Korpiklaani - Noita

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Korpiklaani

Album: Noita

Genre: Folk metal

Label: Nuclear Blast

Score: 82/100

Fans van Folk-Rock-Metal, neem jullie bierpul in de hand, doe je dansschoentjes aan, want Korpiklaani is terug met een nieuw album! Naar Korpiklaani normen hebben we ook ‘lang’ moeten wachten op de opvolger van 'Manala'. Normaal gezien releasen zij na  maximum twee jaar hun volgende album, op dit hebben we zowaar 3 jaar moeten wachten! De band heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om een nieuwe accordeonist (Sami Perttula) en een nieuwe violist (Tuomas Rounakari) in hun gelederen op te nemen! En of deze twee heren een meerwaarde geven aan dit album! Het vinnige spel van deze heren tilt het album echt wel naar een hoger niveau.

Het begint al bij het openingsnummer Viinamäen Mies. Vanaf de eerste noten, krijg je zin om met je grote bierpul te klinken met je drinkebroers en vrolijk rond te huppelen. En (zoals trouwens het hele album) al mag het dan in het Fins zijn, “hé hé hé” kan iedereen meezingen! Met Pilli On Pajusta Tehty gaan ze gewoon verder waar ze het vorige nummer mee gestopt zijn; plezier maken. Als je van dit nummer niet vrolijk wordt, dan weet ik het ook niet meer. Ik heb echt zin om onmiddellijk op repeat te duwen wanneer het gedaan is, maar dan zou deze review wel akelig kort zijn en dat wil ik jullie niet aandoen! Lempo begint veelbelovend, maar haalt helaas niet het niveau van de vorige twee tracks. Het haalt ook het tempo aanzienlijk naar beneden en de stem van Jonne Järvelä klinkt bijwijlen te geforceerd! Gelukkig vindt hij zijn opgewekte zelf weer in Sahti en bijgestaan door de vrolijke accordeonklanken van Perttula bouwen ze weer een feestje. Luontoni is dan weer iets strakker met een krachtige gitaarriff, die uiteraard het duel aangaat met de accordeon en de viool, maar deze keer toch echt de duimen moet leggen! Een beetje onbegrijpelijk vinden de Finse heren het weer tijd om gas terug te nemen voor het melodramatische Minä NäinVedessä Neidon. Deze keer is het een samengaan van klagend vioolspel en dreunende gitaar. Jouni Jouni kan bij de iets oudere generatie bekend in de oren klinken, het is namelijk een cover van Money Money van Billy Idol (origineel van Tommy James & the Shondells, maar Idol maakte het bekend, sommige jonge lezers denken nu misschien Billy wie?), dus geniet gewoon van deze Finse versie, maar hou in het achterhoofd dat het geen Korpiklaani original is! Op Ämmänhauta neemt de viool de gitaar op sleeptouw in wederom een iets trager nummer, maar wel de track heeft wel een lekker zware gitraarriff die het net dat tikkeltje meer geeft dan de vorige rustige nummers.

Kort samengevat: Noita klinkt zoals Korpiklaani moet klinken, ruige opzwepende folk rock, waar je een aangenaam gevoel bij krijgt. Er zijn misschien een paar donkere stukken op het album, maar die worden snel doorgespoeld met feestgedruis die je aanspoort het nodige gerstenat te verorberen. De violist en de accordeonist zijn nog meer vertegenwoordigd op dit album, dan op de voorgaande, maar dit komt de songs alleen maar ten goede! Ik sta alvast op 20 juni vooraan aan de Marquee op Graspop, met mijn Vikingbeker gevuld met goudgele godendrank! Kippis Kippis!

Tracklist:

  1. Viinamäen Mies
  2. Pilli On PajustaTehty
  3. Lempo
  4. Sahti
  5. Luontoni
  6. Minä NäinVedessä Neidon
  7. Jouni Jouni
  8. Kylästä Keväinen Kehto
  9. Ämmänhauta
  10. Sen Verran Minäkin Noita

Meer info over Korpiklaani:

korpiklaani noita cover

Categorie: