Surgical Meth Machine - Surgical Meth Machine

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Surgical Meth Machine

Album: Surgical Meth Machine

Genre: Industrial Metal

Label: Nuclear Blast

Score: 91/100

Ministry is dead. Ministry will never die. Bwa, wat maakt het uit, zolang Al Jourgensen maar muziek blijft maken, blijft het heilige industriële vuur branden. Sidekicks als Revolting Cocks weken serieus van het Ministry-pad af, en nu is er een nieuw project, Surgical Meth Machine, opgenomen met zijn maatje Sam d’Ambruoso. Waaraan moeten we ons verwachten?

Wel, halverwege de eerste luisterbeurt zijn we er toch even moeten bij gaan zitten…. Een zoveelste opstoot van jeugdsentiment, een moeilijke fase in zijn leven? We kunnen er geen duidelijke oorzaak aan koppelen, maar één ding is zeker. Surgical Meth Machine (SMM) wil alles en iedereen kort en klein slaan. Ministry was al hevig, maar dit…..? SMM zaait dood en verderf, de term “industriële speedmetal” krijgt een nieuwe dimensie.

I’m sensitive opent de plaat en is een oplawaai waarin Al woest tekeer gaat tegen Facebook en de gitaren de argeloze luisteraar in een dodelijke hinderlaag van napalm en artillerie lokken. “I don’t fucking care, I am so fucking sensitive it makes me sick”. Naar adem happen. Nu!!! Tragic alert laat het moordende tempo compleet ontsporen en serveert op de koop toe overstuurde gitaren die de song meesleuren tot het punt waarbij we echt wel denken “kan dit eigenlijk nog wel gespeeld worden?” Samples vliegen ons om de verbouwereerde oren. Willen we meer? Wel, I want more en Reach People’s Problems spijkeren de muur des doods nog wat verder dicht met snoeiharde metalgitaren en waanzinnig snel uitgevoerde drumpartijen. Hier klinken ze als Biohazard on speed.

Eigenlijk wordt de plaat met het nummer hilarischer, compromislozer en harder. Maar ook straffer. I don’t wanna is ronduit fantastisch. Een beenharde “kick in the balls”. Smash and grab is met het luidkeels gebrulde “blablablablabla” en de kreet “just get it over with” te hilarisch om onder woorden te brengen. Just listen to it, ofwel vind je dit meesterlijk ofwel onbeluisterbaar. Over onbeluisterbaar gesproken, dit nummer is halverwege de plaat een kantelmoment. Het doodseskader SMM zorgt voor een genadeloze zelfmoord in het perfect getitelde Unlistenable. Het is een volstrekt onsamenhangende collage van noise, pokkeherrie en samples en dan maakt Jourgensen in een alweer onbeluisterbaar interview brandhout van alle “pussy ass bands”, Ministry meegerekend. Megadeth, Iron Maiden, The Cure, Nickelback, Lamb of God. Ze moeten er allemaal aan geloven.  Enkel Devo mag blijven.

Sein voor SMM om het eerste echte nummer van de plaat te spelen, een cover van Devo’s Gates of Steel. Een geweldige cover zelfs! Heerlijk uitgevoerde punkrock, met vuur gebracht. Heerlijk!

Electronisch vooruitgedreunde zwarte wavegeluiden vormen een totaal ander klanktapijt in het laatste deel van de plaat. Just go Home/Just keep going doet de sfeer van een goeie ouwe rave party ontstaan en zijn de ultieme introtape van het meest onverwachte nummer van de plaat, afsluiter I’m Invisible. Heerlijk meanderende pop met een electrojazzy mood en een volstrekt onweerstaanbare groove en refrein. Geweldig nummer van een geweldige plaat die moeilijk uit de eindejaarslijsten kan geweerd worden.  Surgical Meth Machine is een machine die onmogelijk onder de radar kan blijven opereren maar is gelukkig te dwars en hardleers om ontdekt te worden door het grote publiek. Geheim houden deze parel!

Tracklist: 

 1. I'm sensitive
 2. Tragic alert
 3. I want more
 4. Rich people's problems
 5. I don't wanna
 6. Smash and grab
 7. Unlistenable
 8. Gates of steel
 9. Spudnik
 10. Just go home
 11. Just keep going
 12. I'm invisible

Meer info over Surgical Meth Machine:

 

surgical meth machine cover

Categorie: