Amon Amarth - Jomsviking

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Amon Amarth

Album: Jomsviking

Genre: Viking metal

Label: Sony Music

Score: 97/100

Op de Wikipedia pagina van Amon Amarth staat te lezen dat het genre melodic death metal is. Toch weten we allemaal beter en spreken we over viking metal als we het over deze band hebben. Dit komt doordat de teksten over viking verhalen gaan of over de oude Noorse mythologieën. Ondertussen is deze band al toe aan zijn tiende album. De critici denken dan dat de originaliteit begint te vervagen maar dit is net het punt waar Amon Amarth iedereen ongelijk bewijst. We hadden ook de eer om gitarist Olavi Mikkonen enkele vragen te stellen over het nieuwe album en de band, dit kan je hier terug vinden.

Op dit album worden nieuwe verhalen verteld en de muziek bevat nieuwe elementen. Jomsviking is het eerste concept album. Een Jomsviking is eigenlijk een huurling die opdrachten uitvoerde voor de hoogste bieder. Het maakte niet uit of dat volgens het boekje moest gebeuren of niet. Andere elementen die we horen terugkomen zijn liefde en wraak. Andy Sneap hielp bij het mixen van dit album, in het verleden hielp hij ook al bands zoals Arch Enemy, Saxon, Opeth, Exodus, Megadeth en vele andere grootheden.

Eerst en vooral het artwork. Dit is weer prachtig gedaan en dat wat we op de albumcover zien is al direct een mooie verwijzing naar het eerste nummer. First Kill werd eind januari losgelaten op het publiek en de reacties waren overweldigend. We hebben drie jaar lang moeten wachten op nieuw materiaal maar het was het wachten zeker waard. De dual gitaar stukken zijn strak en heavy en de gast drummer Tobias Gustafsson levert puik werk. Het tempo ligt wat lager bij Wanderer en hier horen we enkele klassieke riffs zoals we deze gewend zijn van op de albums 'The Crusher' en 'Surtur Rising'.

Velen zullen Raise Your Horns kiezen als er gevraagd wordt naar het favoriete nummer op dit album. De typische Amon Amarth sfeer wordt hier gezet. De opbouw naar het refrein is geweldig en het refrein zorgt ervoor dat je niet anders kan dan headbangen en meebrullen. De snelle gitaarpartijen kunnen de fans zeker bekoren. Naar het einde toe wordt er op de achtergrond gezongen en horen we een bass en een drum, hierna valt de gitaar in. Zo bouwt men op om het refrein nog een paar keer in te zetten. Olavi gaf in het interview ook aan dat dit nummer live een dikke hit zal zijn. Bij het beluisteren van The Way Of Vikings krijg je het gevoel alsof je middenin een veldslag zit. Het verhaal gaat over twee vrienden die tegen mekaar moeten vechten, het gevecht wordt omschreven als een gevecht tussen vijanden terwijl het eigenlijk een oefengevecht is tussen vrienden. “Full on fight in training It's the way of Vikings. Every muscle training, it's the way of the Jomsvikings”. We krijgen ook een zeer indrukwekkende solo voorgeschoteld.

We krijgen een zeer explosieve en snelle intro te horen op At Dawn’s First Light, deze valt echter al snel stil. We horen Johan Hegg de eerste woorden zeggen en dan wordt er weer opgepikt waar de snelle intro stopte. Het rustigste nummer wat we op dit album te horen krijgen is zonder twijfel One Thousand Burning Arrows. Dit betekent niet dat de tekst minder brutal is. De levensstijl van een viking wordt hier in de verf gezet. Laten we even stilstaan bij A Dream That Cannot Be. Dit is een geweldig nummer. De dual gitaren verzorgen de intro en hierna valt Johan Hegg in. Hierna horen we ineens een nieuwe stem, de stem van niemand minder dan Doro Pesch! De queen of metal speelt een belangrijke rol in het Jomsviking verhaal. Het duet tussen Doro en Johan is geweldig, de combinatie van een krachtige vrouwenstem en een brute en stevige mannenstem zorgt voor een zeer aangenaam effect. Afsluiten doet Amon Amarth met Back On Northern Shores. De intro wordt volledig getapt wat voor een zeer aangenaam effect zorgt. Wanneer de andere instrumenten en de tweede gitaar invallen is het plaatje helemaal compleet. De tweede gitaar zorgt voor en kleine lead partij wat zeer goed op het tapping gedeelte past. Hierna wordt het tempo een beetje de hoogte in gevoerd en dan wordt het nummer wat melodischer. De nieuwe aanpak op instrumentaal vlak is hier heel goed te horen, dit is ook het effect dat de band wou bereiken.

In het interview gaf Olavi al aan dat dit een van de sterkste albums was die de band gemaakt had, na het luisteren van dit album zal je dit ook kunnen beamen. De promotie van dit album verliep ook geweldig door het uitbrengen van een track en de hilarische clip van de “Keyboard Warrior”. Het wordt vooral uitkijken naar de live shows waar Olavi ons beloofde dat er een nieuw decor te zien is, een decor dat awesome is. Er zal ook gebruik gemaakt worden van theatrale elementen. Dit album is een aanrader voor de Amon Amarth fan maar ook voor iedere viking liefhebber.

Toen ik dit album voor de eerste keer hoorde was ik al laaiend enthousiast, na dit album wekenlang dag in dag uit te luisteren is het enthousiasme alleen maar toegenomen. Dit album was het wachten zeker waard. Een serieuze kanshebber voor beste album van het jaar. Om af te sluiten heb ik enkel nog dit te zeggen: “Raise your horns! Raise them up to the sky! We will drink to glory tonight. Raise your horns for brave fallen friends. We will meet where the beer never ends!

Tracklist: 

  1. First Kill
  2. Wanderer
  3. On a Sea of Blood
  4. One Against All
  5. Raise Your Horns
  6. The Way of Vikings
  7. At Dawn’s First Light
  8. One Thousand Burning Arrows
  9. Vengeance is My Name
  10. A Dream That Cannot Be (featuring Doro Pesch)
  11. Back on Northern Shores

Meer info over Amon Amarth:

amon amarth jomsviking cover

Tags: 
Categorie: