District 97 - In Vaults

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: District 97

Album: In Vaults

Genre: Progressieve rock/metal

Label: The Laser's Edge

Score: 78/100

Razend benieuwd was ik toen ik begon te luisteren naar het sinds 2006 actieve District ’97 uit Chicago. In de bio werd de sound immers omschreven als progressieve metal. Als fan van prog rock was mijn aandacht dus aangescherpt.

Bij aanvang heeft de band me volledig mee. Alternatieve rock met metalen gitaarlicks. Het werkt! Het tempo is erg gevarieerd wat voor een vreemdsoortige donkere kadans zorgt. De klassieke jazzy invloeden maken de sound best uniek in dit genre. Zeker in Death by a Thousand Cuts wordt deze jazzbeleving compromisloos en complex uitgepuurd.Nog iets speciaal. Zangeres Leslie Hunt was American Idol 2007! Niet alle televotingtalenten gaan dus de R&B tour op. Haar mooie stem is erg catchy als ze tegen de jazzlijnen in onverstoorbaar verder zingt.

Vanaf  Handlebars  wordt er beduidend meer jazz dan metal geserveerd wat haar stem nog warmer doet uitkomen.  In het tweede deel van de plaat verzuipen de songs soms in het moeras der jazzy spitsvondigheden.Dat de band On Paper sterk in de gaten mag worden gehouden bewijzen ze met het gevarieerde afsluitende trio. De net geciteerde song is sterk bijtende progmetal waarbij de gitaren slaan en Leslie zingend zalft. Learn From Danny meandert  te ver weg van het succesvolle pad maar D’97 verrast halfweg toch weer door  de luisteraar tot het uiterste te drijven en de subtiele kracht pas een paar luisterbeurten later prijs te geven.

De groep heeft als voornaamste pluspunt het verrassings– en variatie-effect, maar misschien springen er te weinig songs echt uit. Dit biedt dan weer voldoende ruimte aan de viool in Blinding Vision. Blind mijn visie volgen hoeft niet, maar ik kijk toch al reikhalzend uit naar wat ze hier live mee aanvangen.

Tracklist: 

  1. Snow country
  2. Death by a thousand cuts
  3. Handlebars
  4. A lottery
  5. All's well that ends well
  6. Takeover
  7. On paper
  8. Learn from Danny
  9. Blinding vision

Meer info over District 97:

District 97 in vaults cover

Categorie: