Dream Theater brengt het 14e studioalbum Distance Over Time uit

De tot tweemaal toe Grammy-genomineerde- en miljoenen verkopende vooruitstrevende muziektitanen van Dream Theater maken de wereldwijde release bekend van hun 14e studioalbum, Distance Over Time, dat op 22 februari 2019 zal uitkomen. Distance Over Time toont een hernieuwde creativiteit voor Dream Theater met behoud van de elementen die hebben ze toegewijde fans verzameld over de hele wereld. Het album is ook de eerste voor het nieuwe label InsideOut Music / Sony Music.

 

Het is drie jaar geleden dat Dream Theater een album uitbracht. Om de details van het gloednieuwe album aan te kondigen, schakelde Dream Theater de hulp in van één gelukkige wedstrijdwinnaar om het nieuws van de plaat te verkondigen aan de trouwe fans. Er werd een Alternate Reality-game gelanceerd die een 'schattenjacht' omvatte waarbij fans konden zoeken naar aanwijzingen die verborgen waren in verschillende foto's, video's, berichten op sociale media en meer. Uiteindelijk kreeg een gelukkige winnaar toegang tot inhoud voor alle anderen, inclusief de releasedatum en coverillustraties, de winnaar zou degene zijn die de eerste indrukken van de nooit eerder beluisterde muziek deelde.

John Petruci vertelt: “When I listen back to the album, I can distinctly recall every moment of the writing process; where I was standing in the room, what inspired us in that instant and the meaning behind each song. As a producer, my goal was to try and create the best-sounding Dream Theater record we’ve ever made so that listeners can just be enveloped in the music. I really wanted this recording to truly reflect the spirit, joy and passion that went into making the album and for people to walk away feeling some of the organic nature, personality and raw energy that the band captured while together in the studio. For me, I think it accomplishes that and I hope that other people will feel the same way.” 

In juni 2018 sloot Dream Theater zich af op een privélocatie in de staat New York om te schrijven voor het nieuwe album. Terwijl ze de zomer doorbrachten in de naastgelegen woning van de accommodatie, bracht de band hun dagen en nachten door met het creëren van de muziek die het nieuwe album in de 'Yonderbarn' zou vormen; een mooie en ruime schuur die zorgvuldig was omgetoverd tot een ultramoderne film- en opnamestudio. Na een intense en uiterst productieve periode van schrijfsessies en het behoud van de magie die op deze inspirerende locatie werd vastgelegd, besloten ze om het album op te nemen in de kamer waar ze allen samen zaten om het album te schrijven. Samen leven, schrijven en opnemen markeerde een nieuwe primeur voor de 33-jarige carrière van de band. Het resultaat is een zwaardere verzameling nummers die de vroege roots van de band laat zien terwijl ze nieuwe horizonten verkennen als muzikanten en als vrienden.

“It was like going back to summer camp,” verklaart James LaBrie. “Being around each other the whole time made it that much more of a profound experience. I think the songs reflect the energy. It was a lot of fun to have a situation so powerful at this point in our career.”

Bekijk de teaser: https://www.youtube.com/watch?v=TKi3aQyWqHM

Dream Theater heeft een tweede nummer Fall Into The Light uitgebracht van Distance Over Time. Het nieuwe nummer bouwt voort op de opwinding die de band in december creëerde met de release van de eerste track van Untethered Angel, die meer dan 1,5 miljoen views kreeg in 4 weken. Fall Into The Light is een riff gedreven, epische muzikale ervaring die de luisteraar op een emotionele reis van 7 minuten neemt, iets dat Dream Theater maar al te goed doet.

 De video voor Fall Into The Light is hier te zien:

https://www.youtube.com/watch?v=JFxH4kky6z4

‘Fall Into The Light’ is about the quest towards enlightenment that exists in life,” verklaart bassist John Myung. “It is more about the underlying themes of life’s journey and less about what happens once you get there. It is a song of introspection; about looking inside to find your individual happiness.

Distance Over Time zal beschikbaar zijn als:

* Standaard CD Jewel Case, Special Edition Digipak (inclusief 1 bonustrack),

* 180g Gatefold 2LP Edition (inclusief 1 bonustrack, een 8-pagina's LP-boek en het hele album op CD)

* Ltd. Edition Artbook (inclusief 1 bonustrack, 5.1 mix met video-animaties, instrumentale mixen en high res. bestanden van het album, uitgebreide notities, extra illustraties incl. foto's van de schrijfsessie en extra video-inhoud)

* Deluxe Collector's Box-set (inclusief lenticulaire cover card, Artbook, 180 g LP-gatefoldeditie met exclusieve kunstwerken en exclusief wit vinyl, exclusieve 7 inch foto, poster van 60 x 60 cm, 10 kunstkaarten, slipmat, patch, punaise en een met de hand genummerd certificaat van echtheid) en als Digitaal Album (inclusief 1 bonustrack)

De cover-art is gemaakt door oud-covermedewerker Hugh Syme (Rush, Iron Maiden, Stone Sour). Distance Over Time werd geproduceerd door John Petrucci, gemixt door Ben Grosseand en gemastered door Tom Baker.

De nieuwste toevoeging aan de indrukwekkende catalogus van Dream Theater is nu beschikbaar voor pre-order in verschillende formaten op: https://dream-theater.lnk.to/DistanceOverTime

Distance Over Time tracklist:
  1. Untethered Angel 06:14
  2. Paralyzed 04:17
  3. Fall Into The Light 07:04
  4. Barstool Warrior 06:43
  5. Room 137 04:23
  6. S2N 06:21
  7. At Wit’s End 09:20
  8. Out Of Reach 04:04
  9. Pale Blue Dot 08:25
  10. Viper King (Bonus Track) 04:00

Dream Theater plant ook een tour ter ondersteuning van het nieuwe album. De Distance Over Time Tour doorheen Noord Amerika start op 20 maart 2019 in San Diego, CA. De tournee duurt zeven weken voordat hij wordt afgesloten in Mexico-Stad op 4 mei 2019.

Europese zomerfestivaldata voor 2019 zijn ook aangekondigd.

Bevestigde shows:
13 Juni – Firenze Rocks, Firenze, Italy
14-16 Juni – Download Festival, Donington Park, UK
15 Juni – Turbinenhalle, Oberhausen, Germany
19 Juni – Gasklockorna Gavle, Brynäs, Sweden
21 Juni – Hellfest Open Air Festival, Clisson, France
29 Juni – Tons Of Rock, Oslo, Norway
3 Juli – National Palace of Culture, Sofia, Bulgaria
5 Juli – Rock the Castle, Verona, Italy
7 Juli – Barcelona Rock, Barcelona, Spain
13 Juli – Prog in Park, Warsaw, Poland
14 Juli – Masters of Rock, Vizovice, Czech Republic
20 Juli – Zitadell, Mainz, Germany
21 Juli – Zeltspektakel, Winterbach, Germany
24 Juli – MetalDays, Tolmin, Slovenia
26-27 Juli – ARTMania Festival, Sibiu, Romania

Dream Theater is:
James LaBrie – Lead Vocals
John Petrucci – Guitars, Backing Vocals
Jordan Rudess – Keyboards
John Myung – Bass Guitars
Mike Mangini – Drums, Percussion
 
Dream Theater online:

https://www.dreamtheater.net
https://www.facebook.com/dreamtheater
https://twitter.com/dreamtheaternet
https://instagram.com/dtimages

Categorie: