In Hearts Wake - Skydancer

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: In Hearts Wake

Album: Skydancer

Genre: Metalcore

Label: Unified Records

Score: 70/100

Het schouwspel tussen de mens en de natuur. Dit heeft de Australische band In Hearts Wake willen vastleggen met hun twee laatste albums, ‘Earthwalker’ en ‘Skydancer’. Hoewel deze band misschien niet zo bekend is bij het grotere publiek, is ze op dit moment toch één van de bekendste metalcore-bands die in de scene circuleren. Door hun speciale sound zorgen ze ervoor dat ze steeds onderscheiden kunnen worden van elke andere metalcore-band. De herkenbare screams van Jake Taylor gaan door merg en been en zorgen dan ook voor de nodige brutaliteit in de songs. De cleans van Kyle Erich kunnen me echter niet meteen overtuigen en passen beter bij het ene nummer dan bij het andere. Daarenboven hoor je dat ze regelmatig autotune hebben gebruikt om deze cleans te laten ‘kloppen’, dit is iets wat me toch wel regelmatig stoort in hun recentste albums.

In 2014 heeft In Hearts Wake het vorig album ‘Earthwalker’ uitgebracht en nog geen jaar later ligt hun vierde plaat ‘Skydancer’ al in de rekken. Dit is geen toeval, ze hebben de twee albums namelijk in één ruk opgenomen, wat toch wel veel vergt van een band, zowel technisch, financieel, mentaal, fysiek,… Daarnaast hebben ze dit album geheim gehouden tot enkele maanden geleden. Ze verdienen dan ook een schouderklopje voor al hun harde werk van het voorbije anderhalf jaar!

Dit is niet alles, de albums zijn ook nog eens in balans met elkaar en prachtig op elkaar afgestemd. Centraal staat namelijk de schade die de mensheid aanbrengt aan de aarde en de natuur. In ‘Earthwalker’ stond moeder natuur in het middelpunt, terwijl dit in ‘Skydancer’ eerder het vaderschap (of vader hemel) is. Een leuk detail: de booklets van beide CD’s kunnen boven elkaar gelegd worden en sluiten perfect op elkaar aan.

Een tweede puntje van kritiek is dat de twee platen misschien wel teveel op elkaar lijken. ‘Skydancer’ is dan ook eerder een tweede versie van Earthwalker met min of meer dezelfde sound. Anderzijds neemt voorgaande feit niet weg dat dit gewoon een goed album is, vergelijkbaar met hun vorige album ‘Earthwalker’. Maar toch kunnen de beide platen niet tippen aan hun tweede album ‘Divination’, de welke naar mijn mening het niveau van deze albums toch ver overstijgt.

Het eerste nummer van het album is Aether. Dit is de intro die opbouwt naar de titeltrack van het album, namelijk Skydancer. Dit is dan meteen ook één van de (jammer genoeg) weinige hoogtepunten van de plaat: een snel en hard nummer waarbij de cleans niet echt misstaan en waarbij de screams van Jonathan Vigil, de zanger van The Ghost Inside, je van je stoel blazen.

Breakaway is dan weer een duidelijk voorbeeld van de ‘nieuwe’ In Hearts Wake. Veel cleans en veel atmosferische geluiden, maar wel een heftige breakdown en een refrein dat blijft hangen waardoor het zorgt voor een aangenaam, maar geen geweldig nummer. De volgende liedjes Badlands en Insomnia zijn vergelijkbaar met voorgaand nummer en kunnen me dus nog wel bekoren.

De start van het tweede deel van het album is met de nummers Oblivion en Wildfire van mindere kwaliteit als het eerste deel. Naderhand wordt het daarentegen alleen maar beter. Cottonmouth kan zo van het album ‘Divination’ zijn gehaald, dit is waar de fans op hebben gewacht. De keiharde gitaren en de screams die je vanaf de eerste seconde rechtstreeks tegen de schenen schoppen en dit het hele lied lang blijven doen. Dit is voor mij dan ook het beste lied van dit album, met mijlenverre voorsprong op de rest.

Met Erase gooien de mannen van In Hearts Wake het dan weer over een heel andere boeg. Met guest vocals van Ben Marvin en J Hurley van Hacktivist, die bekend staan voor hun rap-metal, zorgt dit lied voor de afwisseling die dit album nodig heeft. Hoewel de speciale sound van de band gedurende het gehele lied wel overheerst, klinkt het toch even iets anders.

Intrepid is weer een wat harder lied waarbij Marcus Bridge van Northlane de rol van gastzanger op zich neemt. Als je Northlane kent, hoor je dat dit lied wel degelijk op hun muziek is gebaseerd met de overheersende drums en de melodische gitaren. Als dit nummer wat vroeger in het album stond, had het ook wel wat potentieel om door te stoten naar de top, maar het wordt (misschien wel bewust) een beetje op de achtergrond gehouden.

Het outro-nummer, Father, is de tegenpool van het nummer Mother de welke het outro-nummer was op het album ‘Earthwalker’. Vader hemel neemt hier het woord en herinnert de luisteraars eraan dat de mensheid slechts een stuk in het web is van de aarde en van de natuur. En om het mijn zijn woorden te zeggen: “ Whatever he does to the web, he does to himself.”

Toch chapeau om 2 albums op zo’n korte tijd af te hebben en deze dan ook zo snel na elkaar uit te brengen. Hoewel ik niet geheel overtuigd ben wil ik dit album toch aanraden aan mensen die graag naar de verfijnde metalcore (en gerelateerde genres) luisteren omdat je kan voelen dat dit album is gemaakt met heel veel passie en liefde voor hetgeen ze doen en waarvoor ze staan. Dit kan ik dan ook enkel toejuichen en ik hoop dat ze op dit elan verder zullen gaan.

Voor degenen die In Hearts Wake graag eens live ziet optreden, ze staan op vrijdag 19 juni op Graspop en op zaterdag 20 juni op Jera On Air (NL).

Tracklist:

 1. Aether
 2. Skydancer
 3. Breakaway
 4. Badlands
 5. Insomnia
 6. Oblivion
 7. Wildfire
 8. Cottonmouth
 9. Erase
 10. Intrepid
 11. Father

Meer info over In Hearts Wake:

in hearts wake skydancer cover

Categorie: