Metal Church - XI

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Metal Church

Album: XI

Genre: Heavy metal

Label: Nuclear Blast

Score: 85/100

1980 is het jaar dat Metal Church opgericht is. We hebben het niet over een kerk waar ze tijdens de mis metal platen draaien maar over een band die zeer veel invloed heeft gehad op de heavy, power en thrash metal zoals we het nu kennen. Metal Church heeft een indrukwekkende discografie maar heeft sinds het ontstaan ook al 19 wissels van bandleden meegemaakt. Vooral de rol van drummer was een moeilijk in te vullen positie.

Opvallend was de stop na het album 'Hanging in the Balance'. Dit album kwam in 1993 uit en was populair onder de metalheads. Nadien werd er een stop ingelast tussen 1994 en 1998. Dit is echter niet de enige pauze, in 2009 volgde er een nieuwe pauze die drie jaar lang zou duren. Het vorige album werd drie jaar geleden uitgebracht. 'Generation Nothing' was op dat moment niet zo kwalitatief hoogstaand als de fans gehoopt hadden. Of het nieuwe album 'XI' wel aan de verwachtingen kon voldoen was dus de vraag.

'XI' is ondertussen al het elfde studioalbum. Het is ondertussen ook al 23 jaar geleden dat we Mike Howe nog gehoord hebben op een album. Het eerste nummer op dit album zet onmiddellijk de trend. Reset werd geschreven in de stijl waar deze band om bekend staat, snoeiharde metal. De liefhebbers van Judas Priest zullen dolenthousiast zijn na het horen van dit nummer. Dit album heeft alles waar je een heavy metal liefhebber gek mee kan krijgen. De riffs zijn strak en de vocals zijn scherp en blazen je zo omver.

Een ander voorbeeld hiervan is Signal Path. Het nummer begint rustig en bouwt zo op naar een heavy metal setting. Tussenin horen we een element dat typisch is voor Iron Maiden. De gitaren worden rustiger en er wordt meer verteld. Dit gebruikt men om op te bouwen naar een solo. Dit succesvolle recept gebruikt men ook in sommige andere nummers, waaronder Sky Falls In, Soul Eating Machine en It Waits. Vooral van Soul Eating Machine zal de luisteraar onder de indruk zijn. We horen ook eerst een kleine solo die opbouwt naar iets moois maar dan abrupt stopt. Net op het moment dat de luisteraar hierdoor een beetje teleurgesteld is, wordt er ons een betere solo voorgeschoteld, gevolgd door enkele brutere riffs. De Judas Priest sfeer is hier ook weer duidelijk aanwezig. Een van de stevigere intro’s vinden we terug in het laatste nummer genaamd Suffer Fools. Hier wordt het instrumentaal talent in de verf gezet.

Mike Howe bewijst nog maar eens dat zijn stem van onschatbare waarde is. Op instrumentaal gebied zit het nog altijd zeer goed. Metal Church blijft trouw aan zijn concept en na zoveel albums verveelt het nog steeds niet. De riffs zijn technisch niet vernieuwend maar dit is ook niet nodig. 'XI' overtrof het vorige album en is zelfs een van de beste albums dat Metal Church ons brengt. Dit is een band die eigenlijk veel te weinig credit krijgt voor alles wat ze voor de scene betekend hebben en nog steeds betekenen. Dit album is een must voor iedere heavy metal liefhebber!

Tracklist: 

  1. Reset
  2. Killing Your Time
  3. No Tomorrow
  4. Signal Path
  5. Sky Falls In
  6. Needle and Suture
  7. Shadow
  8. Blow Your Mind
  9. Soul Eating Machine
  10. It Waits
  11. Suffer Fools

Meer info over Metal Church:

metal church xi cover

Tags: 
Categorie: