Coal Chamber - Rivals

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Coal Chamber

Album: Rivals

Genre: Groove metal

Label: Napalm Records

Score: 88/100

Wie herinnert zich Coal Chamber nog? De groove metalband met DevilDriver zanger Dez Farara op kop kwam in 2011 en twee jaar geleden opnieuw samen om enkele reünie concerten te geven, maar daar bleef het niet bij. De lont was opnieuw gaan branden en na overleg tussen alle bandleden besloten ze een nieuw studio-album te maken en dit na maar liefst 13 jaar. De comeback van Coal Chamber was verzekerd, maar anno 2015, past Coal Chamber er nog wel bij?

De band heeft nog niks aan talent ingeboet. Met 'Rivals' gaan ze gewoon 13 jaar terug de tijd in. De nieuwe nummers ademen diezelfde sfeer als van weleer uit. Zet even Big Truck uit 1997 op bijvoorbeeld en je merkt het verschil haast niet. De band is natuurlijk wel volwassener en getalenteerder geworden, iets wat ‘Rivals’ wel duidelijk maakt.

I.O.U. Nothing opent het album met een knal. Met agressieve of gefrustreerde teksten, chille gitaarpartijen en bijpassende drum is de groove metal volledig terug van weggeweest. Meteen valt de old school mix op. Alles is opgenomen in een studio zonder enige bewerking, zo zijn ook de meeste vocals van zanger Dez Fafara de eerste opnames en die zijn goed genoeg zoals het is. Het album is ook op maar liefst drie maand tijd opgenomen.

Nummers als Bad Blood Between Us, Light in the Shadows, The Bridges You Burn,... eigenlijk bijna het hele album heeft die typische Coal Chamber grooveness en chillness over zich heen. Uitschieters zoals Another Nail in the Coffin beuken er even harder op in, maar de klemtoon ligt op hun oude sound die ze volledig wisten terug te brengen in een verfrissende nieuwe uitgave genaamd ‘Rivals’. Fafara brult het uit met titeltrack Rivals en Suffer In Silence als goed voorbeeld maar zingt ook op die typische psychopathische manier die we bij Coal Chamber gewend zijn te horen. Er is ook een spoken-word nummer, Orion, waarin hij een creepy verhaal lijkt te vertellen. Gitarist Meegs Rascon pijnigt zijn gitaarsnaren door de meest snedige gitaarmelodieën te spelen, bassiste Nadja Peulen brengt de verdoemenis des hel een stap dichter naar onze wereld en drummer Mikey Cox drumt ingenieus overal perfect op in.

Dit is gewoon een geweldige plaat voor iedereen die houdt van chill metal luisteren. Rep je naar de winkel of bestel of download 'Rivals' via een e-shop! 3 juni is Trix ook the place to be, want daar zal Coal Chamber een van hun beperkte Europese optredens geven.

Tracklist:

 1. I.O.U. Nothing
 2. Bad Blood Between Us
 3. Light in the Shadows
 4. Suffer in Silence
 5. The Bridges You Burn
 6. Orion
 7. Another Nail in the Coffin
 8. Rivals
 9. Wait
 10. Dumpster Dive
 11. Over My Head
 12. Fade Away (Karma Never Forgets)
 13. Empty Handed

Meer info over Coal Chamber:

coal chamber rivals cover

Tags: 
Categorie: