Scott Weiland & The Wildabouts - Blaster

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Scott Weiland & The Wildabouts

Album: Blaster

Genre: Rock

Label: Edel

Score: 70/100

Mogen we van een fortuinlijk toeval spreken dat de nieuwe Scott Weiland in onze mailbox gedropt werd tijdens de ninetiesweek van Studio Brussel? De kans is immers groot dat u de voorbije week Plush van Stone Temple Pilots op de jongerenzender hebt horen voorbijkomen, waardoor de band - en diens voormalige zanger - in uw langetermijngeheugen geactualiseerd werd. Tenminste, we denken ervan uit te mogen gaan dat ook u die heropfrissing kon gebruiken. De laatste keer dat Weiland een noemenswaardig muzikaal wapenfeit voortbracht, dateert alweer van 2004, met Velvet Revolver. Daarna zijn wij hem uit het oog verloren en velen onder u, vermoeden we, ook.

Dat hij in de vergetelheid raakte, is natuurlijk te danken aan het feit dat de narcotische input prioritair was geworden op de muzikale output. Ooit aanzien als één van de superieure zangers van zijn generatie, overschaduwde zijn destructieve karakter in toenemende mate zijn begaafdheid. Zowel bij Velvet Revolver als Stone Temple Pilots had de drugverslaafde bard het finaal verkorven en werd hij aan de deur gezet.

Maar je moet het hem nageven: hoewel hij zichzelf in de voet blijft schieten, krabbelt hij telkenmale weer recht. Ook deze keer heeft hij weinig tijd verloren aan zelfbeklag. Met een nieuwe begeleidingsband, The Wildabouts, is Weiland klaar voor een frisse start.

Al dient het woord ‘fris’ met een korreltje zout te worden genomen, want ‘Blaster’ sluit naadloos aan bij wat de Californiër zijn gehele voorbije carrière al maakte. Wie revolutionaire experimenten verwacht (iemand?), is eraan voor de moeite. Wat u voorgeschoteld krijgt, is trademark Weiland: gepatenteerde grunge-meets-stadionrock die over de hele lijn oerdegelijk gebracht wordt.

Een goeie uitvoering ten spijt, niet elk nummer weet dusdanig te boeien. Zo laat de openingstrack een uiterst voorspelbaar album vrezen, is Beach Pop de rockvariant van een melige chick flick en heeft de cover van T-Rex’ 20th Century Boy geen enkele meerwaarde in de tracklist. Gelukkig spreidt de rest van het album meer karakter tentoon en zijn er zelfs enkele uitschieters te noemen. Dat dit net diegenen zijn waarin het gaspedaal helemaal ten einde wordt gedrukt (Hotel Rio, Amethyst en Youth Quake), mag niet verbazen. Temperamentvol en roekeloos, zo is Weiland immers op z’n best.

‘Blaster’ zal de doorwinterde rock ‘n roller op geen enkel moment van de sokken blazen, maar men kan rekenen op een zekere basiskwaliteit. Het album is gevarieerd, de (meeste) songs zijn – zonder meer – degelijk en Weiland is uitstekend bij stem. Op de koop toe bewijst het ninetiesicoon met The Wildabouts dat hij nog steeds muzikanten van hoog niveau om zich heen kan verzamelen, wat ook live ongetwijfeld vruchten zal afwerpen. Dat gezegd zijnde: roll on summer en speel die festivalweide maar plat, Scott! En… blijf van de prutsen deze keer.

Tracklist: 

 1. Modzilla
 2. Way She Moves
 3. Hotel Rio
 4. Amethyst
 5. White Lightning
 6. Blue Eyes
 7. Bleed Out
 8. Youth Quake
 9. Beach Pop
 10. Parachute
 11. 20th Century Boy
 12. Circles

Meer info over Scott Weiland & The Wildabouts:

Categorie: