Civil War - Gods And Generals

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Civil War

Album: Gods And Generals

Genre: Power metal

Label: Napalm Records

Score: 74/100


Het is een mythe dat een regenworm die in twee wordt gehakt resulteert in twee levensvatbare -zij het ietwat ingekorte- versies van zichzelf. Toch is er wel degelijk een dier dat in staat is om gigantische delen van het vege lijf te verliezen (tot hoofd en hersenen toe) en deze toch opnieuw te laten aangroeien. Deze biologische supersoort is de Axolotl, een salamandersoort uit Mexico. Ondergetekende zit alvast in spanning te wachten tot een wetenschapper erin slaagt om deze soort met de mens te kruisen. Denk alleen al maar aan de practical jokes die je met IS-strijders zou kunnen uithalen. De verbazing op hun gezichten wanneer de onthoofde heiden niet alleen vrolijk blijft rondhuppelen maar bovendien een nieuw hoofd tevoorschijn tovert. Lachen!

Met bands die het merendeel van hun oorspronkelijke leden verliezen loopt het doorgaans minder goed af. Ofwel gaan de achterblijvers stug door, niet zelden verwaterend tot een persiflage op zichzelf (ja Axl Rose, ik heb het over u!), ofwel leidt dit tot een veelvoud aan nieuwe bands en projecten van de afzonderlijke deserteurs die zelden of nooit het niveau van de oorspronkelijke band halen (check Channel Zero na de eerste split). Vaak vinden deze beide fenomenen zelfs tegelijkertijd plaats.

Een uitzondering op deze regel blijken Sabaton en Civil War. Toen Sabaton zowat drievierde van de band zag vertrekken werd gevreesd voor een spectaculair einde aan hun steile opmars maar de Zweedse pantserdivisie daverde onverstoord verder. De vertrekkers verenigden zich onder de vlag Civil War en met hun tweede album bewijzen ze dat er ook voor hen een plaats is in de wondere wereld van de power metal.

De muzikale vergelijkingen met hun vroegere broodheer lijken voor de hand te liggen maar Civil War afdoen als een soort Sabaton-light is afbreuk doen aan het geluid van deze band. Hun tweede album ‘Gods And Generals’ onderstreept dat en toont, meer dan op het debuut, een eigen identiteit. Natuurlijk is power metal ansich een vrij beperkend genre en is originaliteit een zeldzaam goed maar toch slaagt men er in een vrij sterk album af te leveren dat afwijkt van de overdaad aan (niet zelden Duitse) bands binnen de niche.

Het geheime wapen van de band is ongetwijfeld zanger Nils Patrik Johansson (zie ook Astral Doors). De man heeft een strot om ‘u’ tegen te zeggen en wanneer je de ogen sluit zou je bij momenten zweren dat Ronny James Dio uit het graf is opgestaan om zijn kunsten nogmaals met ons te delen. Of het nu om glorieuze en gezwollen zang gaat zoals in USS Monitor of ingetogen en kwetsbaar in Schindler’s Ark, de zang voelt nergens geforceerd aan (voor tegenvoorbeelden zie Grave Digger of euhm… Sabaton).

Over het algemeen klinkt Civil War wat meer ingehouden en serieus dan het bij momenten erg vrolijk voorthuppelende Sabaton. Ten bewijze het gedragen titelnummer en de dubbelslag Admiral Over The Oceans en Back ToIwoJima. Zelf ben ik niet zo’n grote fan van ballads waardoor ik Schindler’s Ark bewust maar één keer tot mij genomen heb om daarna middels de skipknop verder te springen maar het is nu eenmaal een verplichting in het grote regelboek van de power metal dat er minstens één ballad per album voorzien dient te worden. Liefhebbers van het kristalsuikeren lied weten dus wat gedaan.

Nu we toch luistertips aan het geven zijn; beluister ‘Gods And Generals’ een keer in omgekeerde volgorde. Om één of andere duistere reden heeft men ervoor gekozen om de sterkste nummers allemaal op de tweede helft van het album te plaatsen. Met Bay Of Pigs en Braveheart opent de plaat immers nogal teleurstellend braafjes en het zou een eeuwige zonde zijn dat geïnteresseerde luisteraar op basis van die openers het album links zou laten liggen.

Civil War heeft alles in huis om een interessante naam te worden binnen de subtop van de power metal. De absolute koppositie zit er niet in, daarvoor is het ‘fun’-gehalte net iets te klein om te concurreren met hun vorige werkgever en andere sterkhouders zoals Hammerfall of Helloween. Maar waren de lasten van het spelen in een grote band nu net niet de reden om destijds op te stappen? Missie geslaagd dus.

Tracklist:

  1. War Of The World
  2. Bay Of Pigs
  3. Braveheart
  4. The Mad Piper
  5. USS Monitor
  6. Tears From The North
  7. Admiral Over The Oceans
  8. Back To Iwo Jima
  9. Schindler's Ark
  10. Gods And Generals

Meer info over Civil War:

civil war gods and generals cover

Categorie: