Wolf Hoffmann - Headbangers Symphony

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Wolf Hoffmann

Album: Headbangers Symphony

Genre: Metal

Label: Nuclear Blast

Score: 87/100

Vele muzikanten hebben zijprojectjes, zij het een soloproject, een extra band of een DJ-carrière. Wolf Hoffmann heeft naast Accept zijn liefde voor klassieke muziek omgezet in een origineel project; in 1997 bracht hij reeds ‘Classical’ op de markt, een album vol metal interpretaties van klassieke werken. Bijna 10 jaar later stelt hij de opvolger ‘Headbangers Symphony’ voor.

Dat het zo lang geduurd heeft om dit tweede album af te werken is niet verwonderlijk. Klassieke muziek is nu eenmaal niet gecomponeerd om gespeeld te worden op elektrische gitaar, laat staan dat men een drum in rekening heeft gebracht. De stukken vergen aanpassing en zelfs na deze aanpassing blijkt het soms gewoon niet te werken. Hoffmann geeft aan met respect voor het origineel te willen werken, als het resultaat het stuk geen eer aan doet dan wordt het gewoon niet gebruikt. Deze manier van werken kan alleen maar toegejuicht worden doch zal het zeker niet de snelste geweest zijn. Bovendien gebruikt hij op het nieuwe album een volledig orkest terwijl het bij ‘Classical’ volledig om de gitaar draaide.

Dit soort experimenten kan twee kanten uitgaan: het kan abominabel slecht zijn of het kan geniaal zijn. Gelukkig neigt ‘Headbangers Symphony’ naar dat laatste. De bewerkingen zijn zo uitgevoerd dat de ziel van het stuk bewaard blijft maar de sfeer van heavy metal toch ook aanwezig is. In sneller agressieve stukken als Scherzo en Symphony No. 40 lijkt dit nog relatief eenvoudig te zijn maar de bewerking van Madame Butterfly zal meer voeten in de aarde gehad hebben. Ook hier is echter trouw gebleven aan de emotie van het originele werk. Een persoonlijke favoriet is Swan Lake waarin de elektrische gitaar de zwanenzang perfect belichaamt.

Dat het album mij kan bekoren is duidelijk. Rest mij alleen nog de vraag: geldt dit ook voor mensen die enkel van metal of enkel van klassieke muziek houden. Tijd om eens een rondvraag te organiseren lijkt mij.

Tracklist:

  1. Scherzo              
  2. Night on bald mountain
  3. Je crois entendre encore
  4. Double cello concerto in g minor
  5. Adagio
  6. Symphony no.40
  7. Swan lake
  8. Madame Butterfly
  9. Pathétique
  10. Meditation
  11. Air on the G string

Meer info over Wolf Hoffmann:

wolf hoffman headbangers symphony cover

Categorie: