Review Lokerse Feesten 2015: dag 4

Datum: 
maandag, 3 augustus, 2015

Het was rockdag op de vierde avond van de Lokerse Feesten. Het gevarieerd programma met Het Zesde Metaal, The Kooks, Belle and Sebastian en topact dEUS wist veel volk te trekken. Zoiets kan niet onbesproken blijven, hier volgt een review van dEUS.

Voorafgaand aan dEUS speelde Belle and Sebastian, een Schotse indie rockband die ondertussen bijna 20 jaar meegaat, maar vooral de laatste jaren echt doorbreken en overal te horen en zien zijn. De gemoedelijke sfeer die er heerste was onmiddellijk bij het betreden van het plein voelbaar. Het zeskoppige Belle and Sebastian zijn prima artiesten die je met hun muziek goed doen voelen. Ze speelden grote hits zoals Nobody's Empire, I'm a Cuckoo, The Party Line, I Didn't See It Coming en The Boy with the Arab Strap. Stuk voor stuk sloegen deze nummers aan. Belle and Sebastian wisten de Grote Kaai te overtuigen en de mensen aan het dansen te zetten.

dEUS is Vlaanderens grootste en bekendste rockformatie. De Grote Kaai stond goed vol tot bijna volledig achteraan. De sfeer zat er al goed in dankzij de vorige bands en iedereen wachtte vol ongeduld op de hoofdact. Het decor was vrij sober, met enkel witte slierten van boven tot beneden achteraan het podium, maar de belichting die hier op inspeelde zorgde voor prachtige effecten. Eens het tijd was, liep de band bestaande uit zanger/gitarist Tom Barman, toetsenist Klaas Janzoons die tevens ook viool op zich neemt, drummer Stephane Misseghers, bassist Alan Gevaert en gitarist Mauro Pawlowski het podium op, onder luid applaus van het publiek. Ze begonnen met Slow, een perfecte opener dat ook op luid applaus werd onthaald. Zowel band als publiek hadden er duidelijk veel zin in. Frontman Tom Barman nam van de gelegenheid gebruik om Belle and Sebastian te bedanken voor hun fantastisch optreden, hijzelf leek grote fan te zijn.

De melodieuze rock die dEUS speelt kon op zeer veel enthousiasme rekenen. Wat hen extra speciaal maakt is de toevoeging van viool en het feit dat alle gitaristen ook bijdragen tot de zang, beiden elementen die ook live voor dat extraatje zorgen. Ze gingen verder met Via, maar het feest brak pas echt los toen het swingende The Architect en Constant Now werden gespeeld, later gevolgd door Instant Street, een rustige gemoedelijke song dat in een ware climax eindigde door het gitaargeweld dat dEUS demonstreerde. Op het einde van dit nummer gingen ze minutenlang even volledig los, springend van her naar der.

dEUS schuwde ook het nieuwere materiaal niet. Ze speelden Girls Keep Drinking en Quatre Mains van hun laatste album ‘Following Sea’. Dat laatste is nog zo’n uniek nummer mede ook omdat het in het Frans wordt gezongen. En natuurlijk kon ook de grote hit Little Arithmetics niet ontbreken. Ook het speciale Theme from Turnpike werd gespeeld alvorens ze het podium voor de eerste maal verlieten.

dEUS kwam uiteraard nog terug. Ondanks de lichte regendruppels die uit de lucht vielen, had Lokeren er nog niet genoeg van. Ze speelden nog de grote hits Bad Timing en uiteraard Suds & Soda en eindigden hun optreden in grandeur en onder luid applaus.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!