Godsized - Heavy Lies The Crown

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Godsized

Album: Heavy Lies The Crown

Genre: Hard rock

Label: Metalville

Score: 55/100

Wanneer men een groepsnaam kiest die megalomanie uitstraalt, dan kan de bijhorende muziek dat ook maar beter doen. Mastodon en Dream Theater begrepen dat. Naam, muziek, logo, podium act,… Niks liet er twijfel over bestaan dat voornoemde bands iets anders ambieerden dan het veroveren van de wereld. Het totaalplaatje klopte. En daar wringt bij Godsized het schoentje. Er bestaat een niet te negeren discrepantie tussen de profilering en de muziek van deze Londense groove rockers.

Als het gerenommeerde muziekblad Metal Hammer schrijft dat je alles in huis hebt om een wereldwijde impact te hebben, wanneer jouw live performance door God en klein pierke vergeleken wordt met die van Down of Black Label Society, dan zit het qua image building zeker goed. Dan zijn dat het soort referenties die ons nieuwsgierig maken, die ons stiekem doen hopen dat er een nieuwe heilige graal gevonden is. Dat misschien wel de grootste Britse metalband sinds Sabbath is opgestaan.

Maar men zou het echter moeten weten, hoe hoger de verwachtingen hoe groter de kans op teleurstelling. Ook hier, want na het lezen van dergelijke adelbrieven draait ‘Heavy Lies The Crown’ uit op - vergeef ons de term - een sof. De muzikaal-technische talenten van Godsized ten spijt, het songschrijverschap is te vlak. Saai zelfs. Elf nummers die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, wiegen ons langzaam maar zeker in slaap. Nooit weet men te begeesteren, nergens krijgen we de indruk dat er een positieve kentering zit aan te komen. We zien de afzonderlijke liedjes wel in diverse contexten tot z’n recht komen; als begeleidende muziek van een bokser die de ring betreedt, of van een strip-act in het lokaal van de plaatselijke motorbende... Wie weet, zelfs als openende setlist op de jaarlijkse metaldag van de Lokerse Feesten, wanneer het publiek zich nog een beetje aan het ‘indrinken’ is. Maar op de draaitafel van de geconcentreerde meerwaardezoeker? Dat dan weer niet. ‘Heavy Lies The Crown’ ontbeert een joie de vivre en een hoogdringendheid. Het weet de aandacht niet genoeg te trekken en al zeker niet vast te houden. Hoewel er technisch weinig op af te dingen valt, belichaamt dit album gewoonweg niet de aspiraties die Godsized heeft.

Het is natuurlijk ook aan weinigen gegeven om met de eerste of tweede plaat al direct een meesterwerk af te leveren. De meeste bands beklimmen gestaag de top, eerder dan er naar gekatapulteerd te worden. Zelfs wereldtoppers als Lou Reed, Pink Floyd en recenter Pantera kenden een twijfelachtige start. Dus in dit stadium van hun carrière zou het voorbarig zijn om Godsized af te schrijven. Volgende keer beter.

Tracklist: 

 1. Welcome To Hell
 2. Saving You
 3. Push Against The Tide
 4. Never A Better Time
 5. Web Of Lies
 6. Fade
 7. Forgotten Friend
 8. Do You See What I See
 9. Stone Cold Blow To The Head
 10. Out Of Fear
 11. Pay Your Debt

Meer info over Godsized:

godsized heavy lies the crown cover

Categorie: