King Hiss - Sadlands

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: King Hiss

Album: Sadlands

Genre: Rock / Stonerrock / Metal

Label: Eigen beheer

Score: 90/100

Waarom een review schrijven van een album dat eigenlijk al dateert van vorig jaar (de album release show dateert zelfs al van 28 mei 2014)? Ten eerste omdat het een geweldige band is, dat een geweldig album heeft uitgebracht en ten tweede omdat ik vind dat er véél te weinig aandacht aan gespendeerd werd. En bij deze wil ik alvast mijn steentje bijdragen aan het feit dat Sadlands van King Hiss, de aandacht krijgt die ze verdient! Want laat er geen twijfel over bestaan, dit is ongetwijfeld een van de beste Belgische albums van 2014 en dat is tot halverwege 2015 nog steeds niet overtroffen!

Toegegeven, ik heb een zwak voor bands die songtitels gebruiken die niet terugkomen in het nummer zelf (bv. Tool) en dat is bij opener La Haine niet anders. Lekker stevig nummer, waar zanger Jan Coudron onmiddellijk zijn visitekaartje afgeeft. Een stevige duidelijke rockstem, met af en toe een iets hogere pitch, bij momenten vind ik dat zijn stem wat lijkt op Franky D.S.V.D. en dit bedoel ik echt wel als een compliment! La Haine komt dan ook binnen als een kopstoot, genadeloos gevolgd door Bite the Bait! King Hiss zelf is dan weer een (mede dankzij onder meer de theatrale backing vocals) bombastisch zwaar stoner rock nummer met een bijna apocalyptisch einde. Het contrast met de intro van Guilty Pleasures kan dan ook bijna niet groter zijn. Het lijkt eventjes of de Slangenkoningen aan een salsanummer beginnen met zowaar zelfs trompetjes, maar dit is enkel maar om je op het verkeerde been te zetten, want na de speelse intro barsten de heerlijke gitaarriffs van Josh Fury en Dominiek Hoet los. Dat deze heren muzikaal zeer onderlegd zijn, bewijzen ze op het machtige instrumentale nummer Weight of a Tombstone. De titel beschrijft exact het gevoel dat je krijgt wanneer je dit nummer beluistert! Geen slappe muzikale intro’s aan het begin van het album voor King Hiss, maar een muzikale track ergens onderweg, één die een meerwaarde aan het album geeft! Zo hebben we ze graag! Vigilante is wederom een toptrack en in mijn oren uitstekend geschikt al singlemateriaal! En net wanneer je na 11 tracks denkt dat de heren gaan uitbollen met het laatste nummer op het album, blijkt dat ze misschien wel het beste bewaard hebben tot het einde. Het snedige Sadlands staat bol van de heerlijke riffs, dreunende baslijnen en zeker ook het verrassende drumspel van Jason Bernard.  Jan Coudron bewijst hier nogmaals dat ook rustigere zangpartijen voor hem echt geen obstakel vormen. Stoppen op een hoogtepunt heet zoiets en de fans blijven zitten met honger naar meer of drukken gewoon onmiddellijk op repeat!

Soms krijg ik de indruk door de teksten van de nummers, dat Coudron héél boos is, maar zo lang hij en zijn handlangers van King Hiss zulke sterke albums blijven schrijven, mag hij voor mijn part nog jaren boos zijn! Als Filip er de brui aan geeft, weet ik welk kwartet van mij Koning van België mag worden. Haast jullie op vrijdag 19 juni om 11:15 naar de metaldome  op Graspop, want als er een band recht heeft om dit feestje in gang te trappen zijn zij het wel!  En zeg niet dat ik jullie niet gewaarschuwd heb! Hail to the King!

Tracklist:

 1. La Haine
 2. Bite the Bait
 3. Serpentagram
 4. King Hiss
 5. Guilty Pleasures
 6. Temple of the Eye
 7. Satisfy me (Prey)
 8. Weight of a Tombstone
 9. Vigilante
 10. Running Downhill
 11. In the Name of Courtesy
 12. Sadlands

Meer info over King Hiss:

king hiss sadlands cover

Tags: 
Categorie: