Cavalera Conspiracy - Pandemonium

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Cavalera Conspiracy

Album: Pandemonium

Genre: Thrash metal

Label: Napalm Records

Score: 86/100

Max Cavalera werd deze zomer 45, maar dit is nergens aan te merken, hij moet zowat de hardst werkende man in de metalbusiness zijn. Na zijn vertrek uit Sepultura stortte hij zich eerst op Soulfly. Daar maakte hij zo maar eventjes 9 albums. Ondertussen stampte hij samen met zijn broer Igor de Cavalera Conspiracy uit de grond en dit jaar bracht hij met zijn nieuwe supergroep Killer Be Killed een prachtig album uit. Oh ja, tussendoor pende hij ook nog eventjes zijn autobiografie neer. Om maar te zeggen dat deze man moeilijk stil kan zitten. Zo is er nu dus het derde kind van de Cavalera Conspiracy, getiteld 'Pandemonium'.

Volgens Max Cavalera was het oorspronkelijk de bedoeling om dit album enkel te maken met zijn broer Igor, maar uiteindelijk werd geopteerd om toch ook Marc Rizzo (lead gitaar) en Nate Newton (bas) hun partijen te laten inspelen. Deze laatste vervangt Johny Chow, die het te druk had met Stone Sour. John Gray zat opnieuw achter de knoppen - zo deed hij ook al de productie van Soulfly’s ‘Prophecy’ en ‘Dark Ages’. Maar voor de sound greep men terug naar de basics, denk maar ‘Arise’ van Sepultura en zelfs hier een daar een streepje Nailbomb.

Pandemonium is een snoeiharde, rauwe plaat, waar de broertjes Cavalera terugkeren naar hun roots. Er staat geen enkel traag nummer op en Max pushte Igors drumkunsten tot het uiterste!

De openingstrack ‘Babylonian Pandemonium’ is een binnenkomer van formaat. Snelle, harde thrash zoals we kennen van in de beginjaren van Sepultura. 'Scum' is misschien iets simplistischer qua gitaarspel, maar dit stoort voor geen meter! Het album boet nergens in aan snelheid en vliegt voorbij. 'Cramunhao' is de vijfde track van het album, maar is zeer herkenbaar en catchy. Dit nummer gaat ongetwijfeld veel mensen laten headbangen deze zomer op de festivals (en eventueel op cluboptredens in het voorjaar, maar daar is momenteel nog niets van geweten). Bij 'Apex Predator' laat Max enkel elektronische invloeden toe, alvorens het nummer losbarst in een spervuur van gitaarriffs. Wie graag Nate Newton hoort zingen, kan zijn hartje ophalen bij ‘The Crucible’. Het laatste toemaatje op het album is ‘Porra’. Een soort van bonustrack en dus iets rustiger. Hier combineert Max Cavalera alles waar hij voor staat: voetbal, etnische instrumenten, Capoeira; kortom: Brazilië! Het begint zeer herkenbaar met een berimbau, misschien een knipoogje naar ‘Roots’, om dan af en toe los te barsten! Topeinde!

Kort samengevat: 'Pandemonium' is een snoeihard album, waar de gebroeders Cavalera terugkeren naar hun roots. De weinige franjes zorgen voor een groffe back-to-the-basics-sound. Hopelijk bereikt dit album het grote publiek (ook de Sepultura fans van het eerste uur en de Nailbomb aanhangers) want zij hoort zeker in het rijtje van Arise, Point Blank en Primitive. Ik weet wat de Sint in mijn schoentje mag leggen!

Tracklist:

 1. Babylonian Pandemonium
 2. Bonzai Kamikazee
 3. Scum
 4. I, Barbarian
 5. Cramunhao
 6. Apex Predator
 7. Insurrection
 8. Not Losing The Edge
 9. Father Of Hate
 10. The Crucible
 11. Deus Ex Machina
 12. Porra

Meer info over Cavalera Conspiracy:

cavalera conspiracy pandemonium cover

Categorie: