Fyre - Missy Powerful

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Fyre - Missy Powerfull Artiest: Fyre

Album: Missy Powerful

Genre: AFM

Label: Rock/Alternative

Score: 75/100

Voor een gezonde portie rock komen  we terecht bij Fyre. Dit is niet zomaar een rockband want in plaats van een zanger is er een zangeres. Alejandra Burgos neemt de vocals van de band voor haar rekening. Alejandra is geboren in Argentinië en er werd haar al op vijfjarige leeftijd geleerd hoe ze gitaar moest spelen. Toen ze 15 werd had ze al opgetreden in clubs door het hele land. Ondertussen had ze zelf al een hoop nummers geschreven. Eind 2011 leerde Alejandra Tolo Grimalt, Lars Ratz en Sergi Vidal kennen. In een tijdsspanne van twee jaar tijd schreef de band maar liefst 25 nummers. De 14 beste nummers werden in 2013 opgenomen.

Het eerste nummer op dit album is ‘We Are Here’. De intro wordt verzorgd door een piano en clean vocals. Na de intro vallen de traditionele distortion rock gitaren in en wordt de zang ruwer. Dit nummer zet de trend voor de rest van het album. ‘Get The Hell Out’ is zonder twijfel het bekendste nummer van deze band. Bij dit nummer hoeven we geen intro te verwachten zoals bij het vorige nummer. De catchy lyrics roepen een aangename sfeer op. De gitaarriffs ondersteunen de refreinen zeer goed. In dit nummer horen we de gitaren ook enkele keren wegvallen en de eerste keer horen we enkel een basgitaar spelen. De tweede keer dat dit gebeurt, horen we geen bas meer maar een saxofoon. Dit nummer bewijst dat een saxofoon wel kan thuishoren in rockmuziek. Later komen er natuurlijk weer gitaren bij en we worden ook getrakteerd op een leuke solo. Voor een akoestische intro komen we terecht bij ‘Stay Until The Moonshine’. Na de eerste strofe zet men de akoestische gitaar op de achtergrond en dan komt er een distortion gitaar en bas bij. Na het refrein horen we een synthesizer invallen. Er is ook en afwisseling tussen zachte, rustige vocals en ruwere vocals. De overgang wordt zeer goed uitgevoerd dit is mede te danken aan de instrumentale kennis waar de bandleden over beschikken. Ook hier is er een leuke solo te horen.

Ondertussen hebben we al een synthesizer en saxofoon gehoord maar ‘No Happiness’ brengt weer enkele nieuwe instrumenten met zich mee. Dwarsfluiten en violen zijn de basis van de intro. Hierna vallen er een gitaar en rustige vocals in. Fyre kennende maken deze instrumenten plaats voor stevigere gitaren en ruwere vocals. Dit betekent niet dat we de violen en dwarsfluiten niet meer horen, deze worden naar de achtergrond geschoven. We horen ook bij dit nummer weer een synthesizer terugkomen. Een nummer dat niet rustig begint is ‘I Love To Rock’. Dit nummer is heviger dan de vorige nummers. Dit is vooral te merken aan de instrumenten. Deze worden zwaarder en het tempo van het nummer ligt beduidend hoger dan bij de vorige nummers. Dit nummer deed qua tempo sterk denken aan een Alice Cooper nummer. ‘Crazy Little Women’ keert terug naar de akoestische intro. Deze maakt natuurlijk weer snel plaats voor stevige gitaren. Dit element horen we in zeer veel nummers terugkomen en toch gaat dit niet vervelen. ‘Lost In The Dark’ kan omschreven worden als typisch rocknummer. Hier horen we invloeden uit vele traditionele rockbands. We horen de kwaliteit van de zangeres terugkomen. Voor een piano intro met een donker kantje komen we terecht bij ‘27’. Over het algemeen hangt er over het volledige nummer een donker sfeertje. De zwaarste intro vinden we terug bij ‘Devil Is Me’. Dit nummer deed denken aan een Halestorm nummer. Een snel tempo en strakke lyrics zorgen ervoor dat we deze indruk krijgen. Dit nummer heeft ook een duistere kant wat zeker geapprecieerd kan worden.

Een andere piano intro horen we bij ‘Eyes Of The World’. Dit is een rustige ballade. Dit nummer roept de sfeer op van een bandje dat moet optreden in een jazzclub. Net op het moment wanneer we denken dat de distortion gitaren gaan invallen... gebeurt dit niet. Het jazzy gevoel blijft behouden. Dit nummer onderscheidt zich van de rest van de nummers op het album maar dit is zeker geen nadeel. Een beetje afwisseling mag er altijd wel zijn. Richting het einde gebeurt het dan toch. De distortion gitaren komen erbij om wat solo’s te spelen. Al bij al is dit een zeer goed nummer. ‘Watch Me Close The Door’ begint met een gesprekje tussen twee mensen. Hierna horen we een snoeiharde gitaarpartij. De rest van het nummer is een mix tussen The Pretty Reckless en Halestorm. Een andere akoestische intro horen we bij ‘Stay In Bed’. Deze intro heeft geen donker kantje zoals zijn voorganger. Het nummer lijkt wel een beetje chaotisch omdat de zang op de meest onverwachte momenten invalt. Dit kan de gemiddelde rockluisteraar storen. ‘Front Row Kids’ is het voorlaatste nummer van het album. Dit is een sterkhouder op dit album. Ook al horen we hier geen saxofoon, synthesizer of viool dit nummer is een typisch Fyre nummer. Het laatste nummer op het album is een zeer bekend nummer. ‘Stairway To Heaven’ is een van de bekendste Led Zeppelin nummers. Het origineel nummer is 10 minuten lang maar deze versie is dat niet. De intro van Fyre wordt gedaan door een viool en een piano. De stem van de zangeres is perfect voor deze cover. De timing is perfect en de toonhoogte waarop gezongen wordt past geweldig goed bij deze cover. Later komt er een basgitaar bij maar deze leidt de aandacht niet af van de viool. We horen ook een gitaar met lichte distortion inkomen. Nadat dit gebeurt, begint de vioolsolo. Hierna horen we een geweldige gitaarsolo waarna de zangers met brute vocals afkomt, om daarna akoestisch af te sluiten.

Een zeer voorspelbaar element van de band is de omschakeling van akoestische instrumenten naar rock instrumenten. Toch gaat dit niet vervelen aangezien men beschikt over een diversiteit van instrumenten. Zo maakt men gebruik van een viool, dwarsfluit, saxofoon, piano en synthesizer. Er is ook een diversiteit van nummers. Zo zijn er nummers met een akoestische intro maar er zijn ook nummers die zwaar beginnen. Wat een mooie toevoeging is aan het album zijn het jazznummer en natuurlijk de cover van ‘Stairway To Heaven’.

Op het gebied van vocals en instrumentaal worden we ook zeker verwend. Er zijn natuurlijk bands in het rockgenre die gebruik maken van de succesformule cleane en ruwe vocals (en instrumenten) maar er zijn maar weinig bands die zo goed zo veel verschillende instrumenten in hun nummers kunnen verwerken. Dus we kunnen toch zeggen dat Fyre een mooie toevoeging is in het rockgenre. Dit is een band die we zeker in de gaten moeten houden en ze verdienen meer credit dan dat ze nu krijgen van de fans in het rockgenre.

Tracklist: 

 1. We Are Here
 2. Get The Hell Out
 3. Stay Until The Moonshine
 4. No Happiness
 5. I Love To Rock
 6. Crazy Little Women
 7. Lost In The Dark
 8. 27
 9. Devil Is Me
 10. Eyes Of The World
 11. Watch Me Close The Door
 12. Stay In Bed
 13. Front Row Kids
 14. Stairway To Heaven

Meer info over Fyre:

fyre missy powerful cover

Categorie: