Spotlight: Another Now (NL)

Another Now is een metalcore formatie uit Eindhoven.
Het quintet laat in hun muziek zowel de mooie als ziekelijke kanten van onze wereldmaatschappij zien. Geïnspireerd door bands als
Northlane, Bad Omens en Crystal Lake creëert de band een eigen sound met invloeden uit de
metalcore en alternative metal. Met hun frisse combinatie van stijlen, een meedogenloze tornado
van beukende riffs, abrupte muzikale u-bochten en sfeervolle melodieën, maakt Another Now
muziek voor een breed doch avontuurlijk metal publiek.

In hun eerste jaar (2019) was Lotus/Echoes de eerste (dubbel)single release van de band. Kort
daarop volgde een tweede single, Shijima. Deze succesvolle releases en hun energieke liveshow
leverde hen een uitverkochte Melkweg (Amsterdam) show als opening act voor metalcore gigant Ice
Nine Kills en wisten ze een plek te veroveren op festivals Jera On Air, Popronde en Submitfest.

Another Now startte 2020 met de release van triple single Distance. De triple single bestaat uit de tracks Breach, Myriad en Program. Voor de single Program is ook een muziekvideo uitgebracht, die werd geprimeurd door Never Mind The Hype. Daarnaast speelden ze een aftershow van Sabaton in AFAS Live, twee uitverkochte W2 shows en namen ze deel aan de ‘Isolation Sessions’. Ze sloten het jaar af met de eerste single van hun aankomende debuutalbum. Outflow vond zijn weg op diverse platformen als WackenRadio (DE), Rhino Radio (UK), SiriusXM (US) en editorial Spotify playlist ‘New Blood’.

Op 16 juni 2021 bracht Another Now hun debuutalbum ‘OMNI’ uit. De oorsprong van het album gaat terug naar het einde van 2019, toen de band de eerste beginsels van enkele nieuwe tracks ontwikkelde in de studio. Voor het eerst was de band flink aan het experimenteren met elektronische elementen van diverse muzikale stijlen en dit vormde de basis voor de toon van het album.
In het voorjaar van 2021 brachten ze al eerste singles Parallax, Trojan en Cascade uit die werden opgepakt door platformen als Rock Sound, KERRANG! Magazine en Spotify’s ‘New Core’, ‘New Metal Tracks’, en ‘New Blood' playlists.
Het album is geproduceerd en gemixt door Rik Bosmans (bassist, vocalist & producer Another Now) en gemastered door Darius van Helfteren (Epica, Noisia, De Staat). Het album combineert luchtige digitale soundscapes, glitches en verpletterende, hoekige riffs die worden begeleid door een uitgebreid scala aan screams en vocale melodieën. Kenmerkend voor het geluid van Another Now is hun twist aan een dynamische metalcore basis met elektronische beats en een verrassende mix van stijlen en genres als techno, hardstyle en deathcore. Another Now deelde het podium met onder andere For I Am King, Invisions, Beartooth en Electric Callboy.

Met hun eerste album hoopt de band een verandering in de gedachte te manifesteren bij hun publiek en daarbuiten, met als doel de stigmatisering van psychologische problemen tegen te gaan en meer begrip en empathie te creëren. Met de globale pandemie in zijn volledige effect, zijn deze onderwerpen nu relateerbaar voor een groter deel van de samenleving.

Another Now Band // Official Website // Merchstore

 

Interview

 

Jullie hadden de eer op één van de preshows van Metallica te spelen! Hoe is dit tot stand gekomen en wat was jullie ervaring?

Another Now: "We kregen een Whatsapp berichtje van onze managers, met een screenshot van een email vanuit MOJO, met de vraag of wij beschikbaar waren voor deze show. Als je zo’n bericht krijgt lees je de mail 3 keer door zodat je zeker weet dat je het goed gelezen hebt. Zodra je bewust bent van wat er staat geschreven gaat er een enorm enthousiasme door je hoofd, echt een adrenaline kick. Je zet uiteindelijk voet in de Ziggodome en het voelt echt als een droom om met je bus door de Ziggodome te rijden en je bus uit te laden. De stage was echt super en had voldoende ruimte voor ons om flink te springen en te bewegen. Iedereen zat hoog in energie en had er zin in. Tijdens de show zat iedereen er lekker in en we kijken daarom terug op een geweldige dag."

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om op het album Omni jullie sound te combineren met ondere andere hardstyle, techno,… ?

Another Now: "Metal is niet het enige genre waar we graag naar luisteren. Een lekkere drum & bass track of hiphop flow zijn we zeker niet vies van. Wij vinden het leuk om al onze invloeden/inspiraties uit andere genres te halen en te combineren met metal. De mogelijkheden en combinaties zijn eindeloos. Wij laten ons graag muzikaal verassen door een compositie gecombineerd met diverse stijlen en zoeken daarin innovatieve grenzen op. Soms zijn we aan het geinen tijdens schrijfsessies en willen we iets triggeren bij de ander. Wij zijn dan op zoek naar dat: ‘Woooooow… wtf is dit dan’- effect. Hieruit komt vaak een idee waar we erg enthousiast over zijn."

Op het album Omni staat mentale gezondheid centraal waar nog altijd een beetje taboe rond hangt. Hoe zijn jullie erop gekomen om dit thema te gebruiken?

Another Now: "Stef is naast de band werkzaam in de Geestelijke Gezondheidszorg en heeft op een dagelijkse basis te maken met dit onderwerp. We zijn altijd erg geïnteresseerd in zijn werk, omdat het doorgaans geen normale baan is. Hij neemt hierdoor veel inzichten, ideeën en ervaringen met zich mee om het vervolgens van zich af te schrijven in muziek. Hij geeft vooral mee dat mentale gezondheid een open onderwerp moet kunnen zijn en dat er meer begrip en empathie moet zijn rondom psychische problemen. Het doel is om het huidige stigma tegen te gaan en een nieuw licht erop werpen. Het is een thema wat steeds meer naar het oppervlak komt in onze complexe maatschappij. Dat is een goede ontwikkeling, maar acceptatie of tolerantie is iets waar de maatschappij nog een flinke inhaalslag nodig."

Het gespreksitem van het moment zijn de hoge venuekosten die de bands krijgen opgelegd met onder ander merch cuts. Hoe denken jullie hierover en hebben jullie hier al ervaring mee?

Another Now: "Wij hebben gelukkig geen ervaring gehad met merch cuts bij venues, maar wij vinden dit een zeer naar fenomeen. Veel mensen beseffen niet dat bands te maken hebben met hoge kosten/uitgaven en bij iedere vorm van inkomsten al een share moet afdragen (denk aan royalties en merch shares dat gedeeld wordt met labels/managements). Muzikanten in het metal-genre mogen blij zijn als zij break-even kunnen spelen op de kosten. Veelal zijn inkomsten van een band een investering voor volgende projecten en metal-muzikanten offeren veel op om te groeien en hun passie te kunnen volgen. Mensen weten niet dat muzikanten veelal een side-job hebben naast muziek, omdat ze anders simpelweg hun leven niet kunnen onderhouden. Merchandise is een van de meest winstgevende inkomstenbronnen van een band. Als een venue hier ook nog eens een cut van neemt, dan is de verkoop van merchandise niet rendabel meer. Vergeet niet dat een band ook zelf de kosten betaald voor  het ontwerpen en de inkoop van merchandising. De inkomsten van venues moet gericht zijn op kaartverkoop en horeca, niet op de inkomstenbronnen van een band." 

Een opkomende trend dat zich meer en meer begint te vertonen bij de metal scene is “crowdkilling”. Hoe staan jullie hier tegenover?

Another Now: "Crowdkilling is gericht geweld wat wordt goedgepraat door de muziek en subcultuur. Het doel van live muziek is dat iedereen het naar zijn zin heeft en het een ontlading is van ‘het dagelijks leven’, maar daarvoor hebben we moshing (evt. hardcore dancing) en crowdsurfing/stagediving. Soms kan het zijn dat iemand gewond kan raken bij deze cultuuraspecten, maar het is bijna nooit intentioneel. Doorgaans metalpubliek voelt de verantwoordelijkheid om de medemens te helpen en het veilig te houden (‘If someone falls, pick em up’). Crowdkilling daarentegen is doelgericht en met de intentie om iemand te raken/pijn te doen." 

Welke show was voor jullie persoonlijk de grootste mijlpaal in jullie muzikale carrière?

Another Now: "We gaan dan toch voor de Metallica show, haha. Je naam kunnen binden aan een band van dat caliber, ook al is het voor een pre-show, is een enorme eer en iets wat we nooit van te voren hadden kunnen bedenken. Op een banner staan met de oppergod van het metal-genre is toch wel heel speciaal. Het is een band waar we als gehele band heel wat nostalgie aan verlenen. Als wij in de tijd zouden reizen en onze tiener-ik zouden vertellen wat de toekomst in petto heeft, dan zouden we dat nooit hebben geloofd."  

 

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en menigte

 

discografie:

Stream - song and lyrics by Another Now | Spotify

Debuut album special edition "Omni +" (2022) tracklist:

1. Parallax
2. Cascade (feat. Xavier Kleuters)
3. Trojan
4. Colors
5. Program (feat. Alan Grnja)
6. Vapors
7. Decisions (feat. Sam Pisarahu)
8. Hollow
9. Outflow
10. Laika
11. We Died At Least A Thousand Times (feat. Julia Rose)
12. Stream
13. Parallax - Reprise (feat. Remy Van Kesteren)
14. Outflow - Bass Mix
15. Trojan - Grime Mix

Distance | Another Now

Single" Distance" (2020) tracklist:

1. Breach
2. Myriad
3. Program

 

Shijima by Another Now on Amazon Music - Amazon.com

Single "Shijima" (2019)

 

Lotus / Echoes - Single by Another Now | Spotify

Single "Lotus/Echoes" (2019)

Beluister Another Now op Spotify:
https://open.spotify.com/artist/629YWM91DWvZIUKjKJvrMp?si=9Z5JYASvRteepExl6blIjw

 

HIGHLIGHTS:
2023 – Pre-show Metallica, Ziggo Dome Amsterdam
2023 – Support for For I Am King – album tour
2022 – Jera On Air Festival
2022 – Vestrock
2022 – Release OMNI Deluxe
2021 – Debut album release ‘OMNI’
2021 – Trojan airplay on KERRANG! Radio
2020 – Video premiere ‘Outflow’ on Dreambound
2020 – Selected for talent development traject MusicHub Brabant
2020 – Aftershow Sabaton, AFAS Live Amsterdam
2020 – Video premiere ‘Program’ on Never Mind The Hype
2020 – Release EP ‘Distance’
2019 – Jera On Air Festival
2019 – Submit Fest
2019 – Support act for Ice Nine Kills, Melkweg Amsterdam

Stef Rikken - lead vocals
Rik Bosmans - bass, vocals,production
Miquell Kleuters - guitar, backing vocals
Guyon Kleuters - drums
Max van Esch - guitar

 

 

 

Categorie: