End of the Dream - All I Am

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: End of the Dream

Album: All I Am

Genre: Female Fronted Metal

Label: eigen beheer

Score: 75/100

Fans van Within Temptation, Evanescence, Nightwish enzovoort, lees gerust verder! End of the Dream is een Nederlandse band opgericht in 2010 en heeft sinds kort zijn eerste album uit: ‘All I Am’. De eerste jaren ging de band zich voornamelijk focussen op het schrijven van eigen nummers, om dan in augustus 2014 te beginnen aan de opnames van dit album. Dit gebeurde in de Sandlane Studios met producer Joost van den Broek. End of the Dream heeft hun debuutalbum in eigen beheer uitgebracht.

En wat voor een album. Voor fans van het genre kan de naam End of the Dream bekend in de oren klinken, Evanescence heeft een nummer met dezelfde naam. Wanneer je de plaat beluistert, zullen enkele gelijkenissen opvallen. Maar storen doet dat zeker niet, want muzikaal is de groep zo sterk dat je de eerder vernoemde bands meteen vergeet. End of the Dream wil met dit album je meenemen doorheen een verhaal, vertelt door zangeres Micky Huijsmans die met haar prachtige stem de juiste sferen kan creëren in combinatie met de snoeiharde gitaren, keyboards en drums.

Beginnen doen onze noorderburen met het nummer Follow the Angels, een zeer sterk openingsnummer. Heel zacht en mysterieus hoor je een gitaar tokkelen, een cimbaal wordt gestreeld. Tot plots zware gitaren de maat aangeven, de drum invalt en je meegetrokken wordt naar de eerste tussenstop waarin een koor je begeleidt tot het punt waarop de stem van Huijsmans hun taak overneemt. Mooi weeft ze verschillende woorden in haar tekst aaneen, zowel hoge als lage tonen zouden menig schipper doen varen richting hun ondergang. Zeker in het tweede nummer van de plaat: Away. Op een vrij rustige manier zal de groep steeds werken rond één bepaald gitaarakkoord, waar men verschillende klanken van synths en violen aan zal toevoegen. Maar hetgeen wederom opvalt is opnieuw hoe Huijsmans je overvalt met een tekst en een stem vol emoties. Ze vraagt je haar te redden, vraagt je ook letterlijk om haar te doden. Verder raast End of the Dream doorheen het album tot het een rustmoment inlast met Collide. Een vrij fris en positief nummer in vergelijking met de eerste helft van de plaat. Meteen daarna volgt de titeltrack van het album: All I Am. Een bom van een track, laat dat duidelijk zijn. De band trekt met dit nummer echt alle registers open en je wordt vermorzeld door een golf van geweld. Die golf stroomt gevaarlijk verder en mondt uit in het voorlaatste nummer op de plaat, Dark Reflection. Afsluiten doet de band met het intieme Gone, waarbij Micky Huijsmans enkel onder begeleiding van een piano je uitwuift.

Conclusie: Nederland heeft er weer een heel aardige band bij, die zeker niet moet onderdoen voor de collega’s van Within Temptation. ‘All I Am’ steekt heel goed in elkaar, er is een fijne opbouw van nummers en die geweldige stem maakt het plaatje compleet. Weliswaar moet gezegd worden dat er heel wat gelijkenissen te vinden zijn met andere bands binnen het genre. Mits wat verfrissende en vernieuwende toetsen kan en zal deze band dan ook heel ver geraken.

Tracklist:

  1. Follow the Angels
  2. Away
  3. Colder
  4. Shadow’s Embrace
  5. Collide
  6. All I Am
  7. Through the Dark
  8. Dark Reflection
  9. Gone

Meer info over End of the Dream:

end of the dream all i am cover

Categorie: