Nieuwe 'supergroep' BPMD geeft track uit debuutalbum vrij.

BPMD, de gelegenheidscoverband van Bobbi Blitz (Overkill), Mike Portnoy (The Winery Dogs, Sons of Apollo, ex-Dream Theater), Mark Menghi (Metal Allegiance) en Phil Demell (Vio-Lence, ex-Machine Head) brengen op 12 juni hun debuutalbum American Made uit via Napalm Records. Daarop bewerken ze een aantal classic rock ... euhm ... classics uit de jaren '70. Een eerste track, Evil, wordt nu al naar voor geschoven met een bijhorende lyric video. 

Bekijk/beluister het nummer hier.

Evil is een blues standard die geschreven werd door Willie Dixon. De versie waarop BPMD zich gebaseerd heeft is die van de band Cactus die er in 1971 een bescheiden hit mee hadden.

Bassist Mark Menghi zegt over Evil: "Cactus is een verloren Amerikaanse schat die meer erkenning nodig heeft. Ze deden dingen op hun instrumenten (en als band) voor veel van hun tijdgenoten / collega's / labelgenoten van die tijd. We waren ons er terdege van bewust dat de grote Willie Dixon dit deuntje schreef. voor Howlin 'Wolf in de vroege jaren 1950 ... Cactus heeft het lied opnieuw bedacht voor hun tijd van de vroege jaren '70, we hebben de versie van Cactus voor onze generatie in de vroege jaren '20 opnieuw bedacht ... dus voor een deuntje dat 65+ jaar is oud dat nog bedekt is, zegt iets ... een goed deuntje kan de tand des tijds doorstaan.".
 
Frontman Bobby Blitz voegt toe: "Ik koos mijn nummers op de plaat om twee redenen: 1) hoe ze bij mijn stem zouden passen, en 2) een diepere, zwaardere snit. Ik hou echt van de grit in Rusty Day's stem op de Cactus-track en wilde het repliceren met mijn eigen, niet per se kopiëren, maar zeker niet die grit verliezen. Het nummer voor mij, hoewel gebaseerd op blues, is de perfecte brug naar de heavy metal die volgde. Ik gebruikte de basiszanglijn om de integriteit niet te verliezen maar heb het opnieuw bedacht met meer een 'metal'-formulering. Evil is echt een van de BPMD-tracks waar ik het meest trots op ben.
Je bent ver van huis... '.
 
De veelgeprezen drummer en Cactus-lid Carmine Appice zegt over de cover: "Een nieuwe draai aan Evil, een van de beste kick-ass blues / rocknummers aller tijden. Deze versie zal de heavy metal fans van BPMD aanspreken. Ik was blij om het Cactus arrangement van het nummer te horen, maar met de bas, drums en gitaar nog zwaarder ... Phil's gitaarsolo komt op met veel energie ... met Portnoy en Menghi eronder schoppend, terwijl ze die energie gaande houden. Bobby's zang zit mooi bovenop en ik vond de verandering echt leuk in een aantal formuleringen. Goed gedaan jongens!"
 
Categorie: