Spotlight: Loyalty Ends Here (NL)

Loyalty Ends is een metalcore band uit Haarlem, Nederland die onze aandacht trok na het winnen van de Metal Battle 2023 en kreeg daardoor de tittel 'beste metalband van Nederland'. Deze heren hebben nog maar één nummer uitgebracht maar dit wil zeker niets zeggen!

Nederland kent sinds 2020 een nieuwe 5 koppige metalcore groep genaamd Loyalty Ends Here. Met invloeden als As I Lay Dying, Parkway Drive, Trivium, As Blood Runs Black, Lamb Of God en Black Dahlia Murder zetten ze een moderne mix van old-skool 2000-era melodieuze riffs, catchy melodieën met daar bovenop krachtige screams. Met hun energieke live-show en overtuiging stormden zij zich in 2023 door de Metal Battle waarbij zij in alle rondes zowel de jury- als publieksprijs pakten en door de jury als grote winnaar bestempeld werden.
De band bestaat uit Tristan Jacobs (State Of Negation), Pim Nijssen (State Of Negation/None Shall Fall), Richard Robin (To The Wolves/Lost Boys Club), Menno Boesten (Breath Of Betrayal/Burning Horizon) en Maurits Gresnigt (Breath Of Betrayal/Fobiac/Burning Horizon). Loyalty Ends Here heeft het podium gedeeld met onder meer Vermin, Darkness Within en Flamekeeper. Beluister hun debuut single Testament op Spotify hier, bekijk de videoclip op YouTube hier.

Bandleden

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon

Richard Robin: "33 jaar en vocalist in Loyalty, overall boeker en netwerk meneer. Hiervoor heb ik denk ik wel in zo'n 100 verschillende bands gespeeld waaronder The Lost Boys Club, ontzettend leuke voorprogramma's mogen spelen met deze guys en dit zou ik met Loyalty ZO GRAAG WEER DOEN. Verder ben ik vrij teruggetrokken in het dagelijks leven en vind ik vooral mijn rust buiten de betonnen jungle."

 

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en gitaar

Pim Nijssen: "31 jaar en rhythm gitarist bij LeH, daarnaast inventaris houder van de hardware en general guitar geek. Mijn ervaring qua muziek begon al vroeg, een hele tijd in kroegen stevige platen gedraaid als metal disc jockey. Ik speel ondertussen 21 jaar waarvan 16 jaar serieus. Vorige bands waarin ik gespeeld heb zijn State Of Negation, waarmee we in 2011 ook de metal battle mee wonnen, Xanathos, een wat meer black/death georiënteerde band, Gorged, opgericht door oud leden van Ecocide, oldschool death was daar echt de leidraad. En nog een tijd bij None Shall Fall, die de zaal volledig op hun kop zet met hun stevige hardcore Metal! Daarnaast vind ik het leuk om af en toe is uit te gaan, biertje te doen met de mannen, concerten te pakken en flink uit eten te gaan. Ben ik thuis dan kijk ik graag films of speel ik regelmatig World of Warcraft."

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon

Menno Boesten: "40 jaar jong en drummer bij LEH. Hoofd verantwoordelijke voor de financiële zaken binnen de band. Ik houd van gezelligheid in het leven en een chille vibe maar de metronoom zit dat nog wel eens in de weg. Ik surf heel graag op mijn longboard en de legendarische snowboard trips met vrienden. In het verleden was ik drummer bij Breath of Betrayal en Burning Horizon. Je maakt mij blij met stamppot en oosters eten, al heb ik wel veel McDonalds leren eten met de band vanwege de lange afstanden die we soms rijden.
"

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en gitaar

Maurits Gresnigt: "40 jaar en bassist, uit Haarlem, is de boomer zowel qua leeftijd als qua toonhoogte. Overdreven headbangend in tanktop met vette bierpens. Is goedlachs en sociaal en houdt van IPA's, Islay Wiskey en oosters eten. Hiervoor zat hij o.a. In Breath Of Betrayal, Fobiac & Burning Horizon. Is vaker te vinden bij concerten en festivals, op een berg met z'n snowboard of nerding out achter een boardgame."

 

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en gitaar

Tristan Jacobs: "34 jaar en naast leadgitarist bij LEH ook een beetje het motortje binnen de groep. Denk aan bijv. het managen van merchandise, marketing en social media, maar ook opnames maken en demo’s mixen enzo. Ik ben afgestudeerd aan de Herman Brood Academie (richting Artist Management) en heb ik een creatieve achtergrond in ICT, design en video en die kennis, in combinatie met de ervaring met andere bands, pas ik graag toe om LEH zo ver mogelijk te krijgen. Ik speelde voorheen bij State Of Negation, samen met Pim, en samen hebben we veel optredens gedaan / vlieguren gemaakt. Naast muziek maken geniet ik van miniature painting (Warhammer 40K) en andere creatieve bezigheden."

 

Interview

 

Jullie hebben de Wacken open air battle gewonnen! Hoe voelt dit?
Loyalty Ends Here: "Het moest even landen bij de meesten van ons omdat we het niet hadden verwacht, haha. Maar we zijn uiteraard allemaal super trots op wat we in zo’n relatief korte tijd hebben bereikt. We hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan onze live show en het finetunen van onze songs en dat heeft zich uitbetaald in de Metal Battle winst. We hebben veel lof van de juryleden gehad, en uiteraard ook passende feedback hetgeen we zeker mee zullen nemen. In ieder geval zullen er mooie dingen op ons pad komen en daar kijken we enorm naar uit!"

Hoe proberen jullie zich te onderscheiden van andere bands?

Loyalty Ends Here: "Ik denk dat de belangrijkste factor is dat we durven terug te gaan naar een stijl dat in de ‘early 2000’s’ erg populair was, en dat te mengen met wat subtiele modernere invloeden. We zien dat veel bands tegenwoordig steeds lager gestemde gitaren gebruiken, en de focus verlegd is van de melodie en een goed opgebouwde song naar een zo extreem mogelijke sound. Althans, dat is mijn persoonlijke ervaring. Uiteraard is daar helemaal niks mis mee, alleen niet de stijl die ik zelf graag speel.


Met Loyalty geven we de voorkeur aan simpele, herkenbare song structuren die gewoon goed werken en lekker wegspelen / luisteren. Dat maakt het schrijven ook wat makkelijker omdat je een goede basis hebt om mee te werken. Maar wat ik een mooie ontwikkeling vind is dat eigenlijk geen enkel nummer van ons hetzelfde is. Ze hebben allemaal andere invloeden en een andere vibe. We halen veel inspiratie uit bands als As I Lay Dying, Trivium, Parkway Drive en andere klassiekers.
"

Hoe zijn jullie in de metalscene beland?

Loyalty Ends Here: "De meesten van ons hebben al eerder in (metal)bands gespeeld, dus we zijn wel redelijk bekend met de scene. Sterker nog, ik (Tristan) en Pim hebben 10 jaar geleden de Metal Battle ook al eens gewonnen met onze toenmalige band State Of Negation. De andere bandleden hebben ook ruime ervaring op de verschillende podia binnen Nederland en hier en daar ook internationaal. Ook bezoeken de meesten van ons regelmatig concerten van zowel grote bands als kleinere lokale acts.
"

Met welke band zouden jullie graag mee op tour gaan en waarom?

Loyalty Ends Here: "Het zou een enorme eer zijn om ooit op tour te mogen met een van onze inspiraties, dat geldt voor iedereen wel denk ik. Zelf zou ik graag een keer spelen met Trivium (mijn grootste inspiratiebron) en Electric Callboy. Het lijkt me super gaaf om een kijkje in hun backstage keuken te mogen nemen en te praten over muziek, het schrijven en het muzikanten leven in het algemeen.
"

Welke boodschap willen jullie doorgeven met jullie muziek?

Loyalty Ends Here: "Als ik onze zanger Richard mag geloven hebben we niet echt een diepgaande boodschap die we uitdragen, in ieder geval niet qua lyrics. Hij is goed in het overbrengen van zijn persoonlijke leven in zijn teksten en dit met overtuiging te brengen in een vocal performance. Een terugkerend thema is wel het dealen met negatieve shit in het leven. Verder denk ik dat we vooral plezier willen uitstralen. Plezier in het spelen en in het samen zijn met gelijkgestemden.
"

Kunnen we binnenkort een debuut Ep of dergelijke verwachten?

Loyalty Ends Here: "We hebben er voor gekozen om onze volle focus te geven aan het uitbrengen van losse singles en daar ook iets leuks mee te doen. Denk aan een videoclip of gekke promotie stunt.
 Uiteindelijk zal er ook zeker wel een album komen, maar dat staat voorlopig nog niet op de planning."

Wat is het gekste dat jullie hebben meegemaakt?
Loyalty End Here: "De finale van de Metal Battle was wel een interessante ervaring, haha. We hebben een groot gedeelte van onze show zonder gitaar geluid hoorbaar in de zaal gespeeld. Dit kwam door technische issues bij de FOH en hadden wij zelf helaas geen invloed op. Maar we hebben uiteindelijk alles gegeven en alsnog een kickass show weggegeven. De jury was gelukkig alsnog overtuigd daardoor." 

 

Categorie: