Unleashed - Dawn Of The Nine

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: Unleashed

Album: Dawn Of The Nine

Genre: Death metal

Label: Nuclear Blast

Graag zou ik van deze gelegenheid gebruik willen maken om de voltallige staf van amusementsfabriek Studio 100 te danken vanwege het opklaren van een vraagstuk waarmee ik reeds sinds mijn jeugd worstel: is Wickie de Viking een jongen of een meisje? Sinds de speelfilms hun weg naar het publiek hebben gevonden weten we eindelijk met absolute zekerheid waar de klepel van voornoemde jonge Noorman hangt. Wickie is dus een jongen, weliswaar één van het enigszins verwijfde type.

Wie is opgegroeid met de verhaaltjes van Wickie zou er abusievelijk van kunnen uitgaan dat de Vikingen in wezen toffe jongens waren die samen grappend en grollend doldwaze avonturen beleefden en gewapend met enkel grootspraak en bravoure andere volkeren hun spullen afhandig maakten. Meer dan wat blauwe plekken en gekwetste ego’s lieten ze daarbij niet achter. De historische realiteit schetst toch een ietwat ander beeld. Plundering, brandstichting, bloedvergieten en verkrachting behoorden tot het standaardarsenaal van de gemiddelde baardige Noorderling. We zien het Wickie, onderwijl met de vinger onder de neus wrijvend, nog niet meteen in de praktijk brengen.

Voor de death metal veteranen van Unleashed is het vrij duidelijk vanuit welk beeld over Vikings men vertrekt. Op ‘Dawn Of The Nine’, het intussen al 12e studio-album, staan opnieuw strijd en dood centraal en borduurt men vrolijk (?) verder op de verhaallijnen die op voorganger ‘Odalheim’ reeds werden ingezet.

De sound van Unleashed is zo voorspelbaar als de getijden en op zich is er niets mis met bands die trouw blijven aan een bepaald geluid maar toch is ‘Dawn Of The Nine’, ondanks de herkenbaarheid, een minder sterk album geworden in de discografie van de Zweden. Contradictorisch genoeg heeft dat te maken met een spectaculaire vooruitgang in de productie. Voorheen klonk Unleashed steeds een beetje gruizig, alsof het budget om een album af te werken net niet voldoende was en men zich dus maar tevreden moest stellen met de ruwe mix. Maar vreemd genoeg gaf net dit rafelige randje een extra dimensie aan Unleashed.

Op ‘Dawn Of The Nine’ klinkt Unleashed voor het eerst clean en zuiver maar dit gaat enigszins ten koste van de grimmigheid die de band voorheen uitstraalde. Niet dat men een slecht album heeft uitgebracht, verre van. They Came To Die en het repetitieve Where Is Your God Now? zijn muzikaal gezien bij het meest aanstekelijke werk van de Noord-Europeanen en zullen ongetwijfeld live voor vuurwerk en gebalde vuisten zorgen. Maar toch blijf ik met een vreemd gevoel achter. De band heeft nog nooit zo ‘goed’ geklonken als op dit album maar nooit eerder koste het mij zoveel moeite om bevangen te geraken door hun geluid. Geloof het of niet maar men klinkt te professioneel voor het eigen goed.

Toch heeft ‘Dawn Of The Nine’ ook zijn onmiskenbare verdiensten. De voor de hand liggende publieksfavorieten en meezingers zijn makkelijk aan te duiden maar de ware kracht van Unleashed flakkert op in de nummers die minder vanzelfsprekend en behapbaar zijn. The Bolt Thrower is, naast een vette knipoog naar de Britse legende, een lekker pompend stukje beukwerk en het trage en doom-geïnspireerde titelnummer beklijft net omwille van de opgetrokken handrem.

Het succes van mede-Vikingen Amon Amarth heeft de gasten van Unleashed blijkbaar aangezet om hun geluid enigszins op te poetsen maar spijtig genoeg heeft dat net tot gevolg dat ze minder aantrekkelijk worden voor hun fans die net hielden van het ranzige kantje van de band. Dawn Of The Nine’ is met voorsprong het meest toegankelijke werk van Unleashed maar voor mij persoonlijk mag het volgende keer net een ietsje minder gelikt. De hooligan van weleer, gewapend met baseball knuppel en stadionverbod, is geëvolueerd naar een respectabele supporter die samen met vrouw en kind de match op beschaafde wijze komt bekijken. Maar bij Odin, wat hou ik van de knuppel!

Tracklist: 

  1. A New Day Will Rise
  2. They Came To Die
  3. Defenders Of Midgard
  4. Where Is Your God Now?
  5. The Bolt Thrower
  6. Let The Hammer Fly
  7. Where Churches Once Burned
  8. Land Of The Thousand Lakes
  9. Dawn Of The Nine
  10. Welcome Son Of Thor!

Meer info over Unleashed:

unleashed dawn of the nine cover

Categorie: