Interview VUUR: Anneke Van Giersbergen

Artiest: VUUR

Geïnterviewde: Anneke Van Giersbergen

Promo: Petting Zoo Propaganda

Je nieuwe bandnaam is VUUR, kan je dit toelichten?

Ik wilde de band eigenlijk Fire noemen, maar er zijn al veel bandnamen met Fire. VUUR klinkt net zo mooi, kort en krachtig en het is een unieke naam. Ik hou van het element vuur en het betekent ook passie en drive. Het past bij mij en de stijl muziek.

VUUR is Anneke met spierballen, meer metal zo te verstaan. Was het opnieuw tijd om met zoiets volledig aan de slag te gaan? Gaat het ‘softere’ werk naar de achtergrond een tijdje?

Nee hoor, ik hou van beide uitersten. Ik ben altijd metal blijven maken, maar vaak met andere artiesten zoals Devin Townsend, Arjen Lucassen, Moonspell etc. Ik treed nog steeds graag op met mijn akoestische gitaar in de theaters. Deze 2 stromingen lopen altijd parallel in mijn leven, maar nu was het tijd voor een eigen heavy album, dus daar ligt nu de focus.

De band bestaat uit topmuzikanten van de Nederlandse scene. Was de band snel samengesteld?

Jazeker. De band was samengesteld voor The Gentle Storm. Ik wilde graag met dat album touren. Arjen hielp mee met de band vormen en toen we eenmaal op tour waren, realiseerde ik me dat dit wel een hele goeie club was! Ik heb hen gevraagd of ze mee wilden naar VUUR en zo geschiedde.

Ik moet het natuurlijk vragen, Marcela gooide de handdoek in de ring een tijdje terug? Meningsverschillen over de muziek en zang of iets anders?

Marcela is eigenlijk een frontzangeres. Een enorme luxe voor mij dus, dat ze bij The Gentle Storm de harmonieën wilde zingen! Ze is namelijk ongelofelijk goed en heel erg fijn om mee te werken. Toen ze mee overstapte naar VUUR wilde ze toch nog eens kijken naar haar positie in de band en voelde ze dat ze meer wilde inbrengen op verschillende fronten. Dat kon ik mij wel voorstellen. Ze is nu aan haar tweede solo album bezig, dat wordt heel mooi. Ik denk dat ze daar meer haar eigen visie en creativiteit in kwijt kan en dus happier zal zijn, en dan ben ik dat ook. Ik wilde in ieder geval geen vervangster voor Marcela.

Je speelt ook zelf gitaar. Is dit ter aanvulling op de twee main gitaristen of echt een volwaardige rol binnen de muziek? Ben je op elk nummer ook met gitaar te horen?

Ik speel niet op de plaat, maar wel een aantal nummers live. Het geeft een extra dimensie op het podium en ik vind het heerlijk om te spelen.

Het nieuwe album heet In This Moment We Are Free – Cities. Komt er nog een ander album dan Cities voor In This Moment We Are Free?

Ik denk wel aan een reeks inderdaad. Ik weet het nog niet zeker, maar dit thema bevalt me heel erg. Ik denk dat ik daar nog op verder ga borduren. VUUR is sowieso een band die blijft, dus geen project. Ik denk inderdaad al weer aan een opvolger voor dit album.

Vanwaar komt de titel, wat stelt het voor en hoe kwam je er op?

Cities komt natuurlijk van het thema over de steden. Ik schrijf over de steden waar ik geweest ben en waar ik inspiratie uit heb gehaald. Ook hebben de teksten vaak te maken met de dualiteit van de mens, de natuur en het leven. Je vindt er veel terug over dag en nacht, licht en donker, oorlog en vrede, etc. In het midden van die extremen ligt vaak het antwoord, de waarheid, vrede… of, vrijheid. In dat gebied en op dat moment zijn we vrij. De zin In this moment we are free komt in elke tekst op de een of andere manier terug.

Je hebt een goede band met Devin Townsend. Komt hij soms een gastrol spelen op het album?

Dat klopt! Nee, niet op dit album, maar wie weet op een volgende plaat. Ik ben erg geïnspireerd door hem en zijn muziek.

Hoe kwam je trouwens bij Devin terecht, back in the days?

Ik heb hem eens een Youtube-video gestuurd van mij en mijn band, waarin we zijn nummer Hyperdrive spelen in Santiago, Chili. We kenden elkaar al wel maar we hadden elkaar nog nooit ontmoet. Hij was precies op dat moment op zoek naar een vrouwenstem voor zijn nieuwe plaat, dus we raakten aan de praat en een paar weken later zat ik in Canada om in zijn studio te zingen.

Staan andere projecten nu on hold, zoals The Gentle Storm?

Ja klopt. TGS is wel iets wat terug zou kunnen komen, maar Arjen en ik wilden beiden na dit album een soloplaat maken, dus dat wisten we van te voren. We hebben al ideeën voor een volgend album. Geen idee wanneer dat gaat gebeuren hoor, de komende jaren ga ik me, wat mijn “heavy” output betreft, volledig op VUUR richten.

Hoe gaan live shows er uit zien als het album uit is? Komen er nog steeds The Gathering en andere eigen nummers aan te pas, of zakken die naar de achtergrond?

De focus ligt natuurlijk op de VUUR nummers, maar we spelen altijd oudere songs om de setlist aan te vullen. Devin, TGS, solo werk en The Gathering zullen dus ook voorbij blijven komen.

Categorie: