Throne Of Heresy - Antioch

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Throne Of Heresy

Album: Antioch

Genre: Death metal

Label: The Sign Records

Score: 70/100

In 2009 ontstond er nog maar eens een nieuwe death metal band in Zweden genaamd Throne of Heresy. Ondertussen is dit geen onbekende naam meer in de local scene, mede doordat de oprichters al bands hadden in de black en thrash metal scene. We hebben het over gitarist Tomas Göransson en drummer Mathias Westman. De eerste drie jaren had de band al een grote metamorfose ondergaan, ze waren overgestapt van pure thrash metal naar death/thrash metal. Dat was te horen op het eerste album, uit 2012, genaamd 'The Stench of Deceit'. Dit album werd met open armen ontvangen en vele reviewers waren lyrisch over dit album.

Als we het vorige album genaamd 'Realms of Desecration' uit 2013 gaan vergelijken met 'Antioch' horen we weer enkele verschillen. Een eerste verschil horen we al onmiddellijk als we luisteren naar The God Delusion. We worden overspoeld door een donkere en sinistere sfeer. De invloed van de nieuwe gitarist is hier wel voelbaar. Er wordt geprobeerd om de nummers melodischer te maken. Vervolgens zijn we aangekomen bij Serpent Seed. Dit nummer zet eigenlijk al grotendeels de trend voor de rest van het album. De donkere sfeer wordt hier nog meer benadrukt. Het nummer heeft nog meer melodische elementen. Wat vooral de aandacht trekt zijn enkele riffs waar de gitaristen er lustig op los tappen. Nemesis Rising bouwt verder op de vorige nummers. Waar vele death metal bands eentonig zijn op instrumentaal gebied probeert men hier wel duidelijk een onderscheid te maken tussen verschillende stukken. Dit lukt ook grotendeels maar de solo die hier te horen is past niet echt in de sfeer van dit nummer. De solo is technisch goed uitgewerkt maar is een beetje misplaatst in dit nummer en zou beter in een ander nummer gebruikt worden.

Met Flagellum Daemonum wordt het tempo serieus de hoogte in gedreven. De solo die we hier horen past zeer goed bij het nummer, vooral het snelle stuk. Hierna horen we een beetje zang en dan horen we een stem die eigenlijk gewoon een kort verhaaltje vertelt. Dit voelt als luisteraar wel een beetje onwennig aan maar wanneer de zang invalt, kunnen we dit al weer snel vergeten. Een echte grimmige sfeer wordt overgebracht bij Exordium. Het nummer begint met een fade in en het tempo is wat lager. We horen enkel een gitaar en hierna valt een drum in. Het tempo wordt wel een beetje opgedreven. Dit is ook een nummertje van net geen drie minuten en is ook volledig instrumentaal. Black Gate of Antioch is een typisch death metal nummer met thrash metal invloeden. Het tempo wordt ook hier weer serieus de hoogte in gedreven. Dit nummer doet een beetje denken aan een Bloodbath nummer en is niet vernieuwend.

Blood Sacrifice, de naam doet het hier ook weer vermoeden, is ook een typisch death metal nummer. We krijgen wel de indruk dat men ook hier weer op het gebied van tempo wisselingen en gitaarpartijen ervoor wilt zorgen dat dit niet zomaar een typisch death metal nummer is. Dit lukt redelijk goed en er zijn ook enkele interessante riffs te horen. Phosphorus gebruikt voornamelijk tempowisselingen om er niet voor te zorgen dat het een zoveelste death metal nummer is dat snel vergeten wordt. Net wanneer we toch de indruk krijgen dat het te veel op de vorige nummers gaat lijken dan is het nummer ook gedaan. Het nummer duurt nog geen twee minuten en een half. Ondertussen zijn we aanbeland bij het voorlaatste nummer genaamd Souls for the Sepulchre. Er zijn enkele breaks in dit nummer en dat is iets dat we amper gehoord hebben op dit album. Dit extra element kunnen we alleen maar omarmen, zeker omdat men hierna weer overschakelt naar het melodische element. We vreesden een beetje dat dit een saaier nummer zou worden maar niets is minder waar. Dit is zowaar een van de meest interessante (op instrumentaal gebied) nummers op het album.

Afsluiten doen we met Where Bleak Spirits Pass. De grimmige sfeer die sommigen onder ons misten komt hier weer tot zijn volste recht. De cleane gitaren worden ondersteund door een zware bass. Hierna vallen al de andere instrumenten in en drijft men het tempo een beetje de hoogte in. Dit is het langste nummer met net geen zeven minuten dus men moet toch een beetje origineel uit de hoek komen. Hier danken we de nieuwe gitarist voor. Hij zorgt ervoor dat de cleane stukken perfect in deze muziek ingevoegd worden. Het melodische element komt hier volledig tot zijn recht en dit is wat we van zo een band willen horen. Als men dit in de toekomst nog meer kan benutten dan heeft deze band veel potentieel. Toch worden er ook hier weer te veel typische elementen uit het genre gebruikt.

Doorbreken in dit genre is allesbehalve gemakkelijk en zeker in Zweden. Men moet toch voor een beetje vernieuwing kunnen zorgen. Throne of Heresy probeert dit. De toevoeging van de nieuwe gitarist is een zeer positieve wending maar toch krijgen we op bepaalde momenten te veel het idee dat we nog maar eens naar hetzelfde luisteren. Er wordt inspiratie gehaald uit bands als Hail Of Bullets en Bloodbath. Dus als men mij vraagt of deze band zich onderscheid van andere Zweedse death metal bands dan kan ik zeggen dat er meer variatie in de nummers zit dan bij de doorsnee bands maar dat het nog altijd niet genoeg is. Dat deze band potentieel heeft, is echter een feit dat we niet kunnen ontkennen. Als laatste ga ik het even hebben over het artwork. Dit is wel een van de betere covers, vooral als we naar de details gaan kijken zien we dat dit mooi afgewerkt is. Wat ook altijd fijn is dat is als we geen moeite moeten doen met het lezen van de bandnaam en ook hier is gekozen voor een duidelijke weergave van de naam en de albumtitel. De doorsnee death metal fan zal op dit album wel zeer goede dingen terugvinden en deze band is toch zonder twijfel een goede toevoeging aan de scene. 

Tracklist: 

  1. The God Delusion
  2. Serpent Seed
  3. Nemesis Rising
  4. Flagellum Daemonum
  5. Exordium
  6. Black Gates of Antioch
  7. Blood Sacrifice
  8. Phosphorus
  9. Souls for the Sepulchre
  10. Where Bleak Spirits Pass

Meer info over Throne Of Heresy:

throne of heresy antioch cover

Categorie: