Iron and Wine & Ben Bridwell - Sing Into My Mouth

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Iron and Wine & Ben Bridwell

Album: Sing Into My Mouth

Genre: Alt.country

Label: Caroline Records

Score: 70/100

Dat Sam Beam (Iron & Wine) en Ben Bridwell (Band Of Horses) een muzikale ‘klik’ kunnen maken, mag geen verrassing heten. Beide heren groeiden uit tot vaste waarden in hetzelfde indie- en folkrocksegment, maar hun vriendschap dateert al van veel vroeger. Toen een professionele carrière uitbouwen nog louter een verre droom was, vonden de barden in elkaar een bron van muzikale verrijking. Muziekfreaks van nature, werden ze bondgenoten in de nooit eindigende jacht naar platen en singles.

Met dit in het achterhoofd, lijkt het bundelen van krachten om een coveralbum op te nemen een logisch gevolg. ‘Sing Into My Mouth’ is een sobere maar warme kampvuurplaat geworden, waarin persoonlijke favorieten van beiden uitgekleed worden. Ontgonnen tot op het bot als het ware, waarin de kwaliteit maar direct ook het gebrek van dit album schuilt; op een zwoele zomeravond aan de barbecue komt het perfect tot zijn recht maar verder dan dat reikt de draagwijdte nauwelijks.

Beam en Bridwell vermaakten zich nochtans hoorbaar bij de opnames. Een spelplezier dat zich evenwel niet altijd in geslaagde muziek vertaalt. Zo komt Bulletproof Soul na meerdere luisterbeurten nog steeds gekunsteld over. Een ietwat sloom americana vervangt de kenmerkende soulvolle sensualiteit van Sade, wat leidt tot een ongemakkelijk en schizofreen resultaat. Ook JJ Cale’s Magnolia verliest teveel van z’n frivole gloed. Wat daarvoor in de plaats komt, is een voortslepende logheid. De liedjes van Spiritualized, Bonnie Riatt en John Cale zijn prettiger, al voegen de covers weinig toe aan het origineel. Het meeste lof boekt het duo met de versies van Talking Heads’ This Must Be The Place en El Perro Del Mars God Knows (You Gotta Give To Get). Hier slaagt men er wel in de nummers vanuit een nieuwe, luisterwaardige invalshoek te benaderen. Met de akoestische bewerking leggen Beam en Bridwell een volstrekte liefelijkheid in beide liedjes bloot.

Samengevat is ‘Sing Into My Mouth’ een wisselvallig tussendoortje geworden in afwachting van de kersverse Band Of Horses. Een langspeler waar men in essentie niks op tegen kan hebben, maar die evenmin als memorabel kan worden beschouwd. 

Tracklist: 

  1. This Must Be The Place (Native Melody)
  2. Done This One Before
  3. Any Day Woman
  4. You Know Me More Than I Know
  5. Bulletproof Soul
  6. No Way Out Of Here
  7. God Knows (You Gotta Give To Get)
  8. The Straight And Narrow
  9. Magnolia
  10. Am I A Good Man?
  11. Ab's Song
  12. Coyote, My Little Brother

Meer info over Iron and Wine:

Iron and Wine & Ben Bridwell Sing Into My Mouth cover

Categorie: