Smash Into Pieces - Apocalypse DJ

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Smash Into Pieces

Album: Apocalypse DJ

Genre: Alternative metal / rock

Label: Gain Music

Score: 85/100

Smash Into Pieces is een band die doorbrak in 2009 door een deelname aan de tv-show Sweden’s Got talent. Deze band stapte echter uit de wedstrijd om een deal te sluiten met het platenlabel Ninetone Records. Ook al ging het niet allemaal zoals men verwachtte, toch kregen ze de media aandacht die ze verdienden. Deze band kunnen we het best omschrijven als een rock band met alternative/metal invloeden. Een uitgebreidere geschiedenis van de band is terug te vinden in de vorige review. In 2013 werd het debuut album 'Unbreakable' uitgebracht. Dit album deed het zeer goed in de hitlisten en op een korte tijd verzamelde de band een zeer indrukwekkende fanbase. Het was dus de vraag of ze verder konden bouwen op het succes van het voorgaande album.

Een groot verschil met het vorige album is de manier van schrijven. Bij 'Unbreakable' begon men met enkele nummers in een nieuw jasje te steken. Bij dit nieuwe album kon men gewoon van scratch beginnen. Op het gebied van zang stelt Chris Adam Hedman Sörbye ons weer niet teleur. Hij heeft een stem om u tegen te zeggen. De overgang tussen een typische rock stem met wat brutalere vocals is voor deze zanger geen probleem. Wat ook weer opvalt zijn de melodische elementen die de gitaristen Benjamin Jennebo en Per Bergquist combineren met stevige metal riffs.

Het eerste nummer Stronger is een nummer dat deze band zeer goed beschrijft. Voor dit nummer bracht men een single en een videoclip uit. Dit nummer gaat verder in de stijl van het vorige album. De typische pauzes tussen riffs in herkennen we, samen met de sterke lyrics. Voor sommigen zal het album een beetje commercieel klinken en in een zekere zin is dat zo maar toch behouden ze hun eigenheid. Een voorbeeld hiervan is het tweede nummer op het album. De intro van My Cocaine doet sterk denken aan een Linkin Park nummer, dat verandert al snel vanaf het moment dat de zang begint. Bij dit nummer horen we een nieuwe stem opduiken, niemand minder dan Elize Ryd werkte mee aan dit nummer. Elize staat bekend als de zangeres van Amaranthe. In het verleden werkte ze nog samen met enkele andere Zweedse bands. Zo verving ze samen met Alissa White-Gluz de zieke Anette Olzon toen Nightwish in Denver moest spelen.

Een nummer dat we ook zeker moeten vermelden is Checkmate. Een deel van dit nummer wordt gespeeld op een akoestische gitaar waarna de distortion gitaren invallen. Voor de rest doet dit nummer een beetje denken aan een Nickelback nummer. Don’t Wake Me Up is dan weer een nummer dat perfect bij de titel past. Men maakt hier gebruik van verschillende geluidseffecten. Eens dat deze effecten wegvallen, horen we stevige gitaren invallen. Een ander nummer dat de fans zeker bij zal blijven is Color Of Your Eyes. Dit nummer zal live zeker gespeeld worden. De band slaagt erin om een goede sfeer over te brengen op het publiek. Het is dan ook moeilijk om niet met dit nummer mee te zingen of neuriën. We krijgen tussenin ook enkele leuke gitaarmelodieën te horen. Burn is een van de stevigere nummers op het album. Dit is te horen aan de gitaren maar ook aan de scream bij de zang. Afsluiten doet de band met Rock N Roll (The Apocalypse Tribute). Hier komen weer wat meer geluidseffecten aan te pas. Dit nummer is een typische sing along wat we van deze band gewoon zijn. Hier horen we ook een kleine solo, het is spijtig dat de solo aan de korte kant is want hier zat meer potentieel in.

Iedereen die het vorige album goed vond zal dit album zeker geweldig vinden. Mensen die deze band niet kennen raad ik dit album toch aan. Je zal het in het begin een beetje tijd moeten geven maar fans van rock en metal zullen zeker zwichten voor deze charmante band. Soms lijkt het alsof de nummers op mekaar lijken maar net dan probeert men ieder nummer een eigen toets te geven. Dit lukt soms wat beter dan anders maar over het algemeen slaagt de band hier wel in. De nummers zijn qua lyrics simpel genoeg om na een keer luisteren mee te zingen en dat is wat men wilt bereiken. Op instrumentaal gebied kon men wel nog wat meer solo’s invoegen aangezien wat we horen naar meer smaakt. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een stevige portie rock and roll maar ook zeker voor de fans van bands als Linkin Park, Foo Fighters, Amaranthe… Zoals de band zelf zegt: “It´s time to forget who you are and remember who you want to be! It´s time to Smash Into Pieces”.

Tracklist: 

 1. Stronger
 2. My Cocaine (feat. Elize Ryd)
 3. Disaster Highway
 4. Checkmate
 5. Don’t Wake Me Up
 6. Another Day On The Battlefield
 7. Reaching Out
 8. Color Of Your Eyes
 9. Bullets
 10. Burn
 11. Rock N Roll (The Apocalypse Tribute)

Meer info over Smash Into Pieces:

Smash Into Pieces The Apocalypse DJ cover

Categorie: