Exodus - Blood In, Blood Out

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Exodus

Album: Blood In, Blood Out

Genre: Thrash Metal

Label: Nuclear Blast

Score: 90/100

Bijna 30 jaar na het debuutalbum 'Bonded by Blood' (1985) brengt Exodus hun tiende studioalbum uit. Wie dacht dat er na dertig jaar sleet zou zitten op deze grondleggers van thrash metal, heeft het goed mis. Nadat songwriter en gitarist Gary Holt de laatste jaren vooral actief was bij Slayer, kon hij er toch niet echt zijn creatieve ei kwijt. Hij keerde dan ook terug naar zijn eerste liefde. Exodus klinkt fris en hedendaags, maar ook snel, hard en rauw.

Hoe hedendaags, wordt al snel duidelijk bij de intro van de eerste track ‘Black 13’. Voor de intro werd namelijk beroep gedaan op electronic music producer Dan the Automator (Gorillaz, Mike Patton). Hij zorgde voor een onverwachte, doch zeer geslaagde artificiële intro, die vlekkeloos overgaat in een venijnige gitaarriff en een opzwepende drum. Ook zanger Steve "Zetro" Souza is er voor het eerst sinds 'Tempo of the Damned' uit 2004 terug bij. Blijkbaar viel de tour van afgelopen zomer, waarbij ook België werd aangedaan (denk maar aan het memorabele concert op Antwerp Metal Fest), zo goed mee dat Holt hem vroeg ook de zang voor het nieuwe album voor zijn rekening te nemen. Souza doet dit met verve en zingt de longen uit zijn lijf!

De titteltrack ‘Blood in, blood out’ is een klassiek thrash metal track, waarop de veteranen demonstreren hoe thrash gemaakt moet worden. Veel jongere bands kunnen hieraan een voorbeeld nemen! Holt en Altus soleren om de beurt en hebben er duidelijk zin in. Op de vierde track wordt de gitaarsolo gespeeld door niemand minder dan Kirk Hammett van Metallica. Kirk was één van de eerste gitaristen van Exodus voor hij door Metallica werd weggeplukt. Maar oude liefde roest blijkbaar niet. Op ‘BTK’ komen we nog een andere bekende tegen, namelijk Chuck Billy van Testament. De samenzang tussen beide heren werkt subliem goed en het is dan ook een sterke track. 'BTK' staat trouwens voor ‘Bind, Torture and Kill’, de modus operandi van Dennis Lynn Rader - de Amerikaanse seriemoordenaar beter gekend als de BTK-moordenaar.

Wrapped In The Arms Of Rage’ begint met een vinnig gitaarsamenspel en schakelt daarna over in een pittig speed metal nummer. Een heerlijk nummer waar live zeker zal op worden geheadbangd! ‘Numb’ is gebaseerd op het feit dat we op televisie zo veel geweld, blood en gore op ons krijgen afgevoerd, dat het ons allemaal wat koud laat. Laat dit ook de grote boodschap zijn die Holt ons op dit album wil meegeven! Met ‘Honor Killings’ en ‘Food for the Worms’ krijgen we nog een heerlijk dessertje voorgeschoteld, maar laat één ding duidelijk zijn, het hele gerecht was om duimen en vingers af te likken.

Exodus brengt een killer van een plaat uit, waarop ze meermaals laten horen waarom ze door andere bands, volledig terecht, regelmatig vernoemd worden als grote inspiratiebron en voorbeeld. Het blijven pioniers. Ze hebben de pech te moeten opboksen tegen megabands als Metallica en Slayer, en blijven daardoor soms in de schaduw staan. Maar vergis je niet, voor hen die ze nog niet kennen, is Exodus het ontdekken meer dan waard.

Tracklist:

  1. Black 13
  2. Blood In, Bloud Out
  3. Collateral Damage
  4. Salt in the Wound
  5. Body Harvest
  6. BTK
  7. Wrapped in the Arms of Rage
  8. My Last Nerve
  9. Numb
  10. Honor Killings
  11. Food for the Worms

Meer info over Exodus:

exodus blood in bloud out cover

Categorie: