Hasse Fröberg & Musical Companion - HFMC

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Hasse Fröberg & Musical Companion

Album: HFMC

Genre: Progressieve rock

Label: Glassville Records

Score: 61/100

Ouder worden doet een mens stilstaan bij zijn leeftijd en de mijmeringen die daarmee gepaard gaan. Althans dat is wat Hasse Fröberg u onder andere probeert duidelijk te maken op 'HFMC', zijn derde soloplaat sinds The Flower Kings on hold staan. De Zweedse prog-rocker grasduint het hele album door persoonlijk getinte verhalen, maar vergeet tussendoor het geheel met voldoende spanning te doorspekken.

Symfonische en progressieve rock, termen die een enorme lading lijken te willen dekken en daarmee de oneindigheid van mogelijkheden wil accentueren. Terwijl alle opties hiermee open liggen lukt het Fröberg echter nooit om, al is het maar even, onder het vel te kruipen en de beklijving door onze pink te jagen. Ervaring en degelijkheid mogen zeer nuttige eigenschappen zijn, in deze context meer dan toepasselijk, na het beluisteren van deze plaat is gebleken dat het een kunst is om de rekbaarheid van grenzen te blijven opzoeken.

Deze heren kennen hun Pappenheimers en met een jarenlange staat van dienst, weet Fröberg wat nodig is om zijn publiek te bejegenen. Symfonische melodieën afgewisseld met rockende passages, langgerekte songs met pakkende intermezzo’s en hier en daar een obligatoire gitaarsolo. Allen zeer solide gebracht en overgoten met het wat pakkend en familiair stemgeluid van de zanger zelf. Toch mist dit alles overtuiging en krachtdadigheid om de luisteraar mee te slepen in de verhaallijnen. De twee voornaamste redenen hiervoor zijn kleffe en inspiratieloze teksten en een band die technisch onderlegd is maar nooit naar de keel weet te grijpen en bijgevolg de verhalen bijna nooit naar een hoger niveau kan tillen.

Wij waren in het nabije verleden grote fan van Dream Theaters’ 'Six Degrees of Inner Turbulence', dat er binnen het prog rock/metal genre wel in slaagde om een zinderende plaat af te leveren. Eentje dat na elke luisterbeurt beter leek te worden. Vooruitstrevend en vernieuwend, de letterlijke vertaling van het woord progressief, ten voeten uit. Net die eigenschappen ontbeerd het aan 'HFMC'. Alle sympathie ten spijt, volgende keer beter Hasse. 

Tracklist: 

  1. Seconds
  2. Can't Stop the Clock
  3. Everything Can Change
  4. Pages
  5. Genius
  6. In the Warmth of the Evening
  7. Something Worth Dying For
  8. Someone Else's Fault
  9. Minutes

Meer info over Hasse Fröberg & Musical Companion:

Categorie: