Interview Spoil Engine: "Van beuken gesproken!"

Artiest: Spoil Engine

Geïnterviewde: Steven 'Gaze' Sanders

Label: Arising Empire

Spoil Engine bracht eind 2019 hun nieuw album Renaissance Noire uit en we zagen hen alvast aan het werk op hun cd release party in Trix te Roeselare. Een perfect moment om de band opnieuw aan de tand te voelen!

Met Renaissance Noire lijken jullie verder te bouwen op Stormsleeper? Een juiste conclusie?

Wel, we zijn in principe nog een tandje breder gegaan. En dat komt door het hoofd-ingrediënt genaamd “tijd”. Eind 2018 hebben we alle live gigs stilgelegd en volledig de focus verlegd op de nieuwe songs en de recordings. Je hoort duidelijk op de nieuwe plaat dat iedere muzikant er z’n ei in kwijt kan.

Muzikaal is er wel nog meer variatie dan met vorige plaat, kijk maar naar The Golden Cage en The Void, toch?

Exactly. Muziek is niks anders dan een representatie van emoties op dat eigenste moment. En bijgevolg als je langer werkt aan een plaat maak je ook meerdere fases mee, zowel individueel als met de band. Nummers zoals Venom en R!OT laten onze harde, pissed-off punk kant zien, terwijl Golden Cage  en Void meer zorgen voor ‘wat extra lucht’ en wat ‘silver lining in the sky’. Wat nog niet per sé inhoudt dat het allemaal blije nummers zijn maar het schept zeker wat diversiteit.

Soms lijken gelijkenissen met bv. Arch Enemy niet ver weg. Goed om daarmee vergeleken te worden?

Als Arch Enemy al jarenlang een grote persoonlijke invloed is kan je dat niet wegstoppen natuurlijk. Maar ik denk dat we nu verder staan. Breder, gedurfder, eigen smoel, identiteit. Vroeger gingen we onszelf teveel spiegelen aan andere bands. Arch Enemy, Killswitch, In Flames,… Door de eigen invloeden van de 4 bandleden zitten we nu in een unieker straatje. We doen gewoon ons eigen goesting en het werkt. Everybody happy!

Waren zij een inspiratiebron, of ligt de inspiratie helemaal anders?

Onder andere maar de inspiratie binnen de band ligt heel breed. Bassist Loco en ikzelf delen meer de old-school inspiratiebronnen zoals Pantera, Decapitated, Dimmu Borgir… en het hardere nieuwe werk zoals Cattle Decapitation. Onze jonge Nederlanders zijn dan weer meer aangetrokken tot nieuwere bands zoals BMTH, Architects en While She Sleeps. Dat maakt dat we in onze eigen songs het moderne beukwerk combineren met het meer melodische. En dat is wel altijd onze gouden formule geweest. Herkenbaar beuken.

Er staan 10 tracks op het album, zijn er nog meer opgenomen maar niet op de cd verschenen?

Er waren zo’n 30-tal ideeën en volwaardige demo’s. Uiteindelijk hebben we dan de 10 beste songs eruit gehaald. Er werden er maar 10 opgenomen, maar geen nood, we zijn ondertussen zodanig geroutineerd in het afleggen van de weg “van demofolder naar masterfolder”, dat nieuwe songs er heel snel kunnen aankomen.

Op de coverart wel heel veel symbolen, kunnen jullie hier iets over zeggen?

Het was voor ons voornamelijk belangrijk dat we terug “echt artwork” hadden, door iemand getekend en dus geen artificiële photoshop collage. We kwamen al snel uit bij Adrian Baxter (check zeker z’n art!) en toen we hem de conceptuele ideeën aanreikten voor de nieuwe plaat was ie volledig mee. De symboliek is duidelijk. Met ‘Renaissance Noire’ duiden we op de hergeboorte van onze band met 4, waarbij de bandleden zelf centraal staan (humanisme) en niet zozeer alle ‘zever’ rond een band. Iris kwam initieel met “Renaissance” en dat hebben we uitgebreid met “Noire”, lekker hard en donker plus marketingsgewijs ook unieker.

Hoe gaat het opnameproces nu bij het ‘nieuwe’ Spoil Engine? Verschillen met vroeger?

De recordings doen we volledig zelf in onze eigen studio’s en daar zijn we behoorlijk trots op! Want dat scheelt niet alleen in het kostenplaatje maar ook in de kwaliteit van opnames. Even een mindere opnamedag vandaag? Geen probleem, morgen terug aan de slag met nieuwe recordings. Uiteindelijk gaat er dan 1 folder data voor mix en master naar Henrik Udd te Zweden. Met Henrik hebben we een schitterende samenwerking! Hij had al awards gewonnen voor z’n Architects werk en heeft meegewerkt aan enkele grote platen (BMTH, Dimmu Borgir, …) dus hij is momenteel onze ‘man-to-go’. Ook de vorige plaat ‘Stormsleeper’ was zijn werk.

Wat zijn de nieuwe live knallers? En die van Stormsleeper, waar krijgen jullie het meest reactie en energie bij?

De nieuwe live knallers zijn zeker Venom, R!OT en The Hallow, eigenlijk alle videoclips van de nieuwe plaat die we reeds loslieten.  Dat men ondertussen die songs en lyrics al wat beter kent zal zeker meespelen. We zien ook hetzelfde bij de Stormsleeper songs, waarbij vooral Disconnect het goudhaantje is. Die song haalt dagelijks meer dan 1000 views op YouTube, top!

Met Iris in de rangen wordt niet meer enkel het Belgische publiek uitermate aangesproken, maar nu ook de Nederlanders. Voelen jullie dit zo aan, of slaat dit nergens op?

Het feit dat er Nederlanders in de band spelen is louter toevallig. We zijn alleen op zoek geweest naar de beste muzikanten om die plaatsen in te vullen en dat zijn Matthijs en Iris geworden, simple as that. Ik hou ook van Nederlanders om mee samen te werken. En ik heb er totaal geen probleem dat ze zichzelf graag promoten, integendeel! Nog altijd de dooddoener van de Vlaamse bands hier: “we moeten underground zijn, en cool zijn, ze gaan ons wel ontdekken, want we zijn echt wel goed.” Fuck that shit. Nobody knows. Als je iets te vertellen hebt, moet je het luidop zeggen. En voor de rest keihard zwijgen, ook een gouden regel J.

Hoe staat het verder in de buurlanden en de verdere internationale reacties?

Wel, als we even kijken naar de naakte cijfers, dan doet die plaat het helemaal niet slecht. Op Spotify, de streamingdienst die we zelf altijd als objectieve graadmeter gebruiken om bands in te schatten, blijven we momenteel rond de 25000 luisteraars per maand hangen, nu al 2 maand na de release. Onze top 3 streaminglanden zijn momenteel de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland. Daarbij staan België en Nederland pas op plaats 9 en 10. Netjes. Zelfde ook voor ons eigen Youtube kanaal. Dat heeft onlangs de 1 miljoen viewers overschreden en dat zonder de videoclips op de kanalen van de platenlabels mee te rekenen.

Voor eigen publiek optreden, is dat leuker dan elders?

We spelen het liefst nieuwe shows, in andere landen, met ‘vers’ publiek. We respecteren iedereen en zeker het publiek dat ons al jaren volgt. Maar we hebben ‘ontdekkingsdrang’, we zijn nu eenmaal een band op ‘discovery hunt’. Bv. Wacken Open Air of MIDI China, duizenden nieuwe gezichten die op basis van 45 minuten show je band ontdekken en beoordelen louter op het muzikale. Great!

Spoil Engine is ondertussen al flink gegroeid,  waar zien jullie de band in laat ons zeggen 5 jaar?

Sorry mate, maar daar doen we geen uitspraken over. Het belangrijkste voor mij is 1) dat iedereen in en rond de band gelukkig is en 2) dat iedereen gezond blijft. En voor de rest zal het lot ons wel leiden waar het ons wil leiden.

Categorie: