Spotlight: Unravel (BE)


Unravel is ontstaan uit de assen van een voormalige rockband door een groep vrienden die beslisten om een stap te zetten richting het zwaardere werk "metal".
Door de vele invloeden streeft de Belgische metalcore act om fans van het hardere genre samen te brengen in hun volgende hoofdstuk.

Unravel is een zeskoppige band die wordt omschreven als 'metalcore', maar steeds probeert haar grenzen af te tasten. Vaste elementen in de formule zijn een combo van scream en clean vocals, loeiharde drumpartijen en een gitaarspel dat varieert van zeemzoete harmonie tot oorverdovende gedowntunede breakdowns. Na een eerste release in volle coronatijden kijken ze volop naar de toekomst met 1 doel op ogen: tonen dat ook de Belgen er bovenuit kunnen springen in dit genre.

RUNNING CIRCLES is het volgende hoofdstuk voor jonge metalcore band Unravel, waarbij ze de grenzen van het genre verder aftasten en een meer volwassen sound creëeren die een voorsmaak geeft van wat de toekomst heeft te bieden. De core elementen van hun sound, zijnde een mix van clean en gescreamde vocals, laag getunede riffs en intense drumpartijen, blijven echter behouden in de nieuwe single. Om met dit vaste recept toch een verfrissende wending te maken werkt het zestal samen met producer Tim De Gieter van Much Luv Studio, beter bekend als bassist bij Amenra en Doodseskader. Deze samenwerking resulteert in een sound met voldoende power en precisie, die toch het organische en rauwe aspect van een
metalband weet te weerspiegelen.
Inhoudelijk gaat het nummer over de pijn die isolatie en gebrek aan sociaal contact met zich meebrengen, het gevoel te vervreemden van de samenleving en de schrik voor de terugkeer daarnaartoe. Dit is uiteraard een actueel onderwerp, waardoor de zin "stare at the wall till I'm blind and till the silence kills me" voor sommigen een bekend gevoel zal opwekken. RUNNING CIRCLES is natuurlijk geen pure klaagzang, maar de boodschap dat pijn en verdriet een normale zaak zijn, en dat deze niet weggemoffeld hoeven te worden omdat er "ergere dingen op de wereld zijn". Bekijk de videoclip van Running Circles op Youtube.

Unravel heeft meegedaan/verschenen op Humo's Rock Rally '22, De Zwaarste Lijst, Bruudruuster Rock Rally '22(gewonnen), Rock Tribune en Luminous Dash.  Ze hebben recent in de finale gestaan voor de Wacken Open Air Battles waar ze een welverdiende 4de plaats hebben gekregen. Ze hebben het podium gedeeld met onder meer Counterparts (Ca) & Justice for the Damned (Aus), MOMENTS (Be), Lock & Key (UK), STAB (Be), Shai Hulud (US, COVID-cancelled), The Narrator (D), Aeveris (Be), Hope Erodes (Be)....

Unravel heeft ook zonet aangekondigd dat ze het voorprogramma spelen voor Channel Zero in CC Nova in Nazareth op donderdag 14 september. Wees er snel bij want tickets vliegen de deur uit: https://popallure.be/event/channel-zero/.

 

UnravelBand

 

Interview

Hoe onderscheiden jullie zich van andere bands?
Unravel: "Wat ons behoorlijk uniek maakt zijn de twee vocalisten. Gaëlle, de zangeres die de clean stukken zingt en Gilles die de screams voor zich neemt. Maar bij de nieuwe nummers die nu vorm beginnen te krijgen merken we meer en meer dat we onze eigen sound beginnen te vormen. We zijn wat meer uit de standaard metalcore aan het treden. De invloeden zijn zeker nog te horen maar het gaat veel breder gaan, aangezien we allemaal naar verschillende genres luisteren en hier ook inspiratie uit halen."

Hoe zijn jullie in de metalscene beland?
Unravel: "We spelen met 4 bandleden al meer dan 10 jaar samen, we zijn in de tijd begonnen als coverband. Het begon met de klassiekers van The Cranberries en The White Stripes, maar bands als Green Day of zelfs Rise Against zijn al heel snel in onze setlist geslopen. Eens onze punkfase voorbij was gewaaid luisterde iedereen naar steeds hardere muziek ( denk aan bands als A Day To Remember en Stick To Your Guns), en kreeg de coverband steeds minder richting. We hebben dan eigenlijk besloten om onze passie te volgen en onszelf om te dopen tot Unravel. Hiervoor hebben we Gilles aangenomen als 2e set stembanden."

Op welk festival zouden jullie ooit willen spelen en waarom?
Unravel:"Onze droom of zelf doel is absoluut om eens op Jera On Air te mogen spelen. We zijn hier zelf jaarlijks aanwezig omdat onze favoriete bands ook elk jaar op de affiche staan. Het was ook daar dat we Gilles leerden kennen door gemeenschappelijke vrienden en hij zo bij de band is beland. Dus het zou voor ons allemaal veel betekenen mochten we daar staan. Maar uiteraard ook festivals als Graspop, Alcatraz, Wacken,.. dromen we van. Het straatpodium op Rock Herk lijkt ook fantastisch om als band te mogen spelen."

Met welke band zouden jullie graag op tournee gaan en waarom?
Unravel:"Ik denk dat iedereen in de band zo zijn of haar eigen favoriete bands heeft om mee op tour te mogen gaan. Het is sowieso wel een droom om mee te mogen met een groep waar je fan van bent. Mocht het nu een band zijn die het genre op de kaart heeft gezet (denk aan Architects of Parkway Drive), zou dat natuurlijk nog zoveel mooier zijn. Een tour met Belgische bands en vrienden zeggen we uiteraard ook geen neen tegen!"
 

Jullie eerste release was midden in de corona, hoe kijken jullie hierop terug?
Unravel:"Er zijn natuurlijk betere periodes om je eerste album uit te brengen, maar ik ben ook wel blij dat we niet gewacht hebben tot de lockdown voorbij was (die heeft namelijk veel langer geduurd dan we allemaal verwacht hadden). Alhoewel we wel hebben geleerd dat een online campagne ook wel veel teweeg kan brengen, is het natuurlijk beter als je een release kan ondersteunen met live shows. Na zo’n lange periode zonder shows krijg je wel een nieuwe appreciatie voor het hele live gebeuren, dus heeft dit ons wel vuur gegeven om er terug in te vliegen. Ondanks het gebrek aan shows hebben we met die eerste release toch wel wat bereikt!"

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor 2 vocalisten?
Unravel:"Zoals ik eerder zei is dit eigenlijk een soort gelukkig toeval. Gaëlle zat al jaren in de band en we wisten bij onze genre switch dat we haar zeker wilden houden als zangeres. In deze tak van de muziek wisten we echter dat een screamer ook nodig was, en dus was de keuze voor 2 vocalisten snel gemaakt. Het contrast tussen de twee is eigenlijk wat het voor ons zo goed maakt, het is leuk om aan de slag te gaan met iets dat in principe niet veel voorkomt in het genre."

Jullie spelen in de finale van de Wacken open Battles eind deze maand, hoe voelen jullie zich hierbij?
Unravel:"Vereerd natuurlijk. Of we nu op Wacken staan of niet maakt voor ons niet super veel uit, we spelen twee mooie shows waar we heel wat bands en mensen leren kennen. De ervaring op zich is voor ons dus al heel wat. Het feit dat we geselecteerd worden en naar de finale gestemd werden geeft ons natuurlijk ook motivatie om verder te gaan, het laat ons toch wel weten dat we goed bezig zijn. Dit neemt niet weg dat we alles gaan geven om mogelijk op het grootste metal festival van de wereld te staan!"

Welke show dat jullie hebben gespeeld heeft de meeste waarde voor jullie?
Unravel:"Vorig jaar kregen we de kans om te openen voor Counterparts, Justice For a Damned en Thrown. Hiervoor zijn we Return Bookings enorm dankbaar. Zelf zijn we al jaren fan van die bands en het voelde onwezenlijk dat wij die avond mochten openen in een prachtige venue als De Chinastraat. Dat is een avond die we nooit zullen vergeten, maar uiteindelijk heeft elke show die we mogen spelen zijn eigen waarde, we zijn altijd heel dankbaar als we gevraagd worden. Dus hopelijk komen we er nog veel bij! Onze passage op Humo’s Rock Rally zal ons natuurlijk ook voor altijd bijblijven."

 

Unravel @ HUMO's Rock Rally

 

Discografie:

 

Running Circles - Single by Unravel | Spotify

Single "Running Circles"

 

UnravelBand

Debuut album "Closure" tracklist:
1. Burning Sky
2. The End Of My Rope
3. Persist
4. Admission Of Guilt
5. Our Escape
6. Caged
7. Survive
8. Remember
9. Eternal Forgiveness
10. Black Sunday

Beluister Unravel op Spotify

Meer weten over Unravel:

Facebook
Instagram 
Music 
Website

Unravel is:

Enzo Standaert - Bass
Lorenz Catterman - Guitars
Gaëlle De Veene - Vocals
Jordy Moerman - Drums
Gilles Derijcke - Vocals
Arend Standaert - Guitars

 

Categorie: