Old Man Markley - Down Side Up

Rating: 
0
Nog geen stemmen

old man markey down side up coverArtiest: Old Man Markley

Album: Down Side Up

Genre: Punk, bluegrass

Label: Fat Wreck Chords

Score: 75/100

Haal die strohoed maar boven en stroop je salopet enkele slagen omhoog want de bluegrass helden uit San Fernando Valley LA zijn terug. Met hun tweede studio album tot dusver laten ze je ongetwijfeld weer blootvoets in het rond dansen en springen op hun vrolijke tonen. Opnieuw trouw aan Fat Wreck Chords bracht de band kortelings met trots hun 'Down Side Up' tot in de platenzaak. Een ongeluksgetal aan banjo's, violen en wasbordjes nemen je zonder probleem mee naar een warm, zuiders feest alwaar kniekletsend eigen stook gedronken wordt.

Het scherpe punky kantje zit hem in het nieuwe werk wel meer in het teksten hoekje dan op het vorige 'Guts n' Teeth' maar is nog steeds aanwezig. Met bijvoorbeeld de opener 'Blood on My Hands' raakt de band al meteen de interesseknop die vanaf dat moment netjes aan blijft staan. Gewoon een lekker up tempo ritme waar je vrolijk van wordt, hoewel de tekst het tegendeel mag verkondigen. Dat maakt de plaat ook meteen een pak serieuser klinken, de tempowisselingen tussen de nummers en de knappe teksten. Van tempo gesproken, bij 'Rehearsal' mag je de remmen er wel even opzetten om gewoon even lekker te relaxen. Waan jezelf een kleine vier minuten in een grote hangmat in de bloedhete zon, rustig heen en weer wiegend met die strohoed dat tikje lager om de zon uit je ogen te houden. Heerlijk, toch?

Uiteraard is Old Man Markley niet wat het zijn moet zonder de geharpte schone ook van stem op de plaat te voorzien. Al goed ook want op 'Come Around Here' bewijst haar geweldige stem dat deze gezellige blondine meer kan dan enkel op haar autoharp spelen. En net als haar instrument klinkt ook haar stem opnieuw gezellig, lief en warm, precies hoe het zijn moet op een bluegrass nummer dus. Ook 'Beyond the Moon' valt op zijn minst de vermelding waardig want dat nummer staat er gewoon. Het weet vooral de indruk te creëren van een soort stripped down nummer met een grote schijnwerper op het stemmenwerk. Natuurlijk blijft deze rust niet duren want na een korte drie minuten komt 'Hand Me Down' alweer langs. Dansen geblazen op dit nummer vol catchy ritmes en een refrein dat aanstekelijker is dan pakweg de gemiddelde SOA. Hand me down your troubles, hé!

Misschien niet geheel de titeltrack, maar toch op zijn minst de meest tegendraadse van het stel is 'Up Side Down'. Dit nummer, onder andere, doet toch wel enorm denken aan de glorietijd van de decap orgels. Misschien een bron van inspiratie geweest? Alleszins vind je er wel wat van terug in het ritme van de meetappende baslijn. Wat misschien ook meteen kan verklaren waarom alles op deze plaat zo verdonderd catchy kan heten. Opnieuw vliegt de tijd ook weer als een snelle 'Train of Thought' doorheen de plaat en zit het er alweer op voor de vrolijke snuiters van Old Man Markley. Zeker een aanrader voor open minded muziekliefhebbers of gewoon voor als je je eens aan een dansje durft te wagen. Het album ligt intussen al geheel Down Side Up, of gewoon helemaal normaal in de platenbakken. En dansen maar.

Tracklist:

  1. Blood on My Hands
  2. Rehearsal
  3. America's Dreaming
  4. Come Around Here
  5. Blindfold
  6. So Much More
  7. Hard to Understand
  8. Beyond the Moon
  9. Hand Me Down
  10. Up Side Down
  11. Fastbreak
  12. Train of Thought
  13. Too Soon for Goodnight

Meer info over Old Man Markley:

old man markley - down side up cover

Categorie: