook een menselijke kant. Graspop  2010 was dan uiteindelijk de bevestiging van ons statuut.

Pukkelpop gaf een andere dimensie aan de band. “Metal for the masses” werd daar bewaarheid. We zijn een band die openstaat voor andere invloeden en genres, een zelfde mentaliteit die heerst bij Pukkelpop zelf. Een super ervaring en een poort naar het grotere werk.

Vorst Nationaal staat bij alle bandleden heel hoog aangeschreven.  Een barstensvolle arena en als enige supportband voor Mötorhead. Vorst heeft iets magisch, alleen de ‘big boys’ spelen er. Sta me toe dat we nog even het gat uitzuigen van Live Nation want zonder hen stonden we er niet. Man, die show staat zo hard in ons brein getatoeëerd.

Zijn er nog festivals/zalen waar jullie graag eens zouden willen spelen?

Hellfest, Wacken, Download, Sweden Rock, Zwarte Cross, … noem ze maar op! Dreaming is easy, mate!

Hoe ziet een geslaagd Spoil Engine optreden eruit?

Als het plafond letterlijk scheef hangt en geen bandleden spoorloos verdwenen achteraf, dan zijn we op goeie weg. Nu, we zijn ook zakenmannen, natuurlijk. Eerst breken we samen met de headbangers van dienst het kot af en dan stuurt Nick meestal de maandag met z’n bouwbedrijf een offerte voor herstellingswerken. Altijd prijs met die gasten van Spoil Engine!

Als jullie een optreden geven, moet de organisatie dan speciale eetwaren/drank of andere items aanwezig hebben voor jullie?

We zijn gemakkelijke gasten. Wel vragen we altijd vrijblijvend een fles whisky naar keuze. Die ene fles vertelt ons bij aankomst alles over de organisatie. Staat er geen, dan weet je genoeg. Meestal wordt dan het kot extra hard met de grond gelijk gemaakt, kwestie van te compenseren. Bij de meeste shows staat er een Jack Daniels, soms goedkope brol, soms een single malt met serienummer. Bij een single malt laten we de vrouw van de organisator echt wel met rust. The bottle tells it all!

Dit jaar stierven Ronnie James Dio, Paul Gray, … bij veel metalfans is dit hard aangekomen. Hoe voelen jullie zich hier bij?

Laat ons hopen dat ze veel enorm geneukt en gelachen hebben. Wij denken er net hetzelfde over!

Merci voor het interview!
gaze

Smile fuckers, it’s only metal!

Spoil Engine.jpg

 

Categorie: