De Staat - O

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: De Staat

Album: O

Genre: Rock

Label: Caroline Records

Score: 80/100

De Staat is met ‘O’ aan zijn vierde langspeler toe. Deze Nijmeegse rockband maakte in 2009 behoorlijk wat indruk met ‘Wait for Evolution’ maar lijkt vooralsnog niet door te breken in onze contreien, niettegenstaande ze toen mee op UK-tour mochten met dEUS. Men zou toch mogen veronderstellen dat dEUS hun voorprogramma’s meesleurt in een modderstroom van vaderlands succes. In Nederland kaapten ze wel prijs na award weg.

Torre Florim opent de nieuwe worp gedreven met wat Peptalk, een lekkere binnenkomer, erg funky met vleugjes hiphop in de backing vocals. “We gonna have some fun tonight”. Plezier lijkt inderdaad de belangrijkste drijfveer op deze plaat. Get On Screen gaat zelfs schaamteloos hitparaderegionen opsnorren en laat zich graag meesleuren met de onweerstaanbare beat waarop de track gebouwd is. Wie een alternatieve rockplaat wil, is er aan voor de moeite. ‘O’ mikt vol vuur naar benen en heupen en al wie da nie springt……

Murder death neigt fel naar Gorillaz en dat is hier zeker om de juiste redenen. Dit nummer maakt voorlopig de beste indruk en de groove is dodelijk. Het is maar een voorbode van wat komt.  Blues is Dead pookt het tempo en de funky vibes nog wat verder op en geeft de plaat een feestelijke touch. Een briljant nummer dat op pakweg Rock Werchter moeiteloos de Pyramid Marquee op kooktemperatuur zou kunnen brengen.  “Hip hip hooray”.

Met Time will get us too gaat het tempo omlaag, en hetzelfde gebeurt met onze aandacht. Het legt meteen de zwakke schakel van de plaat bloot, het gebrek aan hoekigheid, spankracht, complexiteit. De plaat klinkt erg zwoel en zomers, maar ondanks het feit dat dit nummer echt wel een knappe opbouw etaleert, moet er verse potgrond gekocht worden. Die gelaagdheid zit dan wel weer in Round wat hier vooral maskeert dat er behalve een strakke groove weinig fraais over deze song te vertellen valt.

Life is a Game brengt ons gelukkig weer in staat (sic) van opwinding. Een ronduit debiel refrein werkt wonderwel bij de moddervette beats en doet ons alvast reikhalzend uitkijken naar een live passage ergens rond één of andere kerktoren. Hierin zingt Torre “let’s it make to the hall of fame”. Zover zijn we nog lang niet, maar dat De Staat garant kan staan voor een Oorgasme met hoofdletter ‘O’, daaraan twijfelen wij alvast niet langer. Ze knallen nog een laatste keer met het onweerstaanbare Help Yourself, een nummer dat klinkt als Klaxons met een flinke scheut nederhop. De Staat van opwinding dus…

Tracklist:

 1. Peptalk
 2. Make the Call, leave it all
 3. Get on Screen
 4. Murder Death
 5. Blues is Dead
 6. Baby
 7. Time will get us too
 8. Round
 9. Life is a Game (ladadi ladadada)
 10. Systematic Lover
 11. Help Yourself
 12. She's with me

Meer info over De Staat:

de staat o cover

Categorie: