Machine Head - Bloodstone & Diamonds

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Machine Head

Album: Bloodstone & Diamonds

Genre: Thrash metal

Label: Nuclear Blast

Score: 85/100

Reikhalzend keken we uit naar de nieuwe van Machine Head. Hoe zou de groep het dramatische vertrek van Adam Duce verwerkt hebben? Zouden ze na Unto the Locust en ‘The Blackening’ weer een ijzersterk album afleveren? De verwachtingen lagen dan ook op zijn minst hoog!

Waar Machine f**king head live’ niet meer dan een (toegegeven sterk) zoethoudertje was voor de echte fans, komen founding father Robb Flynn en de zijnen nu op de proppen met een nieuw full length album getiteld Bloodstone & Diamonds’. De naam van het album is een verwijzing naar het diamantvormige logo van de band en naar het feit dat beide stenen zo goed als onverwoestbaar zijn! Als statement kan dit alvast tellen.

Over naar de orde van de dag, het album zelf. We weten allemaal dat Flynn een boontje heeft voor Coldplay. Op Unto the Locust’ experimenteerde hij al met violen en nu doet hij het toch verdorie weer! De intro van de eerste track en tevens eerste single, ‘Now we Die’ is een vrolijk strijkkwartet! Voor de rest echt wel –excusez moi le mot- steengoed nummer, dat het ongetwijfeld live heel goed gaat doen, maar dan moet hij zijn violisten wel thuis laten! Vervolgens staat de ‘Killers & Kings’ op het programma. Dit nummer stond ook al op de setlist bij de vorige tour en zal menig Machine Head fan al vertrouwd in de oren klinken (lees een review van het optreden in Trix hier). ‘Ghosts wil Haunt My Bones’, begint dan weer met een geweldige intro, helaas verwatert het nummer daarna om dan pas 3 minuten later terug op te flakkeren. Gelukkig is de volgende track, ‘Night of the Long Knives’, een stuk pittiger. Dit komt onder andere door de wederom weergaloze drumpartijen van Dave McClain. De intro van ‘Sail into the Black’, duurt 3 minuten te lang en is relatief rustig in vergelijking met de rest van het album, maar net wanneer je denkt weg te dromen en in te dommelen, schudden de heren je abrupt wakker met het magistrale old-school-machine-head-nummer ‘Eyes of the Dead’! ‘Beneath the Silt’ is misschien wel het meest toegankelijke nummer van het album en daardoor juist niet onmiddellijk mijn favoriete track, een beetje te braaf! Allesbehalve braaf is ‘In comes the Flood’, mede door zijn onheilspellende intro, maar daar zijn die verdomde violen terug en zelfs een koortje! Zou Chris Martin deze track meegeschreven hebben? ‘Damage Inside’ begint zowaar met een a capella Robb Flynn en is veruit het rustigste nummer op het album, doch best een aangenaam nummer dat verrassend genoeg niet misstaat! In ‘Game Over’ ontbindt Flynn zowel zijn gitaar- als zangdemonen. Een krachtige track met goede opbouw. ‘Imaginal Cells’ doet dan weer heel hard denken aan ‘Real Eyes, Realize, Real Lies’ uit hun iconische debuutplaat ‘Burn My Eyes’, maar is eerder een lightversie hiervan. De afsluiter ‘Take me Trough the Fire’ is een waardige afsluiter van het album, waar nieuwbakken bassist Jared MacEachern een zeer degelijk visitekaartje weet af te leveren.

Kortom, Machine Head levert een oerdegelijk album af dat in de lijn ligt van hun twee vorige albums, doch misschien op punten de duimen moet leggen voor Unto the Locust. Live zal deze plaat ongetwijfeld enkel pareltjes voortbrengen. Wie hen komende zondag mist in de Mast in Torhout, krijgt waarschijnlijk deze zomer een herkansing op één of ander festival!

Tracklist:

  1. Now We Die
  2. Killers & Kings
  3. Ghosts Will Haunt My Bones
  4. Night Of Long Knives
  5. Sail Into The Black
  6. Eyes Of The Dead
  7. Beneath The Silt
  8. In Comes The Flood
  9. Damage Inside
  10. Game Over
  11. Imaginal Cells (instrumental)
  12. Take Me Through The Fire

Meer info over Machine Head:

machine head bloodstone & diamonds cover

Categorie: