Lost Society - Braindead

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Lost Society

Album: Braindead

Genre: Thrash metal

Label: Nuclear Blast

Score: 68/100

Aangezien ik in dit land uit de broek ben geschud ben ik genetisch voorbestemd een Bourgondiër te zijn. Geef de gemiddelde Belg een rijk gedekte tafel en er kan bijzonder weinig fout lopen. Zelfs slecht of minstens onaangenaam gezelschap is hij bereid te tolereren als het eten maar lekker en veel is (een deel van mijn familie mag zich bij deze aangesproken voelen). Niet te verwonderen dat de meest gestelde vraag onder reizende landgenoten dan ook luidt: ‘en hoe was het eten?’

Het water komt mij in de mond bij de herinnering aan de waterzooi van mijn vader, het stoofvlees van mijn moeder en de boterhammen met spekvet en bruine suiker bij mijn grootouders. Maar ook de nieuwerwetse of exotische keuken weet mijn smaakpapillen te bekoren, voor sushi verschuif ik met plezier afspraken in de agenda en infusies en zalfjes laat ik likkebaardend aanrukken. Zolang de scheidslijn maar duidelijk is tussen de verschillende keukens en bijhorende smaken. Niemand zit te wachten op stoofvlees waarbij het bruine bier vervangen is door Pepsi of een Thaise rijstschotel overdekt met bechamelsaus.

Laat net dat het grote probleem zijn van ‘Braindead’, het nieuwe album van de jonge Finse thrashers Lost Society. De vorige twee albums stonden bol van oldschool thrash op grootvaders wijze. Men speelde ongegeneerd leentjebuur bij Exodus, Anthrax, Testament en nog een handvol andere legendes en men deed dat me verve. Er is niks mis met handig stelen als het lekker klinkt. Maar nu heeft één of andere studiobobo hen ingefluisterd dat men voor het derde album op zoek moest gaan naar een moderner geluid en verduiveld, dat hebben ze nog gedaan ook.

‘Braindead’ is een rauwe oester met ketchup; twee perfect onschuldige ingrediënten die, eens gecombineerd, de braakreflex prikkelen. Meer nog dan een ongelukkige en ondoordachte wending lijkt het er zelfs veel van weg te hebben dat Lost Society trots is op hun nieuwe marsrichting en zelfs een statement wil plaatsen. Hoe valt het anders te verklaren dat het met voorsprong zwakste nummer op de plaat, I Am The Antidote, niet enkel is verkozen tot opener maar ook wordt gebruikt als single om het album te promoten? 

Het is natuurlijk geen halsmisdaad om als thrashband groove te integreren in je geluid en je mag als zanger gerust richting metalcore experimenteren maar moet het dan zo nodig van de ene dag op de andere? Welke rationele reden valt er te bedenken om je fans van het eerste uur vanaf de eerste noot zo nodeloos te schofferen? En natuurlijk is de ouwe lul in mij hier aan het woord maar mag ik eventjes bekomen van deze onverwachte en drastische plotwending?

Te vermijden dus dit album? Nee, driewerf nee. 'Braindead' huisvest wel degelijk sterke nummers gaande van ouderwets voortjakkerende en plezierverhogende thrash in Mad Torture en Hangover Activator en nieuwsoortig werk met Pantera-invloeden op Riot en Hollow Eyes . Met Only (My) Death Is Certain staat er zelfs een acht minuten durend episch riffmonster op het menu. Je kan dus niet beweren dat de Finse broekventjes hun instrumenten niet onder de knie hebben. Het grote probleem van deze plaat is het totale gebrek aan consistentie. Het lijkt wel alsof men twee aparte albums heeft gemaakt en bij geldgebrek dan maar gekozen heeft voor één schijfje met een best of van twee totaal verschillende werkstukken.

Van sommige dingen wordt al eens beweerd dat het vis noch vlees is. Bij Braindead is het omgekeerde het geval; het is vis EN vlees, een vegetarische carnivoor, een pacifistische terrorist, een milieuvriendelijke diesel, een dictator met een geweten, een heteroseksuele kapper, … u snapt het plaatje.

Liefst zou ik dan ook twee verschillende quoteringen geven. Een dikke voldoende voor de echte thrash songs die nog steeds swingen als een tiet en een kleine voldoende voor het semimoderne gefröbel tussendoor. Het getal hierboven is dan ook een compromis tussen die beide polen.

En als u me nu wil excuseren, ik heb zin in een kebab met spruiten.

Tracklist: 

  1. I Am The Antidote
  2. Riot
  3. Mad Torture
  4. Hollow Eyes
  5. Rage Me Up
  6. Hangover Activator
  7. Only (My) Death Is Certain
  8. PST88

Meer info over Lost Society:

lost society braindead cover

Categorie: