AB sluit deuren tot eind dit jaar

De Ancienne Belgique neemt het zekere voor het onzekere: de organisatie sluit de deuren tot eind dit jaar.

In het licht van de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus ziet AB zich genoodzaakt de deuren te sluiten tot eind 2020. Hoewel momenteel 19 november als datum vooropgesteld wordt voor een mogelijke heropening van de culturele sector, schort AB alle publieke activiteiten tot 31 december op. Ze wil daarmee klare wijn schenken en haar verantwoordelijkheid opnemen bij het indijken van het coronavirus.

"Deze beslissing valt na rijp beraad en in een poging om enige stabiliteit te brengen naar publiek, artiesten en personeel. Uiteraard doen we dit met een stekende pijn in ons muziekhart. Naast ons publiek moeten we ook heel wat muzikanten opnieuw slecht nieuws brengen. Net zij hebben het sinds het uitbreken van de pandemie bijzonder moeilijk om de eindjes aan mekaar te knopen...." zegt Tom Bonte, algemeen directeur AB.

AB heeft lang gestreden om haar publiek te blijven ontvangen omdat ze gelooft dat mensen nood hebben aan cultuur en muziek. Ze blijft nog steeds overtuigd dat dit kan in een veilige en warme omgeving maar voelt meer dan ooit de noodzaak om mee te bouwen aan de schutskring rond de (draagkracht van de) ziekenhuizen.

"Vandaag voelen we ons nog beter gewapend om op een veilige manier publiek en artiesten te ontvangen. Maar als de cijfers bloedrood kleuren, moeten ook wij onze ambities bijstellen."

AB gelooft dat muziek een prominente rol kan gaan spelen in het herstel van deze crisis en wil dan ook niet bij de pakken blijven zitten. Ze richt de blik vooruit naar 2021.

"Naast de lichamelijke gezondheidscrisis waarin we momenteel zitten is er ook een mentale gezondheidscrisis in de maak. Deze is minder zichtbaar en minder tastbaar, maar daarom niet minder disruptief. Precies om die gevoelens van depressie, isolement en gebrek aan betekenisgeving in te dammen, spelen cultuur en muziek een cruciale rol. We bereiden ons dan ook voor om het nieuwe jaar met een fris gemoed en verse concerten aan te kunnen vatten."

Intussen probeert het AB-team de best mogelijke oplossing te vinden voor alle concerten die gepland waren. Ticketkopers zullen persoonlijk op de hoogte gebracht worden van de status van hun concert. Verder communiceert AB alle updates via haar website.

AB wenst iedereen goede moed. Het verlangen om ons publiek gezond en wel terug te zien, groeit elke dag.

Lock yourself down en take care,
Het AB-team.

Categorie: