Ostrogoth - Last Tribe Standing

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Ostrogoth

Album: Last Tribe Standing

Genre: Heavy Metal

Label: Empire Records

Score: 74/100

Wie het Vlaams heavy metal-landschap begin jaren ’80 wil schetsen, kan niet naast Ostrogoth, Killer en Crossfire kijken. Zij waren toen de vaandeldragers van de heavy rock in België. Geïnspireerd door New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM)-iconen zoals bijvoorbeeld Iron Maiden, Judas Priest en Saxon en andere toen opkomende metalbands van over het Kanaal, brachten ze snelle gitaarriffs, zware drumpartijen en stevige melodieën naar België. De Gentenaars van Ostrogoth kwamen waarschijnlijk het dichtst in de buurt van hun voorbeelden uit de UK, hetgeen hen wereldwijd een cult-reputatie bezorgde. Zelfs James Hetfield (Metallica) was/is fan van Ostrogoth.

‘Last Tribe Standing’ is de eerste release van de band sinds 1987, toen ‘Feelings Of Fury’ het daglicht zag. Feitelijk is ‘Last Tribe Standing’ een dubbel-EP, met 4 nieuwe songs en als extra de volledige eerste EP uit 1983, ‘Full Moon’s Eyes’, maar dan live opgenomen tijdens de zomer van 2014. Daar de live-opnames van een vrij goed niveau zijn, miste ik toch snelheid in de nummers in vergelijking met de originele versies. Een tip voor wie de originele opnames op CD zoekt: bij de re-release van hun eerste plaat ‘Ecstasy And Danger’ op CD, werd de eerste EP (‘Full Moon’s Eyes’ dus) integraal als bonus toegevoegd; zoeken maar fans.

En hoe is het na die lange afwezigheid gesteld met het nieuwe materiaal? Wel, de nieuwe nummers zitten uitstekend in elkaar. De gitaarriffs zitten goed vooraan in de mix en breaks voor de gitaarsolo’s ontbreken niet. Vooral track 1 No Risk Taken voldoet hier volledig aan. Track 2 Clouds is meer uptempo met een hoog meezinggehalte. Toch hier ook weer een break die de snelheid een beetje weg neemt uit het nummer, spijtig. Track 3 Return To The Heroes’ Museum is een ode aan die eerste EP, waarop de song ‘Heroes’ Museum’ figureerde, alsook een vette knipoog naar Iron Maiden’s rollende baslijnen. Track 4 Last Tribe Standing is voor mij het beste nummer van de 4 nieuwe nummers, een nummer dat groeit bij elke luisterbeurt.

Het nieuwe materiaal heeft eigenlijk dezelfde old school sound als het vertrouwde werk van Ostrogoth, alsof de tijd is blijven stilstaan. Misschien schuilt daarin een klein puntje van kritiek, want het klinkt dan ook ietwat gedateerd.

Jammer genoeg was er begin dit jaar ook slecht nieuws uit het Ostrogoth-kamp: zaterdagavond 3 januari 2015 overleed stichtend lid en gitarist van het eerste uur Rudy WhiteShark Vercruysse in huiselijke kring na een oneerlijke strijd tegen kanker. Rudy is 59 jaar oud geworden en heeft nog volop meegewerkt aan het nieuwe materiaal van de Vlaamse hardrock-glorie.

Nu blijft enkel nog drummer Mario Pauwels over van de originele bezetting, maar het is duidelijk dat de nieuwe bezetting van Ostrogoth (vooral onder impuls van gitarist Dario Frodo) heel gemotiveerd is om van zich te laten horen.

Ostrogoth is de komende tijd live te zien op 07/03/2015 in De Kreun te Kortrijk, 22/03/2015 in de Rockfesthall in Hamme, 04/04/2015 in Rondpunt 26 in Genk, 23/05/2015 in De Kouter in Poperinge en 06/06/2015 op Summerrock in Erpe-Mere.

Er zal in 2016 waarschijnlijk nog meer nieuw materiaal verschijnen

Go Ostrogoth go.

Tracklist:

  1. No Risk Taken
  2. Clouds
  3. Return To The Heroes’ Museum
  4. Last Tribe Standing
  5. Heroes’ Museum (Live)
  6. Full Moon’s Eyes (Live)
  7. Paris By Night (Live)
  8. Rock Fever (Live)

Meer info over Ostrogoth:

ostrogoth last tribe standing cover

Categorie: