Skálmöld - Með vættum

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Skálmöld

Album: Með vættum

Genre: Metal

Label: Napalm Records

Score: 80/100

Het land dat ons de legendarische vulkaan Eyjafjallajökull brengt, zendt zijn zonen uit. We hebben het hier niet over Björk en nog minder over Sigur Rós, maar over de IJslandse metalband Skálmöld. En als we het over zonen hebben, bedoelen we eigenlijk Vikings, want Skálmöld is een Viking metal band die zijn etnische roots niet verloochent en dus op tijd en stond teruggrijpt naar folkloristische invloeden. Als je weet dat zij eind 2013 drie uitverkochte concerten gaven in Eldborg, in de grootste concertzaal van IJsland, met symfonisch orkest, dan weet je dat zij Goden zijn in eigen land. Met het nieuwe album 'Með vættum' proberen deze ‘Vikings’ nu het vasteland te veroveren!

Vrij vertaald betekent de titel  ‘onder Geesten’. De titels van de nummers zijn quasi onuitspreekbaar en de teksten zijn niet te begrijpen, maar als je verder kijkt, hoor je wel een heel leuk album. Afwisselend pendelend tussen metal, hard rock, power rock en folk metal is het een zeer meeslepend album dat niet gaat vervelen. Na vijf minuten ben je vergeten dat ze in het IJslands zingen en word je volledig meegesleept  door de muziek. Skálmöld is een groepje topmuzikanten bij elkaar met krachtige zang, opzwepende drum en knappe gitaarriffs.

Hijs de zeilen, want we zijn vertrokken … Het album begint met een oerkreet van zanger Björgvin Sigurðsson om dan over te gaan in een pittig metalnummertje. 'Að Vori' is dan ook een geweldige openingstrack. 'Með fuglum' gaat verder op hetzelfde elan en in het midden meende ik zelfs een knipoog te horen naar Metallica. Nadat we de woeste branding zijn doorgesparteld komen we met 'Að sumr' in iets rustiger vaarwater, althans in het begin van het nummer toch, want spoedig steken de hoge golven de kop op onder luide impuls van de stemmen van Baldur en Björgvin. In het midden van 'Med Jötnum' krijg je bijna zin om mee aan boord te springen van een Drakar en te beginnen roeien, zo visueel is hun klankspel! Bij 'Með griðungum' is de lange, maar verre van onprettige reis  doorheen het album ten einde. Het is een iets rustiger nummer, maar een perfect einde van een verhalend album. Er is land in zicht en hopelijk is Europa klaar om veroverd te worden door deze noeste Vikings. Houd uw vrouwen en kinderen binnen, Skálmöld komt er aan!

Ook nog dit: de hoes werd ontworpen door kunstenaar Ásgeir Jón Ásgeirsson, dezelfde man die Börn Loka van artwork voorzag; om maar te zeggen dat deze heren hun roots trouw blijven tot in de puntjes!

Tracklist:

  1. Að vori
  2. Með fuglum
  3. Að sumri
  4. Með drekum
  5. Að haust
  6. Með jötnum
  7. Að vetri
  8. Með griðungum

Meer info over Skálmöld:

Skálmöld  Með vættum cover

Categorie: