Dr. Living Dead! - Crush The Sublime Gods

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Dr. Living Dead!

Album: Crush The Sublime Gods

Genre: Thrash/Crossover

Label: Century Media Records

Score: 74/100

In ons dorp werkt sinds enkele jaren een onthaalpapa. De brave man heeft heel wat vooroordelen moeten overwinnen om zijn opvang uiteindelijk gevuld te krijgen met koters. We associëren nu eenmaal de opvang van ons nageslacht nog steeds voornamelijk met vrouwen net zoals we een vrouwelijke truckchauffeur of paracommando nog steeds als iets vrij exotisch beschouwen. Meer zelfs, we zullen de desbetreffende man en vrouw niet zelden toedichten om qua partnerkeuze zich te beperken tot het eigen geslacht. Sommige dingen zijn blijkbaar voor ons brein moeilijk verzoenbaar.

Het brein van ondergetekende, dat verre van vrij is van vooroordelen, had dan ook enige moeite met het concept achter Dr. Living Dead!. Dat men in Zweden een flinke portie thrash uit de gitaren kan pleuren was mij al enigszins bekend maar het hoge surf-en skategehalte en de bijhorende bandana’s die de band aanwendt leken mij wat moeilijker verenigbaar met een land dat niet meteen bekend staat om zijn zonovergoten zandstranden. En toch geurt ‘Crush The Sublime Gods’ meer naar Californische zonnebrandolie dan naar Zweedse gepekelde haring.

Eerder maakten Municipal Waste en Gamma Bomb reeds goede sier met een recept dat het beste van Anthrax, Suicidal Tendencies, D.R.I.  en S.O.D. in een blender gooide om  te eindigen met een pittige smoothie van opwindende riffs en badass breakdowns (moshpit alarm!) gelardeerd met een hyperactief zanglijntje van een ADHD-lijder. Dr. Living Dead! borduurt verder op dat schema en doet dat niet geheel onverdienstelijk. Integendeel, ‘Crush The Sublime Gods’ is een aangename rit voor zowel metalfans als liefhebbers van hardcore of skatepunk.

Originaliteitsprijzen zal Dr. Living Dead! hiermee niet winnen, daarvoor is de herkenbaarheid te groot en ligt de inspiratie van hogergenoemde bands er te vingerdik op, maar het is op zich al een hele verdienste om binnen dat beperkte stramien toch songs te maken die kwalitatief een zeker niveau hebben. Want laten we eerlijk zijn, wie kan de drang tot gewelddadig rondhuppelen onderdrukken wanneer TEAMxDEADx, Scanners of No Way Out door de stereo pleuren?

Dat de band meer in zijn mars heeft dan enkel een Scandinavische interpretatie van Anthrax met Mike Muir als zanger bewijzen ze met het eerste en laatste nummer. Intro Final Broadcast ademt de sfeer van Megadeth uit en Wake Up… Join The Dead dat het album afsluit laat een variatie horen die op de rest van het album een beetje ontbeert. Het zou mij niet verwonderen indien het volgende album van Dr. Living Dead! meer in de richting van dit werk zal gaan waardoor de band stilaan meer een eigen smoel krijgt en uit de schaduw van de Amerikaanse voorbeelden kan stappen.

Maar voorlopig moeten we het dus stellen met een energiek maar niet bijster origineel album waarvan de nummers het live ongetwijfeld zeer goed zullen doen. Coming soon to a moshpit near you.

Tracklist:

  1. Final Broadcast
  2. Crush The Sublime Gods
  3. TEAMxDEADx
  4. Eternal Darkness Of The Fucked Up Mind
  5. Buck$
  6. Civilised To Death
  7. Another Life
  8. Force Fed
  9. Scanners
  10. Salvation
  11. No Way Out
  12. Triggerkiller
  13. Wake Up... Join The Dead

Meer info over Dr. Living Dead!:

 

dr living dead team dead cover

Categorie: