Nightwish - Élan

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Nightwish

Album: Élan (single)

Genre: Female fronted symphonic metal

Label: Nuclear Blast

Score: 86/100

Nightwish brengt binnenkort hun nieuw album 'Endless Forms Most Beautiful' uit, meerbepaald op 27 maart. Met de single Élan krijgen we al een voorproefje. De single bevat 4 tracks: het nummer Élan zoals het op het full-length album staat, de non-album bonus track Sagan, een alternatieve versie van Élan en de ingekorte radio versie.

Élan is een rustig maar vrolijk nummer geworden. Nightwish maakte al bekend dat hun nieuw album meer folkgericht zal klinken en Élan is daar zeker het goede voorbeeld van. De fluiten en uilleann pipes (een soort Ierse doedelzak) bespeeld door nieuw bandlid Troy Donockley zorgen voor een frisse, vrolijke en vooral folky melodie doorheen het hele nummer. Gitaar werkt slechts ter ondersteuning. Hierop wordt gemoedelijke tekst gezongen door nieuwbakken zangeres Floor Jansen, die met een zachte stem zingt. Het resultaat is een catchy nummer dat in je hoofd blijft rondhangen. Weliswaar een voorzichtige single ongetwijfeld bedoeld om ook de grote massa aan te spreken.

Ook bonus track Sagan klinkt zeer folky en vrolijk. Het heeft iets meer tempo en gitaar en drum staan meer op de voorgrond. Ook keyboard akkoorden gespeeld door componist Tuomas Holopainen blinken meer uit. Sagan klinkt eigenlijk net zo goed als Élan.

Verder is de alternatieve versie van Élan heel atmosferisch en haast mystiek geworden. Er wordt gebruik gemaakt van koor en orkest in plaats van gitaar, drum en keyboard. De radio edit tot slot is een ingekorte versie van Élan, waarin intro en outro afgekapt zijn.

Waar veel mensen naar uitkeken was niet zozeer de muziek maar wel hoe Floor Jansen op Nightwish muziek zou klinken. Ze was al live te horen op verschillende optredens, onder andere het optreden op Wacken Open Air waar de dvd 'Showtime, Storytime' is opgenomen. Ze werd laaiend goed ontvangen. Ook bij deze single is duidelijk dat de band de beste keuze heeft gemaakt met Floor Jansen.

Knoop goed in de oren dat een single nooit een volledig beeld van een volledig album geeft. Ook hier is dat niet het geval. Zowel Élan als Sagan zijn twee rustige nummers die gekenmerkt worden door zachte zang en een vrolijke melodie. 'Endless Forms Most Beautiful' zal zoveel meer te bieden hebben, uitkijken naar 27 maart! Nightwish maakte ook een videoclip voor Élan, die opgenomen is op diverse verlaten locaties in Finland (zie onder).

Tracklist: 

  1. Élan
  2. Sagan
  3. Élan (alternative version)
  4. Élan (radio edit)

Meer info over Nightwish:

nightwish élan cover

Categorie: