Iced Earth - Plagues of Babylon

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Iced Earth

Album: Plagues of Babylon

Genre: Power / heavy metal

Label: Century Media Records

Score: 82/100

Iced Earth is een populaire power heavy metal band uit Amerika. De band is opgericht in 1985 en heeft sindsdien veel bandleden zien komen en gaan. Er is maar een bandlid trouw gebleven aan Iced Earth, namelijk de rhythm gitarist Jon Schaffer. Plagues Of Babylon is het eerste album waar we Luke Appleton op te horen krijgen. Hij voegde zich in 2012 bij de band en is overgekomen van de band Fury UK.

Op dit album zijn er weer tal van andere muzikanten te horen. De background vocals van het nummer ‘Highwayman’ worden verzorgd door Michael Poulsen (de zanger van Volbeat) en Russel Allen (de zanger van Symphony X). Verder zijn ook nog Hansi Kürsch, Thomas Hackmann, Andrew Peters en vele andere muzikanten betrokken bij de productie van dit album.

Fans die hopen dat dit album gelijkaardig is aan de albums Night Of The Stormrider of Burnt Offerings zullen teleurgesteld zijn. Plagues Of Babylon gaat verder in de stijl van zijn voorganger Dystopia. Er zijn natuurlijk wel nog genoeg andere Amerikaanse power metal bands die Night Of The Stormrider en Burnt Offerings als bron van inspiratie gebruiken. De elementen die Iced Earth kenmerken zijn natuurlijk weer terug te vinden op dit album. De cleane gitaar en bass intro komen terug, hierbij heb ik het  over de nummers ‘The End’, ‘If I Could See You’ en ‘Spirit of The Times’. De riffs die Iced Earth typeren zijn natuurlijk ook hier weer te vinden. Een schoolvoorbeeld hiervan zijn de riffs die te horen zijn bij het luisteren naar ‘The Culling’.

De eerste zes nummers zijn onderdeel van de Something Wicked saga en deze nummers horen zeer goed thuis in dit concept. The Something Wicked Saga is een fictief verhaal waar Jon Schaffer mee kwam opzetten. Dit is een verhaal dat begint bij het ontstaan van de mens en eindigt bij de ondergang van de mens. De inspiratie werd gehaald uit de bijbel en geschiedenisboeken. De andere nummers zijn stand-alone songs. De structuur van deze nummers is simpel en we horen ook dat Schaffer zingt over zijn grote voorliefde, de vrijheid van ieder individu en de afkeer voor onderdrukking.

Ook al is het tweede deel van het album iets minder boeiend dan het eerste deel toch zijn er positieve dingen op te merken aan deze nummers. Waar iedereen bij de vorige albums altijd naar de prachtige ritmische gitaarstukken van Jon Schaffer zat te luisteren, pakt Troy Seele nu uit met prachtige riffs en solo’s. Ik heb het over nummers zoals ‘Parasite’, ‘Resistance’ en ‘Cthulhu’. We hebben zelden solo’s en riffs gezien van Seele (of een andere lead gitarist) die zo op de voorgrond gezet werden.

Wat opvalt aan Plagues of Babylon is de vocale kwaliteit. Op het album Dystopia probeerde Stu Block zich nog iets te veel te spiegelen aan zijn voorganger Matthew Barlow. Hierdoor kwam hij soms iets te geforceerd over. Toch heeft hij met Dystopia een goed eerste album kunnen afleveren. Op het album Plagues Of Babylon horen we dat Block een eigen zangstijl heeft ontwikkeld. Dit draagt bij aan de kwaliteit van de nummers. Met deze eigen zangstijl komt hij op een niveau van vele voorgangers.

Het vorige album Dystopia was een goed album en daarom was het afwachten of Iced Earth nog genoeg in hun mars had zodat dit album nog kon boeien en niet in vergetelheid zou vallen. Een standvastige en zelfverzekerde Stu Block en goede lead gitaarpartijen zorgen voor genoeg variatie en vernieuwing. The Wicked Saga wordt uitgebreid met zes nummers wat zeker een pluspunt is. Tussen de rest van de nummers zitten er ook songs bij die de fans graag live zullen horen zoals ‘Parasite’.

Als we al deze elementen gaan samenbrengen kan ik vaststellen dat Plagues of Babylon zijn voorganger Dystopia overtroffen heeft. Een leuke afsluiter (op de outro na) van het album is het nummer ‘Highwayman’. Dit is een leuk extraatje voor de fans die ook naar Volbeat luisteren.

Dit album is zeker een aanrader voor de liefhebbers van power metal. De liefhebbers van Dystopia zullen ook zeker en vast enthousiast zijn over dit album. Plagues of Babylon is sinds deze week te verkrijgen in verschillende formaten. Het meest opvallende is de deloxe box set, dat naast de mediabook (een speciaal formaat) ook onder andere een bandana, wristband, metalen drankfles en nog andere goodies bevat. Is dit niets voor jou, dan is het album ook beschikbaar als gewone CD, LP of als mediabook. 

Tracklist: 

  1. Plagues Of Babylon
  2. Democide
  3. The Culling
  4. Among the Living Dead
  5. Resistance
  6. The End?
  7. If I Could See You
  8. Cthulhu
  9. Peacemaker
  10. Parasite
  11. Spirit of the Times
  12. Highwayman
  13. Outro

Meer info over Iced Earth:

iced earth plagues of babylon cover

Categorie: