Delain - Moonbathers

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Delain

Album: Moonbathers

Genre: Symphonic metal

Label: Napalm Records

Score: 80/100

Fans van Delain kregen al eerder op het jaar een voorproefje van nieuw werk met de EP ‘Lunar Prelude’ waarop Suckerpunch en Turn the Lights Out al te horen waren. Nu volgt het full-length album ‘Moonbathers’, meteen het vijfde studioalbum van de band.

Het album vangt aan met Hand of Gold, een muzikaal zeer strak en symfonisch nummer en met een vocale bijdrage van Alissa White-Gluz, als zangeres van Arch Enemy grunt ze een stukje halverwege het nummer. Ook op voorgaand album ‘The Human Contradiction’ werd al van Alissa’s stem gebruik gemaakt. Het klinkt typisch Delain zelfs vergelijkbaar met het oude werk maar met een frisse toets en stevigere klank. Helaas horen we zangeres Charlotte Wessels hier over the top gaan, tijdens het refrein zingt ze te schel en we stellen ons er vragen bij want het klinkt helemaal niet goed, wat is hier gebeurd tijdens de opnames?

Een valse start want gelukkig gaat het wel goed met The Glory and the Scum. De stevige gitaarpartijen en zware basgitaar worden verder getrokken doorheen het album. Hier brengt de zangeres wel de gepaste variatie in zanglijnen en klank. Dan volgt Suckerpunch dat zeer fris en energiek klinkt, een logische keuze voor de voorafgaande EP.

Het zeemzoete The Hurricane volgt op, een zacht nummer dat doet terugdenken aan het album ‘We Are The Others’ en zelfs wat aan Charlotte’s zijproject ‘Phantasma’, maar ook nog steeds puur Delain klinkt. Het blijft rustig met Chrysalis – The Last Breath waar geen elektrische gitaar te horen is maar de muziek volledig door toetsenist (en bandoprichter) Martijn Westerholt verzorgd wordt. Charlotte demonstreert haar zangtalent hier ten beste.

Tijd voor wat meer uptempo nummers voor we naar dromenland worden gewiegd. Fire With Fire zet dit goed in en in Pendulum wordt zowaar opnieuw grunt geïntroduceerd binnen de band zelf. Danse Macabre is dan weer een specialer en orkestraler nummer met prachtige zanglijnen op een melodieus ritme.

De verrassing op het album komt echter nu pas. We voorspellen nu al dat dit de live-hit van het nieuwe album wordt: Scandal. Een cover van Queen om precies te zijn maar zodanig in een symfonisch jasje gestoken dat het van de band zelf kon zijn. Prachtig gedaan en een ware meezinger. Een verrassing is het niet meer, maar Turn the Lights Out blijft een van de prachtigste nummers op het album en komt ook live zeer goed over zoals op voorgaande tournee al is gebleken. Met Monarch wordt rustig afgesloten, het klinkt met momenten als Enya, je wordt er volledig zen van.

Wat ons betreft zou een band als Delain muzikaal al lang een grote band als Within Temptation moeten voorbijgestoken hebben. Geef hen een even grote podiumproductie en dat komt goed, want met ‘Moonbathers’ demonsteren ze opnieuw meesters van symphonic metal te zijn, zij weten waar hun sound en kern van de muziek ligt.

Tracklist:

1. Hands Of Gold
2. The Glory and the Scum
3. Suckerpunch
4. The Hurricane
5. Chrysalis - The Last Breath
6. Fire With Fire
7. Pendulum
8. Danse Macabre
9. Scandal
10. Turn the Lights Out
11. The Monarch

Meer info over Delain:

delain moonbathers cover

Tags: 
Categorie: