The Order of Israfel - Red Robes

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: The Order of Israfel

Album: Red Robes

Genre: Heavy metal

Label: Napalm Records

Score: 77/100

Met ‘Red Robes’ brengt The Order of Israfel hun tweede album uit. De band wil met dit album hun eigen sound bevestigen. Deze valt moeilijk te omschrijven maar is onder andere beïnvloed door doom, NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal), folk maar bevat ook classic rock componenten.

De intro van Staff in The Sand kan qua originaliteit wel tellen. Een stille opbouw van folky staccato’s gevolgd door een Balkan melodie opent de plaat. Daarna gaat het nummer over in een donkerdere sound bijgestaan door gelijk getinte tekst. Naar het einde volgt nog een schitterende solo die het tempo weer wat optrekt. De diversiteit die The Order of Israfel in dit ene nummer tentoonspreidt is groter dan sommige bands in een heel album kunnen bereiken.

Red Robes is een zeer traag nummer dat zich vier minuten lang lijkt voort te slepen. De brug brengt echter een aangename verrassing waarna het tempo weer wat wordt opgetrokken. Het hoge tempo blijft ook in het volgende nummer behouden. Hier is duidelijk meer rock en heavy metal aanwezig, wie in slaap gewiegd was zal alleszins terug wakker geschud zijn. In Thrall To The Sorceress zal zeker enkele hoofden in beweging brengen. Swords To The Sky opent dan weer met een akoestisch intro die ietwat middeleeuws aandoet waarna het nummer ook weer over gaat in donkere gitaren, hoewel de intro nog even dienst mag doen als brug. Het akoestische wordt volledig doorgetrokken in Fallen Children, een rustige song die een rustpunt inbouwt in de plaat en bovendien zeer mooie samenzang bevat. A Shadow In The Hills lijkt wel de titelsong van een zwart-wit thriller (hoorde ik daar een schreeuw?) geschreven door Black Sabbath.

Het album sluit af met een 16 minuten lange doommetallige song, The Thirst. Op zich geen slechte titel, het hoeft geen uitleg dat de zanger na deze song dorst zal hebben. Naar mijn smaak had hij gerust na 5 minuten een drankje mogen halen maar des gouts et des couleurs

Globaal gezien is dit album een geslaagde opvolger van ‘Wisdom’. Het bevat enorm veel variatie en wordt daardoor een beetje een muzikale rollercoaster (met een boottochtje ter afwisseling). Ondanks deze diversiteit vormt de plaat toch duidelijk één geheel. Een minpuntje is de lengte van sommige tragere nummers waardoor deze wel zouden kunnen gaan vervelen. Een aanrader voor de fans van het melancholischere werk!

Tracklist:

  1. Staff In The Sand
  2. The Red Robes
  3. In Thrall To The Sorceress
  4. Swords To The Sky
  5. Von Sturmer
  6. Fallen Children
  7. A Shadow In The Hills
  8. The Thirst

Meer info over The Order of Israfel:

the order of israfel red robes cover

Categorie: