Enforcer - From Beyond

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Enforcer

Album: From Beyond

Genre: Heavy metal

Label: Nuclear Blast

Score: 57/100

U heeft wellicht in een grot geleefd indien u nog niet gemerkt zou hebben dat een ware retro hype het laatste decennium zijn opmars maakte. Mensen leven met de gedachte dat vroeger alles kwalitatiever, veiliger, beter, mooier en/of deugdzamer was. Het zijn onzekere tijden en we vinden meer dan ooit houvast in de verheerlijking van ‘de goeie ouwe tijd’. Natuurlijk speelt de markt daar handig op in door retro-ditjes en vintage-datjes naar ons hoofd te gooien. Waar er vraag is, creëert zich immers een aanbod.

Wees gerust, wij zijn hier niet om deze tendens te veroordelen. U gaat ons evenmin horen beweren dat wij er in ons koopgedrag immuun voor zijn. Zo zijn we sinds een aantal jaar onvoorwaardelijke aanbidders van de grammofoonplaat geworden. Ook staan er een aantal traditional tattoos op ons lijf en als we het huis verlaten doen we dat steevast met een paar Superstar 80's aan onze voeten. Bovendien, moest de maandwedde het toelaten, vlijden we ons liever neer op een Chesterfield in plaats van op dat onding van een niet nader genoemde Zweedse meubelgigant.

Maar toch stellen we kritisch de vraag, moet écht alles van vroeger worden heropgevist? Waar ligt de grens tussen het nastreven van een kwalitatieve of esthetische meerwaarde en het hersenloos kopiëren van ouderwetse ideeën? Om een voorbeeld te geven: de audiocassette. Iemand vond het nodig om deze geluidsdrager – met voorsprong de slechtste ooit - nieuw leven in te blazen en dat kan, in tegenstelling tot vinyl, toch echt niet vanuit een audiofiel standpunt verantwoord worden…

En jawel, ook in het metalwereldje slaat de nostalgie-obsessie wederom toe. Dat bewijst de aan populariteit toenemende New Wave of Traditional Heavy Metal (NWOTHM), die de sound en looks van klassieke bands als Iron Maiden, Saxon en Anvil wil doen herleven. Inderdaad, mannen met pony kapsels, kogelriemen, skinny jeans en witte basketsloefen eronder negeren vrolijk dertig jaar aan muzikale evolutie en spelen de meest orthodoxe metal die u zich maar kan inbeelden. Er is blijkbaar een publiek voor, maar laat ons zeggen dat wij hier even hard op hebben zitten wachten dan op de recente wederopstanding van het voetbalhooliganisme.

Het Zweedse Enforcer wordt één van de sterkhouders van de NWOTHM genoemd en dat zegt jammer genoeg alles over hoe serieus we deze stroming kunnen nemen. ‘From Beyond’ bevat weliswaar een aantal aangename deuntjes, maar kan ons in het algemeen niet van enige relevantie overtuigen.

Het album laat zich door opener Destroyer aankondigen als een veertig minuten durende Riff-O-Rama. Vlijmscherpe gitaarpartijen vliegen ons ogenblikkelijk om de oren en de high-pitched vocalen van Olof Wikstrand doen ons met weemoed verlangen naar de tijd dat headbangers ongestraft een spandex konden dragen. Vervolgens trekt Undying Evil een blik aan Maiden ontleende galops open. Eerlijk is eerlijk, al lijkt de vervaldatum van dit soort liedjes overschreden, onaangenaam klinkt het bijlange na niet. Het nummer heeft zo’n oldschool metal vibe, dat we ons bijna in de muzikale komedie ‘Wayne’s World’ wanen. Party time, excellent! De impuls om, al luchtgitaar spelend, op dat Zweedse onding van een zetel te gaan springen neemt stilaan de bovenhand. Maar helaas, net op dat moment gaat de titeltrack helemaal uit de bocht. Het nummer is een zeemzoete brok bombast die The Scorpions en Europe territoriumdrift zouden bezorgen. Met Below The Slumber van hetzelfde laken een broek; deze power ballad haalt pijnlijke en jarenlang onderdrukte herinneringen boven aan het onuitstaanbare Love Hurts van Nazareth. Met Hungry They Will Come krijgen we dan weer een typische instrumental voorgeschoteld, die in de eighties op elke zichzelf respecterende metal plaat verplicht voer was. Kortom, na een sterk openingskwartier – met zin voor verbloeming - zakt ‘From Beyond’ onder de trivialiteiten in elkaar. Alle metal clichés passeren de revue. We hebben het allemaal al eens gehoord en dan nog veel beter ook. Met de laatste paar nummers lijkt men zich nog enigszins te herpakken, maar op dat moment is ons enthousiasme al een stille dood gestorven.

Enforcer lijkt de ideale band voor pubers die mainstream heavy metal pas ontdekken en voor fans van het eerste uur die het genre nooit ontgroeid zijn. Helaas zijn wij geen van beiden en gaat de noodzaak van een album als ‘From Beyond’ aan ons voorbij. 

Tracklist: 

  1. Destroyer
  2. Undying Evil
  3. From Beyond
  4. One With Fire
  5. Below The Slumber
  6. Hungry The Will Come
  7. The Banshee
  8. Farewell
  9. Hell Will Follow
  10. Mask Of Red Death

Meer info over Enforcer:

enforcer from beyond cover

Tags: 
Categorie: