Jaded Star - Memories From The Future

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Jaded Star

Album: Memories From The Future

Genre: Female fronted melodic metal

Label: Sensory Records

Score: 70/100

De band Jaded Star werd gevormd in 2013 door Maxi Nil (ex-Visions of Atlantis) en Raphael Saini (ex-Iced Earth). Er werd sindsdien hard gewerkt aan de muziek voor een debuutalbum en vele shows werden reeds gespeeld. Het resultaat van dit debuut is zeker het beluisteren waard. Het album werd geproduceerd in de ‘Fredman studio’s’ in Zweden, de productie werd verzorgd door Maxi Nil zelf en Frederik Nordstrom verzorgde de mastering.

Het genre van deze muziek kan ook wel beschreven worden als symfonische gothic metal met een modern kantje, dit word duidelijk vanaf het eerste nummer The Mask. Het lied gaat van start met een zeer energieke melodie, wanneer Maxi Nil begint te zingen valt meteen haar zeer speciale stem op. Het ruwe kantje in haar stem zorgt er voor dat deze band zich onderscheidt van de ‘typische’ symfonische metal die ons tegenwoordig voortdurend naar het hoofd geslingerd wordt. Bovendien zitten er veel onverwachte wendingen in haar vocalen, ze maken het geheel emotioneler en gevarieerder. Met Wake Up komt het Griekse viertal sterk uit de hoek door de aanwezigheid van redelijk wat actie en variatie. Muzikaal hoor je dat er alles aan gedaan wordt om overtuigend over te komen. Dankzij de opzwepende gitaarriffs, geproduceerd door  Kosta Vreto en het uitstekende drumwerk van Raphaël Saini, lukt hen dit ook. Het iets gevoeligere lied Keep On Fighting begint met een sprookjesachtige melodie. Wanneer Maxi nil langzamer en met meer emotie zingt, komt haar stem veel mooier tot zijn recht. Ook is er sprake van een mooie opbouwende muzikale begeleiding naar het refrein toe. Stars is een overtuigend nummer, het gaat verder in dezelfde melodieuze sfeer maar ook in dit lied zit heel wat variatie verweven. Vooral in een genre als dit is deze variatie belangrijk om een publiek dat het album voor de eerste maal hoort, aandachtig te houden. Met Into The End Of Time wordt opnieuw een rustigere toon gezet.

Vanaf het 6e lied Healing The Inner Child gaat het album een meer experimentele kant op. Dit lied laat een zeer chaotische indruk achter, het is alsof de vocalen en het instrumentale elkaar niet altijd even goed aanvullen, bovendien klinken de vocalen niet zuiver genoeg. Het lied verliest daardoor aan overtuigingskracht en doet Maxi’s vocalen teniet. Bij de ballad In Memory gebeurt net het tegenovergestelde, hier heeft haar stem de neiging om te hard door te klinken in vergelijking met de muziek. Het sterke Griekse accent valt hier ook redelijk hard op, maar dit is helemaal geen storend element; het draagt extra sfeer toe bij het lied.

Gelukkig komt er naar het einde van het album toe, met Raining In Sao Paolo, opnieuw meer harmonie in de muziek. Net als in het begin van het album is ook hier weer een zeer krachtige melodie aanwezig, opmerkelijk zijn ook het werk van gitarist Kosta Vreto en de stevige baslijnen van Babis Nikou. Met Innocence is gekozen voor een goede afsluiter, toch zou ook dit lied naar een hoger niveau getild worden mits de aanwezigheid van meer evenwichtigheid.

Gedurende het gehele album krijg je vaak de indruk dat ‘Memories From The Future’  klinkt als 13 in een dozijn. bij de eerste luisterbeurt sleept de muziek je mee, maar na meerdere luisterbeurten heb je het er wel mee gehad. Toch hebben ze alle potentieel om hier verandering in te brengen en zich te onderscheiden van de typische ‘female fronted melodic/symphonic metal’. Het is nog wat experimenteren en zoeken naar de beste combinaties. Wanneer ze samen een iets vlottere harmonie vinden, zouden ze hun muziek echter naar een hoger niveau kunnen tillen en het zo nóg interessanter maken. Wie Maxi Nil reeds met eerder bands live aan het werk heeft gezien, weet wel dat ze zeer overtuigend overkomt, dit kan er misschien wel voor zorgen dat deze band op het podium meer mensen kan overtuigen dan ze voorlopig doen op een studio-album.

Tracklist: 

  1. The Mask
  2. Wake Up
  3. Keep On Fighting
  4. Stars
  5. Into The End Of Time
  6. Healing The Inner Child
  7. ​You'll See
  8. In Memory
  9. Raining in Sao Paolo
  10. Innocence

Meer info over Jaded Star:

jaded star memories from the future cover

Categorie: