The Guru Guru - The Guru Guru Live EP

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: The Guru Guru

Album: The Guru Guru Live EP

Genre: noise, psychotic rock

Label: /

Score: 73/100

Record Store Day 2014, Café Vooruit Gent, 12u ’s middags, net ontbeten dus volle maag en nog niet lang wakker. The Guru Guru betreedt het podium en niet veel later komt het besef dat oordoppen en valium geen overbodige partners geweest zouden zijn. Na dertig minuten blijken de heren zowel zieltjes te hebben gewonnen, het volk met de sterke maag, als op natuurlijke wijze plaats gemaakt te hebben voor toekomstige toehoorders van de andere concerten. Met andere woorden, een stevige lunch die voor sommigen net iets te pittig of te moeilijk verteerbaar was. Voor al de rest is er goed nieuws: The Guru Guru heeft een EP uit die hun potentieel enkel bevestigd!

Om even te specificeren, The Guru Guru is een vijftal uit Hasselt dat met zijn noise en psychotische rock ieders mentale en fysieke grondvest wil doen daveren. Reken daar hun eigen wankele fundering en de invloeden van onder andere Sonic Youth, METZ en Pere Ubu bij op en het besef groeit dat The Guru Guru geen ultratopmateriaal is. Elk nummer op ‘The Guru Guru live EP’ balanceert tussen momenten van zielsrust en complete paranoia. Zanger Tom Adriaenssens is het uithangbord van deze krankzinnigheid en speelt die rol uitstekend. Zowel live als op plaat werkt zijn energieke overgave aan de waanzin, de impact op het publiek of de luisteraar in de hand. De schizofrenie wordt net genoeg gecontroleerd om zijn prestatie geloofwaardig te houden en de voeling met het nummer niet te verliezen. Al zal de toekomst moeten uitwijzen of hij ook tekstueel het manische karakter van The Guru Guru nog meer in de verf kan zetten. Voorlopig bezitten niet alle nummers voldoende diepgang in de tekst, wat dan net iets teveel contrasteert met de muziek.

Die kenmerkt zich vooral als bezeten met het nodige evenwicht. Geen volkomen uit-de-bocht mentaliteit, maar de grens wordt toch nadrukkelijk opgezocht. Beide gitaren zoeken steeds de onrust op, waarbij de ene vooral de meeste grillige geluiden produceert en de andere zich focust op het strak vasthouden aan de nerveuze melodie. De strakke, volle basklanken en de drum die als psychiater heerst over de kerngezonden en de geestelijk afwijkenden maken het feest helemaal compleet.

The Guru Guru levert een zeer degelijke EP af, die zijn luisterbeurten waard is. Een EP waar de emoties schommelen tussen beangstigend en oprecht humoristisch, het nummer “Syq Kumshod” zegt hierbij genoeg. Wat deze luisteraar betreft, mag het soms nog dat tikkeltje schizofrener en kan er hier en daar nog wat meer buiten de lijntjes gekleurd worden. Ook in de teksten zit er zeker nog groeimarge zodat de manie ook hierin diepgeworteld raakt. Het potentieel is aanwezig, dus het rijpingsproces kan verder zijn werk doen! En wie ondertussen met zijn frustraties geen blijf weet, kan zich op 4 juni gaan afreageren in Café Video te Gent, waar deze heren al uw demonen met plezier uit het lijf helpen schudden.

Tracklist: 

  1. SPL
  2. Click!
  3. The Pelican Boy
  4. Syq Kumshod
  5. Lotion In The Ocean

Meer info over The Guru Guru:

the guru guru live ep cover

Categorie: